Himahella

Kokonainen lohi - kolme helppoa ja nopeaa ruokaa yhdestä kalasta

Yhdestä 1 1/2 kg kirjolohesta syntyi Blondikeittiössä kolme ruokaa. © Tiina Rantanen

Lohi on nyt todella edullista, joten se sopii mainiosti tammikuun säästöbudjettiin, jolla balanssoidaan joulun menoja. Lohta ei kannata väheksyä, sillä se on erittäin maukas raaka-aine, josta saa tehtyä monenlaista herkkuruokaa. Kun ostaa yhden isomman vonkaleen, samasta kalasta loihtii ruokaa useammallekin aterialle.  Mutta kalatiskillä kannattaa muistaa, että suomalainen kirjolohi on norjanlohta ekologisempi ja kestävämpi kalavalinta.

Suomalainen syö kuusi kiloa kasvatettua lohikalaa vuodessa – siis lähes puolet vuotuisesta 15 kilon kalafileen kulutuksestaan. Yli neljännes Suomessa syödystä kalasta on norjalaista kasvatettua lohta, joka on edelleen WWF:n luokituksessa keltaisella, harkiten ostettavien lajien listalla.

Suomalainen kirjolohi sen sijaan on vuodesta 2014 ollut suositeltavien, kestävien kalavalintojen joukossa. Kirjolohen kasvatusta ohjaa Suomessa tiukka ympäristölainsäädäntö ja lupajärjestelmä. Osin alan oman kehitystyön tuloksena kalankasvatuksen kuormitus on puoliintunut reilussa kymmenessä vuodessa.

”Kalankasvatuksen ympäristövaikutuksia on vähentänyt varsinkin ruokintatekniikoiden ja rehun koostumuksen kehittyminen. Lisäkasvun saavuttamiseksi tarvitaan yhä vähemmän kalaproteiinia” , meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen WWF Suomesta valottaa nykytilannetta.

Vihreälle listalle pääsyyn vaikuttivat myös kirjolohen tuottajien käyttämän rehun raaka-aineiden jäljitettävyys ja vastuullisuus. Suomalaisilta kalankasvattamoilta ei leviä tauteja, eivätkä laitoksista karkaavat kirjolohet aiheuta merkittävää ekologista riskiä luonnonkalakannoille.

Kalojen hyvinvoinnista ja eettisistä teurastustavoista sekä kemikaalien käytöstä on olemassa kansalliset säädökset. Kalankasvatuksen ravinnepäästöjen määrä on määritelty tarkkaan ympäristöluvassa ja tuottajia sitoo velvoite seurata ympäristövaikutuksia.

 WWF-suosittelee:

 * Suosi kasvatettua luomumerkittyä lohta

* Osta harkiten istutettua, rasvaeväleikattua Itämeren lohta ja kasvatettua norjalaista lohta.

* Vältä Itämeren villiä lohta ja kasvatettua chileläistä lohta.

Lähde: Suomen WWF

 

Kirjolohen perkeistä syntyi maukas seljankakeitto. © Tiina Rantanen

Monta ruokaa yhdestä kalasta

Tarjoushaukka kun olen, niinpä ostin tammikuisena perjantaina suomalaisen  1 1/2 kg kirjolohen. Eihän sellainen määrä kalaa sinkkutaloudessa kerralla kulu, joten siitä oli synnyttävä monta tulevaakin ruokaa. Tästä lohesta syntyi  kolme safkaa. Ohjeet ovat aikaisemmin Himahellassa julkaistuja, mutta kerään ne nyt tähän samaan postaukseen

Lohi fileoitiin kaupassa, mutta pyysin perkeet mukaan. Niistä keitin ensin kalaliemen, josta syntyi sitten lohiseljanka. Tästä keitosta syön neljä kertaa, sillä jaan sen annosrasioihin ja pistän jääkaappiin odottamaan sopivaa ruokahetkeä. Eli kyseessä on Blondikeittiön valmisruoka.

Mustekala-lohiseljanka

Ainekset soppaan löytyivät juuri siivoamani jääkaapin ja pakastimen olemassa olevasta tarjonnasta eli koko keitto on vähän niinkuin hävikkiruoka. Jos korvaat mustekalan vaikka samasta kalasta saatavilla lohikuutioilla, saat todella hyvän lohiseljankan.

4 annosta

maidoton, gluteeniton

7 dl lohen perkeistä keitettyä lientä

500 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa

1 sipuli

2 porkkanaa

pala selleriä

2-3 perunaa

1 paprika

 (luomu) sitruunan raastettu kuori tai pari veriappelsiinin lohkoa

 250 g kuutioitua lohta ja/tai 4-5 pakastettua, pientä mustekalaa tai  muita äyriäisiä

ruodoista perattu kirjoloho

1 maustekurkku ja/tai 10 mustaa oliivia

1/2 dl  silputtua tilliä

  1. Keitä lohen ruodoista liemi. Pane kattilaan ruodot, vettä sen verran että ne peittyivät, karkeaa merisuolaa, kaksi sitruunanlohkoa ja kokonaisia mustapippureita. Kiehauta liemi  ja keitä sitä miedolla lämmöllä eli hymyillen puolisen tuntia, siivilöi liemi  ja perkaa kala.
  2. Silppua sipuli, kuori ja kuutioi porkkanat ja selleri,  suikaloi paprika.
  3. Kun siivilöity liemi kiehuu, lisää liemeen paseerattu tomaatti ja  hienonnettu sipuli. Kun keitto on kiehunut  viitisen minuuttia, lisää kuutioidut porkkanat ja sellerit. Ja viiden minuutin kuluttua paprika, jäiset (puolitetut) mustekalat7lohikuutiot  ja raastettu sitruunan kuori. Kun kasvikset ovat lähes kypsiä, lisää kypsä lohi, kuutioitu maustekurkku/oliivit  ja tillisilppu.
  4. Tarkista maku ja suola.
  5. Tarjoakeitto leivän ja smetanan kanssa. Itse en kaivannut edes smetanaa.

Kermainen lohikeitto on suomalainen klassikko. Senkin pohjaksi sopii ruodoiste keitetty kalaliemi. Tähän keittoon kannattaa käyttää sattumiksi  se toinen lohifile.

Kermainen lohikeitto

6 annosta

1 1/2 l  ruodoista keitettyä kalalientä + vettä

8 
perunaa

2-3 
porkkanaa

2  sipulia

1 1/2 tl 
suolaa

10-15 kokonaista maustepippuria

1 
laakerinlehti

400-500g 
lohifileetä

2- 3,3 dl 
kuohukermaa

3/4 dl hienonnettua tilliä

  1. Mikäli sinulla on kokonaisen kalan perkeet, keitä niistä ensin liemi keittoa varten. Pane lohen ruodot, 1 1/2 l vettä ja 5-6 mustapippuria, lohkottu sipuli sekä 1 tl suolaa kattilaan. Keitä kalalientä hiljaa poristen 10 minuuttia, Jos käytät kalalientä, tarkista liemen suolaisuus ennen kuin lisää suolaa valmiiseen keittoon.
  2. Pese ja kuori kasvikset. Paloittele perunat, viipaloi porkkanat ja hienonna sipulit.
  3. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää mausteet, sipulit ja porkkanat. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla viisi minuuttia. Lisää perunakuutiot ja keitä 10 minuuttia.
  4. Poista lohifileestä nahka ja ruodot. Leikkaa kala reiluiksi kuutioiksi.
  5. Lisää keittoon kala, kerma ja suola. Älä lisää suolaa maistamatta, sillä kalaliemessä on suolaa. Kuumenna lohikeitto kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin viisi minuuttia. Mausta perinteinen lohikeitto vielä tillillä.
  6. Tarjoa ruisleivän kanssa.
Veriappelsiinilohi on sitruskauden täsmäruoka! © Tiina Rantanen

Fileestä syntyy helppo uunilohi puolessa tunnissa

Tämä ohje syntyi talvella 2018, kun veriappelsiinit saapuivat kauppojen tiskiin. Siitä lähtien se on ollut ohje, jota teen usein. Tällä kertaa se on lauantairuoka, jota tarjoa lounaalle tuleville lapsilleni.

Nopea ja helppo veriappelsiinilohi

gluteeniton, laktoositon

700-800 g (kirjo)lohifileetä

2 valkosipulinkynttä

1 1/2 rkl ruokokide- tai fariinisokeria

1/2 limetin raastettu kuori ja mehu

1 tl sormisuolaa

1 -2 rkl oliiviöljyä

1 veriappelsiini

Ruskistettu korianterivoi

50 g (laktoositonta) voita

1/2 dl silputtua korianteria

ripaus sormisuolaa

  1. Pane uunin grillivastukset kuumenemaan 250 asteeseen.
  2. Pane lohifilee leivinpaperiarkin päälle uunipellille tai suoraan uunivuokaan, ja nypi fileestä mahdolliset ruodot pinseteillä tai kalapihdeillä.
  3. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet. Raasta hyvin pesty limetti. Sekoita keskenään valkosipuli, sokeri, limettiraaste, limetinmehu, suola ja öljy.  Hiero seos kalafileen pintaan.
  4. Pese veriappelsiini hyvin ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet kalan pinnalle, mausteseoksen päälle.
  5. Pane kala uuniin grillivastusten alle ja kypsennä kalaa vastusten alla 10-15 minuuttia.
  6. Silppua korianteri. Sulata voi kattilassa tai pannulla, anna sen hieman ruskistua. Sekoita korianterisilppu voin joukkoon ja mausta seos ripauksella suolaa.
  7. Lusikoi korianterivoi kypsän lohen päälle.
  8. Tarjo keitetyn riisin tai kuskusin kanssa.

Graavattu lohi on endullisempi leivänpäällinen kuin makkara tai juusto

Lohileipä maistuu iltapalana tai vaikka vierastarjottavana. © Tiina Rantanen

Viinagraavattu lohi

1 kg kirjolohta tai lohta

2 rkl sormisuolaa

1 rkl sokeria

1 tl valkopippuria

1/2 dl giniä, maustettua vodkaa tai konjakkia

  1. Fileoi lohi, mutta älä poista nahkaa. Nypi selkäruodot pois.
  2. Levitä fileet voipaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Sekoita suola, sokeri ja valkopippuri ja hiero seos kalan pintaan. Valuta päälle giniä. Nosta lohifileet vastakkain ja kääri tiukaksi paketiksi. Pane paino päälle ja siirrä jääkaappiin.
  3. Anna graavilohen maustua 1–2 päivää. Kääntele graavilohipakettia välillä.
  4. Poista irtoavat mausteet graavilohen pinnalta. Leikkaa graavattu lohi viistosti ohuiksi viipaleiksi ja kiepauta ruusukkeiksi tarjoiluvadille. Lisää päälle vielä pari ruokalusikallista giniä. Koristele tillillä tai rosmariinilla.
  5. Tarjoa tuoresuolattu lohi saaristolais- tai ruisleivän päällä.

Tunsinpa taas olevani kätevä emäntä! Kalaisaa viikonloppua toivoo

Blonditiina

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kokonainen lohi - kolme helppoa ja nopeaa ruokaa yhdestä kalasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *