Himahella

Maitoporsas segovialaiseen tapaan

Maitoporsas maalauksessa
© Tiina Rantanen

Terveisiä Espanjasta, jossa vierailin toukokuun viimeisellä viikolla. Vaikka viinimatkalla olinkin, myös espanjalainen keittiö esitteli parhaita palojansa. Ensimmäisen kerran tutustuin myös Keski-Espanjan erikoisuuteen, el cochinilloon eli maitoporsaaseen.

 

miljöö_Espanja
© Tiina Rantanen

Kun saavumme Segovian kaupunkiin myöhään sunnuntai-iltana, nälkä kurni jo suolissa. Koneessa ostettu tapastarjotin ei nälkää pitkälle pitänyt. Vaikka kello lähestyy jo 23, se ei ole Espanjassa illallisen saamisen kannalta mikään ongelma. Espanjassa ruokaillaan myöhään, ravintolatkin aukeavat vasta klo 21. Kun astumme Restaurante Jose Mariaan, ikkunaprinsessana uinuu pieni possu salaatinlehtipedillä. Se on maitoporsas, el cochinillo, herkku, josta juuri Segovia on erityisen kuuluisa. Sisällä on jännittynyt tunnelma, käynnissä on Barca-Sevilla jalkapallo-ottelu ja koko baarin puoli on keskittynyt seuraamaan peliä. Peli muuten päättyi 2-0 Barcan voittoon.

Maitopossu
© Tiina Rantanen

Kuuden tyylisuunnan keittiö

Espanjalainen keittiö muodostuu maakuntakeittiöistä kuten italialainenkin keittiö. Espanjassa on 17 itsehallintoaluetta, joihin kuuluu yhteensä 50 maakuntaa, joista jokainen vaalii omia gastronomisia perinteitään. Yhteistä espanjalaiselle ruokakulttuurille on oikeastaan vain viini, erilaiset juustot ja leikkeleet sekä oliiviöljy.  Erityisesti Espanja on tunnettu serrano-kinkustaan, jota tarjottiinkin lähes joka aterialla.

Karkeasti espanjalainen keittiö voidaan kuitenkin jakaa kuuteen eri tyylisuuntaan: etelän andalucialainen keittiö, idän valencialainen keittiö, pohjoisen baskikeittiö, keskiosien kastilialainen keittiö sekä Välimeren saarten baleaarinen keittiö ja Atlantin saarien kanarialainen keittiö.

Paahdettujen ruokien alue

Keski- ja länsiespanjalaiseen keittiöön lasketaan kuuluvaksi Kastilian ja Leónin, Kastilia-La Manchan sekä Extremaduran keittiöt. Näissä maakunnistä käytetään myös nimitystä La Zona de los Asados eli paahdettujen ruokien alue. Paahdettu maitoporsas, cochinillo asado, ja paahdettu karitsa, cordero asado, tulivat reissulla tutuksi ja suussasulaviksi todetuiksi. Muita alueen erikoisuuksia ovat pisto manchego (manchalainen vihannesmuhennos) sekö sopa de ajo, valkosipulikeitto, joka on levinnyt koko maahan. Tyypillinen kastilialainen ruokalaji on myös cocido, kik-herneistä, perunoista, kaalista, lihasta ja sianmakkarasta valmistettu keitto. Yleensä liemi ja muut ruoka-aineet tuodaan tarjolle erikseen.

Espanjan tunnetuin juusto lienee queso manchego, lampaanjuusto, jonka maku vaihtelee kypsyysasteen mukaan melko miedosta hyvin vahvaan.

Maitoporsas
© Tiina Rantanen

Illallinen on edennyt Jose Mariassa alkupalojen jälkeen kliimaksiinsa.  Tarjoilija tuo näytille pikkupossun, jolla uuniin mennessään on ollut painoa vain 4- 4 1/2 kiloa. Ravinnokseen se ennen uuniin päätymistään nauttinut vain emänsä maitoa.

Maitoporsaan paloiittelu
© Tiina Rantanen

” Maustamme cochinillon täällä vain suolalla, vaikka muualla Espanjassa sen maustamiseen saatetaan käyttää myös yrttejä. Porsasta paistetaan viiniköynnöksillä lämmitetyssä uunissa kolmisen tuntia”, tarjoilijamme kertoo valmistautuessaan paloittelemaan possua lautasillemme.

Se olikin aikamoinen show, sillä possu kirjaimellisesti hakattiin palasiksi ruokalautasella. Liha oli hyvin mureaa ja hajosi paloiksi  jo lautasen kosketuksesta. Espanjankielisen videon maitoporsaan valmistuksesta juuri samaisessa Restaurante Jose Mariassa ravintolassa voit katsoa täältä.

tynnyri_Espanja
© Tiina Rantanen

Kuten videollakin sanotaan, possun seuraksi sopii espanjalainen punaviini Ribera del Dueron alueelta.  Alkon valikoimasta löytyy vierailemieni viinitalojen valikoimasta täyteläinen ja tamminen Arrocal 2014, 6,14 e. Saatavilla on puolikas pullo, joka sopii hyvin maistiaiseksi alueen tyylistä. Viini sopii mainiosti myös grillissä valmistettujen possuruokien kaveriksi.

 

Arrocal-2010_Espanja
Sikamaisin terveisin
Blonditiina

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maitoporsas segovialaiseen tapaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *