Himahella

Makumuistoja lapsuudesta - Välimerellinen pakastekala

© Tiina Rantanen

Nyt se on julkista. Olen kesän ja alkusyksyn työskennellyt keittokirjan parissa, joka ilmestyy ensi tammikuussa Otavan kustantamana. Kirjan aihe on klassikkoruoat, joilla on tarina ja joiden historia voidaan jäljittää. Olo on ollut vähän kuin salapoliisilla, kun eri ruokien taustoja on selvitellyt. Vaikka olen aina ollutkin innostunut historiasta, nyt tietämykseni gastronomian kehityksestä on noussut ihan uudelle tasolle.

Tarinoita kirjoittaessani olen muistellut myös oman ruokahistoriani tärkeitä ruokia, makumuistojani.  Tämä välimerellinen, pakasteseitistä tehty ruoka kuului lapsuudenkodissamme perheemme ruokalistalle koko 70-luvun.

Äidilläni oli kampaamo ja sinne tulivat lähes kaikki naistenlehdet. Ei ihme, että minusta oli naistenlehden toimittaja, kasvoinhan itsekin naiseksi naikkareiden parissa.

Äitini ei ollut mikään mestarikokki. Hän arvosti kyllä hyvää ruokaa ja meillä syötiin hyvin, mutta oikotiet onneen olivat lapsuudenkodissani sallittuja. Se, että ruoka oli hyvää, ei välttämättä vaatinut koko päivän lieden edessä seisomista. Ehkä se ”Herkkuja helposti” -filosofia on imetty jo äidinmaidossa.

© Tiina Rantanen

Äidin välimerellinen pakastekala

Joskus 70-luvulla äiti oli repäissyt talteen Kodin kuvalehdessä ilmestyneen pakasteseidistä valmistetun kalaruoan ohjeen. Se pyöri hänen kampauspöytänsä laatikossa vuosikausia. Ohjeessa pakasteseiti maustettiin tomaatilla, kuivatulla basilikalla ja anjoviksella sekä anjoviksen liemellä. Siinä ohje melkein olikin.  Muistan vielä, että ohjeen takana oli Kodin kuvalehden pitkäaikainen, nyt jo ilmavoimiin siirytnyt ruokatoimittaja Anja Sirkiä. Anja toimi vielä ruokatoimittajien yhdistyksen puheenjohtajana, kun minut hyväksyttiin yhdistyksen jäseneksi 1991 aloitettuani Me Naiset -lehden ruokatoimittajana. Niinpä muistan tästä ohjeesta paitsi äitini, myös Anjan.

Mutta pakastekala kuulostaa 2010-luvulla elettäessä todella retroruoalta. Ostinkin sitä pakastimeeni tuota tulevaa kirjaani varten. Sinne seiti ei päätynyt, mutta poikihan aiheesta ainakin tämä postaus.

Suomessas seitin kulutus on ollut laskussa koko tämän vuosituhannen.  Jos vielä vuosituhannen vaihteessa suomalainen söi seitiä keskimäärin 0,7 kg, niin nyt määrä on laskenut puoleen. Eli ihan yhtä pakkaustakaan ei vuodessa naamaa kohti kulu.

Kun 400 g pakastekalaa maksaa noin kolme euroa ja on siis edullista ruokaa, olisiko syy siinä, että pakasteklönttinä myytävä seiti näyttää jo ulkoisesti niin toivottoman ankealta? Seitiä on harvoin näkynyt kalatiskeillä, vain joskus jossakin Stockmannin Herkussa sitä on nähnyt tuoreena.  Pakasteena myynnille on selvä syynsä.  Seiti on valtamerikala, jota  pyydetään mm. Pohjois-Atlantilla. Jos se myytäisiin tuoreena, se pitäisi saada heti myyntiin. Suomessa ei ole sellaisia markkinoita, että kalan tuoreena tuominen kuluttajien saataville olisi kannattavaa.

Niinpä sitten valmistin tuota äidin/Anjan pakastekalaa tuunaamalla ohjeen tälle vuosituhannelle. 70-luvulla se oli ns.hipsteriruokaa. Kuivattu basilikakin kun oli maustehyllyn outolintu!

Niinpä Blondikeittiössä tein kalalle kasvispedin kesäkurpitsasta ja pavuista. Ruoan kaveriksi pyöräytin perunamuusin, jonka nesteenä käytin veden kanssa 50:50 jääkaapistani löytämääni curryllä maustettua ruokakermaa.  Currynmakuinen perunasose oli todella mainio lisäke pakastekalalle.

Tässä siis ohje, kannattaa kokeilla vaikka menneiden vuosikymmenten muistoksi.

© Tiina Rantanen

Välimerellinen pakasteseiti

400 g pakasteseitiä

2 tomaattia

1 tlk anjovisfileitä liemineen

1 1/2 tl Provencen yrttiseosta

1 kesäkurpitsa

200 g pakastepapuja

1/2 tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

  1. Halkaise kesäkurpitsa ja viipaloi se puolikuiksi. Pane viipaleet ja pakastepavut uunivuokaan ja ripottele kasviksille hieman suolaa, rouhittua mustapippuria ja puolet yrttiseoksesta. Lorauta joukkoon tilkka oliiviöljyä.
  2. Pane kalapalat kasvisten päälle. Viipaloi tomaatit ja pane jokaisella kalapalalle pari tomaattiviipaletta. Ripottele tomaateille yrttiseosta ja nostele anjovisfileet kalapaloille. Kaada anjovistölkin liemi kalojen päälle.
  3. Kypsennä ruokaa 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoa (currynmakuisen) perunasoseen kanssa.

Retroterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Makumuistoja lapsuudesta - Välimerellinen pakastekala

Sinun täytyy kommentoidaksesi.