Himahella

Makuja Suomen luonnosta

 

Poronkäristys on lappalainen perinneherkku.

Suomi  ja suomalaiset elävät yhä metsästä.  Erityisesti syystalvella nautitaan suomalaisen luonnon antimista.  Viikonlopun aterioilla maistuvat niin kotimainen kala, sienet, metsämarjat kuin riista tai poro. 

Syksy on Suomessa riistaruokien aikaa. Poroerotukset ovat vilkkaimmillaan marraskuussa ja hirvenmetsästys alkoi lokakuun toisena lauantaina. Luonnostamme löytyy on noin 60 riistalajia. Tärkein saaliseläin on hirvi, toisena seuraa valkohäntäpeura.

Kestävästi pyydetty riista on oiva vaihtoehto, kun haluat syödä ympäristön kannalta parempaa lihaa. Hirvi, metsäkauris ja valkohäntäkauris kestävät nykyisen kokoisen metsästyksen hyvin. Riistaa ei kuitenkaan riitä kestävästi pyydettynä kattamaan koko tämänhetkinen lihankulutuksemme.

Poro ei varsinaisesti ole riistaa. Poro on luonnovaraisesta villipeurasta polveutuva puolikesy sorkkaeläin, joka elää tietyllä poronhoitoalueella Pohjois-Suomessa. Suurimman osan vuodesta ne kuitenkin elävät vapaana luonnossa.

Sinivalkoinen siika saa värinsä metsämustikasta. © Tiina Rantanen

Sienestys ja marjastus kuuluu Suomessa jokamiehen oikeuksiin. Sienillä päällystetyt ruisnapit ja metsämustikalla värjätty graavisiika ruisnapeilla on kuin suomalainen tapas. Pensasmustikka ei sovellu kalan graavaamiseen, sillä se ei värjää kalaa.

Sinivalkoinen siika

10 annosta

laktoositon, gluteeniton

2 (noin 500g) suomustettua siikafileetä

2 rkl karkeaa merisuolaa

1 rkl sokeria

rouhittua valko- tai mustapippuria

4 rkl metsämustikkamurskaa

  1. Pyöräytä muutama kierros pippuria siikafileille. Sekoita suola ja sokeri, ripottele seos siikafileiden sisäpinnalle. Levitä murskatut mustikat kalojen päälle.
  2. Pane fileet vastakkain, kääri ne alumiinifolioon ja anna suolautua jääkaapissa vuorokauden ajan pienen painon alla.
  3. Pyyhi ylimääräinen suola ja mustikat pois ennen kalan viipalointia. Leikkaa kalasta ohuita siivuja aloittaen fileen häntäpäästä.
  4. Tarjoa siikaa pienten karjalanpiirakoiden tai ruisleivän päällä.

 

Kantarellinapit

20-25 kappaletta

laktoositon, vegaani

3 dl pakastettuja kantarelleja

1/2 dl oliiviöljyä

2-3 kevätsipulia

1 rkl lakkahilloa (tai 1 (luomu)sitruunan raastettu kuori)

suolaa

mustapippuria

silputtua persiljaa

Lisäksi

ruisnappeja (Väinämöisen palttoonnappi)

  1. Valuta sulatetut kantarellit hyvin. Kuumenna kantarelleja pannulla, kunnes niistä haihtuu neste.. Lisää joukkoon oliiviöljy, silputut sipulinvarret ( ja raastettu sitruunankuori). Hauduta pari minuuttia ja mausta suolalla, pippurilla ja lakkahillolla.
  2.  Nostele kantarelliseosta ruisnappien päälle.
  1. Juustoinen riistapaistos

neljä annosta

gluteeniton

Riistakäristys

1 pkt  (170 g)  amerikanpekonia

25 g voita

2 rkl öljyä

500 g  pakastettua poron- tai saksanhirven käristelihaa

1 sipuli

1 tl suolaa

1/8 tl rouhittua mustapippuria

1 pullo olutta

1 dl vettä

1 rosmariinin oksa

3-4 katajanmarjaa

(2-3 rkl kuivattuja metsäsieniä)

Juustoinen perunasose

1 kg jauhoisia perunoita + 25 g voita tai 2 pussia (yht 1 kg) pakasteperunasosetta

3 dl (kerma)maitoa

1 tl suolaa

2 kananmunaa

1 dl silputtua ruohosipulia tai persiljaa (tai vaihtoehtoisesti pakastepinaattia)

200 g juustoraastetta (emmental)

  1. Silppua sipulit ja pekoni.
  2. Kuumenna pata ja paista pekoni öljyn ja voin seoksessa.
  3. Kuullota rasvassa sipulisilppu, vedä sivuun ja lisää jäinen käristysliha vähitellen. Sekoittele lihaa kunnes koko määrä on sulanut ja muuttunut harmaaksi.
  4. Anna kypsyä omassa liemessään kunnes liha tuoksahtaa paahtuvalle. Mausta liha suolalla ja pippurilla.
  5. Lisää pataan pullollinen olutta, anna kiehahtaa. Lisää lopuksi sen verran vettä, että liha juuri ja juuri peittyy nesteeseen. Pane pataan rosmariininoksa, katajanmarjat ja kourallinen kuivattuja metsäsieniä.
  6. Hauduta käristystä vähintään tunti kannen alla miedolla lämmöllä. Tiivis kansi pitää käristyksen kosteana.
  7. Kun käristys hautuu, tee perunasose. Kuori perunat. Paloittele ne isoiksi lohkoiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Survo perunat sähkövatkaimella tai perunasurvimella. Lisää voi. Kuumenna maito kattilassa tai mikrossa. Lisää perunasoseen joukkoon. Vatkaa tasaiseksi. Voit tehdä muusin myös pakasteperunasoseesta pakkauksen ohjeen mukaan, mutta vähennä hieman nestemäärää. Mausta perunasose suolalla, silputulla ruohosipulilla ( tai sulatetulla, valutetulla pinaatilla) ja sekoita joukkoon kananmunat sekä puolet juustoraasteesta.
  8. Pane käristys voidellun uunivuoan pohjalle ja levitä perunasose kastikkeen päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.  Kypsennä riistapaistosta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea.
  9. Tarjoa paistoksen kanssa puolukka- tai karpalosurvosta sekä etikkasäilykkeitä.
Marenki, puolukka tai karpalo ja kinuski ovat taivaassa solmittu liitto. Voit tehdä yhden ison marenkipohjan  tai pienempiä annosleivoksia © Tiina Rantanen

Punaiset marenkileivokset

 8-10 annosta

gluteeniton

6 munanvalkuaista

hyppysellinen suolaa

2 dl erikoishienoa sokeria

2 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

1 tl valkoviinietikkaa

2 tl maizenaa

Täyte

1 tlk (3,3 dl) laktoositonta kuohukermaa

1 1/2 dl valmista kinuskikastiketta

1 tl vaniljasokeria

5 dl jäisiä karpaloita tai puolukoita

Lisäksi

valmista kinuskikastiketta

  1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokerit erissä vatkaten. Lisää lopuksi vaniljasokeri, valkoviinietikka ja maizena.
  2. Levitä marenkivaahto leivinpaperilla peitetylle pellille halkaisijaltaan noin 25 cm kokoiseksi levyksi. Painele levyn keskelle lusikalla syvennys täytettä varten.
  3. Kypsennä marenkia 125-asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske lämpö 100-asteeseen ja kypsennä edelleen 1 ½ tuntia. Sammuta uuni ja anna pohjan jäähtyä uunin jälkilämmössä.
  4. Täytä pavlova juuri ennen tarjoilua. Vaahdota kerma ja mausta se kinuskikastikkeella ja vaniljalla. Lisää kinuskia kermavaahtoon vähitellen ja maista. Makeusaste kun on mieltymyskysymys.  Lusikoi vaahto kakun keskelle ja koristele pinta karpaloilla ja kinuskikastikeraidoilla.Tarjoa heti.
Metsäisin terveisin
Himahellan Tiina

Ps:  Ota Instagrammissa seurantaan @himahellantiina, niin saat aina vinkkejä sesonkiin sopivista ruokaohjeista.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Makuja Suomen luonnosta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *