Himahella

Mansikkakermakakku on kesäklassikko

© Tiina Rantanen

Kuulun niihin, joiden lempitäytekakkuihin kuuluu se kaikkein perinteisin, aito mansikkakermakakku ja vielä runsaalla kermalla. Vaikka lämpöä pukkaisikin, tämän kakun kanssa ei nakuilla!

Tavallisin pohja täytekakkuun on sokeri- tai sienikakku, mutta muitakin kakkuja voi toki käyttää.

Sienikakussa muna-sokerivaahtoon lisätään kiehuvaa vettä ( 1 dl/4 munaa), jolloin vaahdosta tulee kuohkeampi ja kakkupohjaan sienimäisen ilmava rakenne. Sienikakkuun käytetään vain vehnäjauhoja. Sienikakku pohja on todella pehmeä, mutta hiukan murenevaisempi, kuin tavallinen sokerikakkupohja.

© Tiina Rantanen

Kakkupohja on hyvä paistaa jo edellisenä päivänä. Se on silloin helpompi leikata. Kuivumista ei tarvitse pelätä, sitä vartenhan kakku kostutetaan.

SOKERIKAKKUPOHJA

4 kananmunaa

2 1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

  1. Voitele ja jauhota Ø noin 26 sentin kakkuvuoka. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Vaahdota munat ja sokerit. Vaahto on valmista, kun se on vaaleaa ja niin tanakkaa, että vaahdon pinnalla pysyy hetken siihen piirtämäsi kuvio.
  3. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi vaahtoon. Kääntele taikina varovasti tasaiseksi. Valuta taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista kakkupohjaa uunin alatasolla noin puoli tuntia. Kakku on kypsä, kun cocktailtikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää taikinaa.

Leikkaa kakku levyksi pistämällä leikkuuveitsi kakun keskustan ja pyörittämällä sitä ympäri. Ylin levy kannattaa lejkata ohuemmaksi ja alemmat hieman paksummiksi.

 KOSTUTUS

2 dl vaaleaa mehua tai maitoa ja 1 tl vaniljasokeria

Kakku kostutetaan vaalealla mehulla, jota varataan 2 desiä 4 munan kakkuun. Olen kostuttanut kakkua myös vedellä, jonka olen maustanut vaikkapa Limoncello-liköörillä. Mutta silloin kakusta nauttivat vain aikuiset.

Kakkupohjaa kostutetaan erityisen huolellisesti reunoilta. Alempien kerrosten keskustan koskutuksessa kannattaa olla pihimpi, sillä kosteus valuu ylähäältä alempiin kerroksiin kakun seistessä.

© Tiina Rantanen

TÄYTE

1 l tuoreita mansikoita

2 dl kuohukermaa

sokeria/vaniljasokeria/Lemon Curd -sitruunatahnaa

Mansikkakakku täytetään yleensä kevyesti sokeroidulla mansikkasurvoksella ja kermavaahdolla. Minä täytin tällä kertaa kakun aikaisemmin tekemälläni mansikka-raparperihillolla.  Monet pitävät myös banaanin ja mansikan yhdistelmästä. Mansikkakakkua varten kannattaa varata noin 1 1/2 -2 litraa mansikoita. Mansikoita pitää olla reilusti, jotta kyseessä on mansikkakakku.

Kermavaahdon voi maustaa ihan perinteisesti sokerilla tai vaniljasokerilla, mutta mukavan sitruunaisen aromin kakkuun saa, jos kermavaahtoon sekoittaa pari ruokalusikallista Lemon curd -tahnaa.

Kevyemmän vaahdon ystävät voivat sekoittaa kerman joukkoon vaikka rahkaa.

© Tiina Rantanen

KERMALLA KUORRUTETTU KAKKU

3-4 dl kuohukermaa

sokeria/vaniljasokeria

(2 liivatelehteä)

Tietysti täytteeseen käytettävä kermavaahto ja kuorrutukseen menevä vaahto vaahdotetaan yhtäaikaisesti. Mutta kermakakkuun kuluu helposti kaikkiaan 5-6 dl kuohukermaa. Kermaa kuluu määrällisesti enemmän, mikäli kakkuun haluaa tehdä pursotuksia.

Jos kakkua joudutaan säilyttämään, on kermavaahdon joukkon kannattaa lisätä vähän liivatetta. Suhde on 1 liivatelehti/ 2 dl kuohukermaa. Sulata liotetut liivatelehdet kuumaan vesi- tai mehutilkkaan ja lisää kermavaahdon joukkoon hyvin sekoittaen.

Levitä vatkattu kermavaahto ilmavasti kakun pintaan. Toiset tykkäävät pursotuksista, toiset eivät. Valitse oma tyylisi!

KORISTELU

1 l mansikoita

minttua, sitruunamelissaa, basilikaa tai syötäviä kukkia

Kakun koristeluun kannattaa varata litran verran mansikoita. Ne voi asetella kakun päälle kokonaisena, mutta paremmin marjat riittävät koko kakulle, jos ne puolittaa tai viipaloi.

Mansikoiden kaverina koristelussa voi käyttää tuoreita yrttejä kuten minttua, sitruunamelissaa tai baslikaa tai muodikkaasti syötäviä kukkia.

Kakun reunat voi halutessaan koristella kookoshiutaleilla, paahdetuilla mantelilastuilla tai vaikkapa suklaarouheella.

Herkullisia kakkuhetkiä toivottaa

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mansikkakermakakku on kesäklassikko

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *