Lohi-vuohenjuustopiirakka tai lämmin voileipäkakku – yllätä äiti

Lohi-vuohenjuustopiirakka maistuu niin piknikillä, brunsilla kuin iltapalana. © Tiina Rantanen

Äitienpäivänä sänkyyn tuotu aamiainen on klassikko, mutta äitiä voi hemmotella pitkin päivää. Jos sää sallii, piknikille voi pakata quiche-tyyppisen piirakan tai vaihtoehtoisesti perheen voi kerätä päiväkahville lämpimän voileipäkakun ääreen. Makeana herkkuna maistuu molemmissa tapauksissa amerikkalainen klassikko, New York Cheese Cake, joka kannattaa valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä. 

Äitienpäivä ei ole suomalainen keksintö, vaan se on lähtöisin Yhdysvalloista Länsi-Virginian osavaltiosta. Ensimmäisen kerran päivän viettoa ehdotti vuonna 1872 runoilija Julia Ward Howe, mutta Anna Jarvis aloitti kampanjan äitienpäivän saamisesta kalenteriin Yhdysvalloissa. Äidin kuolema vuonna 1905 sai Jarvisin ajattelemaan, ettei yhteiskunta ottanut huomioon äitien asemaa kansakunnan teollistumisen ja lasten kasvatuksessa.

Vuonna 1914 presidentti Woodrow Wilson allekirjoitti kongressin tekemän päätöksen äitienpäivän virallistamisesta, jonka jälkeen äitienpäivän viettäminen levisi ympäri maailman.

Suomessa äitienpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1918 ja vuonna 1947 äitienpäivästä tuli virallinen liputuspäivä.

Vuoden 1942 äitienpäivänä, joka oli jatkosodan aikana 10. toukokuuta, Suomen sotavoimien ylipäällikkö, sotamarsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim myönsi antamallaan päiväkäskyllä Suomen äideille yhteisesti Vapaudenristin kunniamerkin. Tämän päiväkäskyn kopio löytyy edelleen useiden kirkkojen seinällä.

Keväinen vuohenjuusto-lohipiirakka

Vuoan halkaisija 24 cm

8 annosta

Pohja

150 g voita

2 dl vehnäjauhoja

1 dl sämpyläjauhoja

1/2 tl suolaa

1/2 dl kylmää vettä

tai

1 valmis piirakkapohja (pakaste)

Täyte

150 g kylmäsavu- tai graavilohta

2 kevätsipulia

50 g babypinaattia tai nokkosta

100 g chèvre-vuohenjuustoa

2 dl juustoraastetta (emmental)

3 kananmunaa

3 dl täysmaitoa tai kermaa

1/4 tl rouhittua mustapippuria

  1. Sekoita pehmeä voi, suola ja jauhot keskenään. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja sen reunoille. Pistele pohja.
  2. Suikaloi lohi ja silppua kevätsipulit. Viipaloi tai kuutioi vuohenjuusto.
  3. Pane piirakkapohjalle ensin puolet juustoraasteesta ja sen päälle kerroksittain kevätsipulia, lohta, pinaattia ja vuohenjuustoa.
  4. Sekoita keskenään maito, munat ja mustapippuri. Kaada munamaito piirakalle. Ripottele loput juustoraasteesta piirakan päälle.
  5. Paista piirakkaa 200- asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt ja piirakka kullanruskea.
  6. Tarjoa piirakka haaleana valkoviinin kanssa.

Vuohenjuustopiirakka ja raikas valkoviini maistuvat niin piknikillä kuin brunssilla. © Tiina Rantanen

Viinivinkki

Lohi-vuohenjuustopiirakka ja Lämmin voileipäkakku maistuvat mainiolta  australialaisen, kuivan ja pirteän Plan B Sauvignon Blanc 2018 -valkoviinin, 12,98 e kanssa.

Lämmin voileipäkakku maistuu myös vegelle. © Tiina Rantanen

Voileipäkakku on siis eräänlainen voileipäruokalaji, joka kooltaan, muodoltaan ja koostumukseltaan muistuttaa pikemminkin täytekakkua kuin perinteistä voileipää. Lämmin juustoinen voileipäkakku on kakun muotoon loihdittuja lämpimiä voileipiä. Kakussa on juustoinen pinaatti-sienimuhennos, joka on koottu paahtoleipäpalojen kanssa uunivuokaan kakun muotoon.

Lämmin voileipäkakku

10 annosta

750 g (18 viipaletta) täysjyväpaahtoleipää

Juustoinen sienimuhennos

 1 l tuoreita korvasieniä tai 200 g säilöttyjä korvasieniä

100 g voita

1 iso sipuli tai pieni nippu uusia sipuleita

250 g tuoretta babypinaattia

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 l täysmaitoa

1 1/2-2 tl suolaa

ripaus pippuriseosta

1 1/2 tl currya

2 x 200 g Gruyére AOP -juustoa

(tilkka sherryä tai sitruunamehua)

  1. Keitä korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä, anna kiehua molemmilla kerroilla viisi minuuttia. Heitä keitinvesi pois.
  2. Silppua sienet ja sipuli, kiehauta ne voissa. Lisää pannulle pinaatti ja sekoittele muutama minuutti.
  3. Ripottele jauhot sienille ja lisää maito vähitellen, koko ajan sekoittaen. Kypsennä muhennosta miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja currylla.
  4. Raasta juustot. Lisää lopuksi joukkoon 200 grammaa raastettua Gruyére-juustoa ja sekoita hyvin. (Lisää muhennoksen joukkoon tilkka kuivaa sherryä tai purista joukkoon vähän sitruunamehua.)
  5. Leikkaa paahtoleipäviipaleista pois kuoret. Tämä ei ole välttämätöntä.
  6. Lado kuusi leipäviipaletta tiiviisti leivinpaperilla vuoratun uunivuoan tai irtopohjavuoan pohjalle. Levitä 1/3 muhennoksesta leipäviipaleiden päälle. Ripottele päälle reippaasti juustoraastetta. Toista ja jätä muhennoskerros päällimmäiseksi. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
  7. Pane voileipäkakku 200 asteiseen uuniin ja paista noin 20 minuuttia tai kunnes juusto on saanut kauniin värin.
  8. Jos tarjoat kakun hieman jäähtyneenä, saat leikattua siitä kauniimpia paloja. Tarjoa lämmin voileipäkakku vihersalaatin kanssa.
  9. Jos tarjoat kakun hieman jäähtyneenä, saat leikattua siitä kauniimpia paloja. Tarjoa lämmin voileipäkakku vihersalaatin kanssa.

Juustokakku on parhaimmillaan leipomista seuraavana päivänä. © Tiina Rantanen

Jonkinlaista paistettua juustokakkua on leivottu Euroopassa ainakin 1450-luvulta asti ja amerikkalaisen Mary Randolfin vuonna 1824 ilmestyneestä kirjasta The Virginia Housewife löytyy Lemon Cheesecaken eli sitruunajuustokakun ohje. Tämä ei nykkiläisiä haittaa, sillä heidän mielestään juustokakku ei ollut THE Cheesecake ennen kuin he kehittivät siitä oman versionsa.

New York Cheese Cake

10 annosta

Pohja:

200 g digestivekeksejä

75 g voita sulatettuna

Täyte:

600 g maustamatonta tuorejuustoa

2½ dl sokeria

1½ tl vaniljasokeria

1 (luomu)sitruunan kuori raastettuna

1/2 sitruunan mehu

2 kananmunaa

1 tlk (120 g) smetanaa

½ dl maissitärkkelysjauhoa

Lisäksi:

mansikka- tai vadelmakastiketta

  1. Voitele (22-24 cm) irtopohjavuoka. Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen pala ja pane se vuoan pohjalle helpottaaksesi kakun irrottamista.
  2. Murskaa keksit, sekoita joukkoon vaniljasokeri ja sulatettu rasva. Painele seos kakkuvuokaan ja pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  3. Sekoita juustoon sokeri, sitruunamehu, raastettu sitruunankuori, vaniljasokeri, tärkkelys, keltuaiset ja smetana.
  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahto juustoon varovasti sekoittaen.
  5. Kaada täyte keksipohjan päälle ja paista 150-asteisessa uunissa tunnin ajan. Käännä uuni pois päältä ja anna kakun olla uunissa vielä toinen tunti. Ota kakku pois uunista, anna jäähtyä huoneenlämmössä.
  6. Peitä juustokakku kelmulla ja anna vetäytyä jääkaapissa ainakin yön yli ennen kakun irrottamista vuoasta.

Tarjoa kakun kanssa mansikka- tai vadelmakastiketta.

Juustokakun makua voi toki tuunata. Tässä muutama matkan varrella hihaan tarttunut variaatio aiheesta:

  • Korvaa maustamaton tuorejuusto appelsiinin- , sitruunan- tai vaniljanmakuisella tuorejuustolla.
  • Korvaa digestivekeksit kaura- tai suklaacookies-kekseillä.
  • Voit maustaa pohjan vaniljan asemesta teelusikallisella kanelia.
  • Rouhi täytteen joukkoon 100 grammaa tummaa suklaata.
  • Korvaa sitrukset 2 rkl pikakahvijauhetta tai 1/2  dl mantelilikööriä.

Viinivinkki

Makea kuohuviini maistuu leivonnaisten kanssa. © Tiina Rantanen

Kuohuviinin ystävä valitsee juustokakun kumppaniksi makean  muskatellikuohuviinin.  Kokeile vaikkapa italialaista Gancia Asti Dolce –kuohuviiniä, 11,99 e.

Äitienpäiväterveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Lohi-vuohenjuustopiirakka tai lämmin voileipäkakku – yllätä äiti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X