Himahella

Ystävänpäivä lähestyy: Lemmenruokaa ja vaaleanpunaisia kuplia

Osteri_helmi

Mietitkö keinoa saada ihastuksen kohteesi innostumaan? Mikä sytyttäisi libidon? Rakkausruoalla tarkoitetaan ruoka-aineita, joilla on perinteisesti uskottu olevan rakkauselämää, romantiikkaa ja erotiikkaa piristävä vaikutus. Maistuisiko lemmenruoka Valentinen päivänä?

Ystävänpäivää eli toiselta nimeltään Valentinen päivää on vietetty Suomessa 1980-luvun puolivälistä lähtien. Muualla ystävänpäivää pidetään romanttisena rakastavaisten päivänä, mutta meillä Suomessa päivän lanseerannut postilaitos vesitti rakkauden ihan vaan ystävyydeksi. Ja sai tällä sopivalla lantrauksella estyneet suomalaiset lähettelemään postikortteja melkein kuin jouluna.

Viestejä ystäville ja salarakkaille

Ystävänpäivän englanninkielinen nimi on St. Valentines Day. Nimen taustalla on pyhä Valentinus. Legendan mukaan Valentinus vihki roomalaisia sotilaita avioliittoon sotapäälliköiden kielloista huolimatta. Tästä syystä hänet vangittiin. Sotamiesten vaimot lähettivät hänelle kaltereiden taakse lahjoja ja kukkia kiitokseksi vihkimisestä. Keisari Marcus Aurelius tuomitsi Valentinuksen kuolemaan ja martyyrihan tästä Cupidosta tuli.

Englannissa helmikuun 14. päivää vietettiin juhlapäivänä jo vuonna 1537, jolloin hallitsijana oli todellisena ladykillerina tunnettu kuningas Henrik VIII, joka ratkaisi avio-ongelmansa näppärästi mestauskirveellä. Siltä ajalta on peräisin mm. uskomus, jonka mukaan helmikuun 14. päivän aamuna ensimmäisenä vastaantuleva on se oikea eli Valentine. Valentinen päivänä oli lupa lähettää nimettömiä viestejä ystäville ja salarakkaille.

Suklaasydämet, kuva: Jorma Marstio, copyright: Otavamedia

Valentinen päivä teki maihinnousun Amerikkaan 1800-luvun lopulla. St. Valentine’s Day on siitä asti ollut Yhdysvalloissa yksi tärkeimpiä juhlapäiviä, jonka tunnukseksi muodostui punainen sydän. Punainen ja pinkki viestittävät lemmestä ja sydämet näkyvät kaikessa mahdollisessa: korteissa, suklaassa, pipareissa, kakuissa ja leivoksissa.

Nostattaako ruoka lempeä?

Mutta toimiiko ruoka oikeasti lemmenlääkkeenä? Vai onko se pelkkää korvienvälin romanttista hattaraa?

Afrodisiakumeja eli sukupuoliviettiä lisääviä aineita, kuten ruokaa, juomaa ja tuoksuöljyjä tunnetaan ihmiskunnan historiasta lähes tuhat. Tieteellistä näyttöä ruoka-aineiden lempeä nostattavasta tehosta on melko vähän, mutta kansanperinteessä lemmenruokia ja -juomia esiintyy runsain mitoin ympäri maailmaa. Afrodisiakum -nimitys juontaa juurensa luonnollisesti kreikkalaisesta lemmenjumalattaresta Afroditesta.

Vinkkejä ruoan avulla viettelemiseen löytyy muun muassa intialaisesta rakkauden ja erotiikan eepoksesta Kama Sutrasta. Kirjassa kehotetaan sekoittamaan kirkastettua voita, hunajaa, sokeria, lakritsia, kuminan mehua ja maitoa – näin saadaan tehokas, makea lemmenjuoma jonka luvataan paitsi herättelevän rakkautta, myös ylläpitävän elämää.

Suurelta osin rakkausruoka-aineiden teho perustunee uskomuksiin – lemmenruoat ovat siis plaseboja. Mutta mitä väliä, jos ne toimivat kun tarpeeksi uskoo. Osittain niiden tehoa saattavat selittää erilaiset vitamiinit ja mineraalit. Jotkin näistä vaikuttavat suoranaisesti seksuaalisuuteen, mutta yleistä terveysnäkökulmaa ei voi ohittaa. Runsaasti vitamiineja ja hivenaineita sisältävä ruoka pitää mielen virkeänä, jolloin lemmelläkin on tilaa leiskua.

Monet tunnetut afrodisiakumit ovat aivan tavallisia ruoka-aineita; esimerkiksi suklaalla ja banaanilla kerrotaan olevan erotisoivia ominaisuuksia. Uskokoon afrodisiakumien tehoon ken tahtoo, tässä kuitenkin muutamia ruoka-aineita, joissa saattaa piillä yllättävää lemmentaikaa.

 

osterit
© Tiina Rantanen

Casnova uskoi ostereiden tehoon

Tarinan mukaan Afrodite syntyi meren vaahdosta, joten merenelävät ovat rakkausruokaa parhaimmillaan. Osterit ovat kenties tunnetuin lemmenruoka. Osterit sisältävät mm. paljon sinkkiä. Tarinoiden mukaan legendaarinen rakastaja Casanova söi runsaasti ostereita ja tarjosi niitä lukuisille naisilleenkin. Lieneekö menestys naismaailmassa ollutkin ostereiden ansiota? Himahellassa puhuttiin ostereista vuoden vaihtuessa. Osteripostauksen ja vinkit niiden tarjoiluun näet täältä.

Vihreää parsaa ja minttua
© Tiina Ratntanen

Ime parsaa

Tankoparsa on kautta aikojen luokiteltu afrodisiakumiksi ja sen voimaan on uskottu. 1800-luvulla kolmen ruokalajin parsaillallisia tarjoiltiin morsiammille Ranskassa häitä edeltävänä päivänä. Mielleyhtymiä tuottavan ulkonäön lisäksi parsa on, kuten useimmat muutkin rakkausruuat, erittäin terveellistä ja sisältää runsaasti mm. foolihappoa, jonka puute aiheuttaa anemiaa ja on haitaksi limakalvoille. Vielä ei ole parsasesonki, sitä pitää odottaa huhtikuuhun. Mutta lemmenruoalle saattaa olla tarvetta myöhemminkin keväthormonien hyrrätessä. Vinkkejä parsaherkkuihin ja parsan käsittelyyn löydät täältä.

 

sushia

Seksikästä sushia

Sushin syöminen tai syöttäminen toiselle koetaan erittäin eroottisena. Tuore lohi ja makrilli sisältävät paljon Omega 3 -rasvahappoja. Nämä rasvahapot ovat ”seksihormonien” rakennusaineita. Tonnikalasta saa seleeniä, joka menee suoraan miehen kiveksiin ja lisää spermantuotantoa. Sushin ohella nautitaan yleensä myös wasabia, joka kiihdyttää verenkiertoa. Tiukan wasabisetin jälkeen veri suorastaan kohisee suonissa! Soija puolestaan sisältää phytoestrogeenia, joka toimii valikoivana estrogeenin reseptorien muokkaajana ja lisää emättimen kosteutta.

Rakkauden hedelmä

Viikunan muotoa ja hedelmälihan rakennetta on kautta aikojen pidetty eroottisuuteen viittaavina. Jo antiikin kreikkalaiset juhlivat viikunan korjuuta hurjilla, seksuaalisväritteisillä juhlilla. Viikunat sisältävät useimpia hedelmiä enemmän erilaisia mineraaleja.

Fallistinen banaani

Banaanin uskotaan olevan erotisoiva ruoka-aine monestakin syystä. Ensinnäkin sen ulkomuoto on fallistinen, eli muistuttaa jossain määrin miehen sukupuolielintä. Toiseksi banaanilihan pehmeää rakennetta on pidetty erotisoivana. Kolmanneksi banaanissa on entsyymiä, joka lisää ainakin miesten seksuaalista halua.

Kastanja-suklaamousse

Suklaa käy rakkauden korvikkeesta

Suklaa lienee tunnetuin lemmenruoka ja jopa rakkauden korvike. Suklaa sisältää fenyylietyyliamiini-nimistä, ”rakkaushormonina” tunnettua ainetta, jota rakastuneella ihmisellä erittyy runsaasti. Vaikutus on suurin tummalla suklaalla, jossa on myös terveyttä edistäviä antioksidantteja. Suklaan vaikutus rakkauselämään on tunnettu jo vuosisatojen ajan ja onpa sen nauttiminen juuri tästä syystä ollut kiellettyä esimerkiksi useissa luostareissa.

Ohje: Kastanja-suklaamousse

Lemmenjuomaa Marie Antoinetten vasemmasta rinnasta

Legendan mukaan laakea samppanjalasi on muotoiltu Marie Antoinetten vasemman rinnan mukaan. Vaikka tämä on vain myytti, myös muiden historiallisten naisten, kuten Madam du Pompadourin ja Troijan Helenan uskotaan inspiroineen rinnan muotoisia viinilaseja.

Kuohuviini on hilpeiden juhlien juoma, mutta tiesitkö, että sen kepeillä kuplilla on myös humaltumista nopeuttava vaikutus? Tutkijat arvelevat hiilihapon humaltumista kiihdyttävän vaikutuksen johtuvan siitä, että se nopeuttaa juoman siirtymistä mahalaukusta ohutsuoleen. Jos olo nautittujen skumppalasillisten jälkeen tuntuu hieman kevytkenkäiseltä, siitä voi huoletta syyttää hiilihappoa!

Sushi + Pink = Napakymppi

Tietysti ystävyyttä ja rakkautta juhlistavan päivän voi viettää keittiössäkin, mutta ehkä joku muu huone olisi siihen lemmekkäämpi vaihtoehto. Aisteja stimuloivaksi ateriaksi voi valmistaa simpukoita pestokastikkeessa. Se on merellinen herkku, joka valmistuu kädenkäänteessä. Lisäksi avattu simpukankuori on sydämenmuotoinen! Simpukoiden käsittelyohjeet löytyvät täältä. Jälkiruoaksi sopii sitten tummaan suklaakastikkeeseen dipattavat mansikat, banaanit ja viikunat!

Simpukoitakin helpommalla pääsee, jos ostaa valmiin sushitarjoittimen ja pullollisen roseekuohuvaa, vaikkapa australialaista Yellowglen Pink Dry -kuohuviiniä, 9,99 e. Pink on nuorekas, naisellinen roseekuohuviini, josta miehetkin pitävät. Ja tokihan lemmenjuoman pitää olla väriltään vaaleanpunaista!

 

pink

Kuva: Alko

Väriltään Pink on tyylikkään hillitty, lohenpunaiseen vivahtava. Kuiva maku on runsas, makean metsämarjainen ja kevyesti sitruksinen. Miellyttävä hapokkuus antaa Pinkille ryhtiä, joka toimii mainiosti sillanrakeentajana kuohuviiniä ruoan kanssa yhdistettäessä.

Sushi ja kuohuviini kulkevat usein käsikädessä ruokapöydässä, sillä niitä pidetään parina. Pinkissä on jäännössokeria 25 g/l, ja juuri se pieni makeus tekee siitä mitä parhaimman sushikuohuvan. Tiukka wasabi ja rutikuiva kuohuva kun eivät ole aivan samalla aaltopituudella!

Vaaleanpunaista ystävänpäivää toivottaa jo etukäteen, Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ystävänpäivä lähestyy: Lemmenruokaa ja vaaleanpunaisia kuplia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *