Himahella

Maksalaatikko on Suomen kansallisruokaehdokas

Maksalaatikko-annos

Perinteinen maksalaatikko on helmikuussa 2016 julkaistun tutkimuksen perusteella suomalaisten mielestä selkeästi maistuvin einesruoka. Varsinkin yli 30-vuotiaiden ikäryhmässä. Nyt maksalaatikko on ehdolla Suomen kansallisruoaksi parhaillaan käynnissä olevassa äänestyksessä  Elo-säätiön -sivustolla.

Lue lisää:

Pitsako suomen kansallisaarre? Äänestä nyt Suomen kansallisruokaa

Suomalainen ruoka -mitä se tarkoittaa?

Viisi vuotta sitten maksalaatikon uutisoitiin olevan koululaisten inhokki numero yksi, eikä se löydy enää koulujen tai päiväkotien ruokalistalta. Valmisruokana se myy kuitenkin kuin häkä. Pelkästään Saarioisten ”äitien tekemää” maksalaatikkoa syö jokainen suomalainen sellaiset 1 1/2 rasiaa vuodessa.

”Maksalaatikko sai suurimman suosion kaikissa ikäluokissa, vaikkakin sen suosio on erityisen suurta yli 30-vuotiaiden parissa. Maksalaatikon suosiota voi selittää, että se koetaan kotikeittiössä hieman työlääksi valmistettavaksi. Moni päätyneekin nappaamaan kaupasta valmiin vaihtoehdon” Suomalaisen Työn Liiton projektipäällikkö Merja Mantila arvioi liiton tiedotteessa.

Äitien tekemä maksalaatikko

Saarioisen einestuotanto käynnistyi vuonna 1957, ja yksi ensimmäisistä tuotteista oli juuri maksalaatikko. Silloisen tuotekehityksen päämääränä oli saada einekset löytämään luontevasti tiensä perheiden ruokapöytiin. Einekset tulivatkin kauppoihin aikana, jolloin naiset siirtyivät sankoin joukoin työelämään ja ruoka piti saada työpäivän jälkeen tarjolle nopeasti ja helposti. Kuten tänä päivänäkin.

”Maksalaatikko on klassikko ja edelleen yksi suosituimmista Saarioisen valmistamista tuotteista. Maksalaatikkoa tehdään Sahalahdella vuosittain yli kahdeksan miljoonaa rasiaa”, Saarioisen markkinointi- ja viestintäjohtaja Katriina Virtanen kertoo. ”Uudet valmisruoat eivät ole sellaisia volyymituotteita kuin maksalaatikko ja tuskin koskaan pääsevät vastaaviin myyntilukuihin. ”

Blonditiinan maksalaatikko

Luettuani tuon Suomalaisen Työn Liiton tiedotteen, minua jäi vaivaamaan se, miksi ihmeessä maksalaatikko koetaan työlääksi valmistaa. Kyllähän se uunissa aikansa viihtyy, mutta muuten haastavin vaihe koko laatikon tekemisessä on ohrasuurimoiden tai riisien keitto. Ainekset kun vain sekoitetaan keskenään ja paistetaan uunissa.

maksalaatikon-ainekset

Edellisen kerran olen tehnyt itse maksalaatikon varmaan 10 vuotta sitten. Makumuistiin on kuitenkin syöpynyt se, että kotitekoisena maksalaatikko on mitä herkullisin perinneruoka. Valmistin laatikon jauhetusta naudanmaksasta ja käytin viljana rikottuja, keitettyjä ohrasuurimoita. Tosin sen verran tuunasin vanhaa perinneohjetta, että mausteina käyttämäni inkivääri ja oregano eli mäkimeirami oli tuoretta. ”Oikeaa” meiramia ei kaupasta löytynyt tuoreena tällä kertaa. Kuullotin sipulisilpun ja raastoin myös sen inkiväärin pannulle sipulin joukoon. Tämä työvaihe ei siis ole maksalaatikkoa tehdessä välttämätön, sipulisilpun voi pistää laatikkoon raakanakin. Mutta kuullottaminen tekee sipulin maultaan lempeämmäksi.

maksalaatikko-tekokuva

Huomasin, että olin unohtanut ostaa rusinat. Niinpä mittasin joukkoon saman verran kuivattuja karpaloita, joita oli kaapissa. Tällaista kokkisotaahan se ruoanlaitto usein koekeittiössäni on. Jos jotain ei ole, silloin sovelletaan eikä jäädä tuleen makaamaan.

Kilautin kaverille ja pyysin syömään

Kun laatikko oli uunissa, kilautin lähellä asuvalle ystävättärelleni, että tuletko luokseni retrolounaalle. Samalle frendille, joka valmisti minulle synttärilahjaksi aikanaan HooKoo Blöötä, pakastevihanneksia ja perunamuussia.  Olen myös saanut häneltä lahjakortin, jossa kutsuttiin syömään kotitekoisia kaalikääryleitä. Vaikka seuraammekin ruokatrendejä aktiivisesti, niin arvostamme sitä perinteistä kotiruokaa, jota lapsuudenkodeissamme 60-70-luvulla syötiin. Vaikka näitä retroruokahetkiä järjestetään vähän lempeästi naureskellen. Nytkin maksalaatikkolounaan innoittimena toimi tuo einesruokauutinen.

Pari tuntia uunissa viihtynyttä maksalaatikkoa pakastepuolukoiden kanssa haarukoidessamme totesimme, että tuo eineshitti muuttuu varsinaiseksi gourmetherkuksi kotona valmistettuna.  Vaikka maksalaatikko onkin yksi parhaista valmisruoista. Suosittelen silti ennakkoluulojen viskaamista nurkkaan ja sen tekemistä kotona. Tämä safka kun onnistuu tumpeloltakin kokilta. Lisäksi se on oikeaa pihistysbudjetin ruokaa.

Suomalaisen kotiruoan puolesta,

Blonditiina

Klikkaa ohjeeseen täältä: Blonditiinan maksalaatikko

Maksalaatikko-vuoassa

PS. Nämä ovat Suomen suosituimmat einesruoat. Samankaltaisuus Suomen kansallisruoka -finalistit listaan on huima!

Taloustutkimuksen Suomalaisen Työn Liitolle tekemä kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2016 ja siihen vastasi 1017 suomalaista, jotka olivat iältään 15–79-vuotiaita. 

  1. 17 % maksalaatikko
  2. 11 % hernekeitto
  3.  5 % lihamakaronilaatikko/makaronilaatikko
  4.  4 % karjalanpiirakka, lihapullat, pinaattikeitto
  5.  2 % lihaperunasoselaatikko, lohikeitto, makkarat/nakit, pizza
  6.  18 %    vastanneista ei osaa sanoa tai ei käytä valmisruokia

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maksalaatikko on Suomen kansallisruokaehdokas

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *