Himahella

Masu täynnä Tampereella

Masu Asian Bistro
© Tiina Rantanen

Tampereen visiiti kuuluu Blondin kesään ja silloin katsastetaan myös kaupungin ravintolatarjontaa. Tällä reissulla oli suurennuslasin alla Hans Välimäen Masu Asian Bistro.

Tampereen Rautatieaseman lähitienoilta reissunainen on löytänyt monta käymisen arvoista ravintolaa, kuten Tampereen parhaana palkitun ravinteli Berthan ja modernin viinipainotteisen ravintola C:n. Samoilta kulmilta löytyy myös Masu Asian Bistro, joka on nostanut Tampereen etnotarjonnan aivan uudelle tasolle. Jos ravintolan haluaa lokeroida, Masu on Tampereen Farang. Huoletta voi sanoa, että Tampereen parhaisiin ravintoloihin pääsee junalla ihan ovelle. Näin stadilaisen näkövinkkelistä, se on ihan tärkeä pointti.

Masu Asian Bistro
© Tiina Rantanen

Hans Välimäki pisti lusikkansa aasialaiseen soppaan

Tampereen Stockmannia vastapäätä sijaitseva, Restamaxin omistama Masu avasi ovensa maaliskuussa 2014. Tilassa on ollut ravintola lähes parikymmentä vuotta, mutta liikeideat ovat vaihtuneet omistajien myötä.

 ”Masu Asian Bistro on Hans Välimäen luotsaama rento aasialaistyyppinen ravintola Tampereella. Masu tarjoaa moderneja, mutta rentoja aasialaisia makuja suomalaiseen makuun sovitettuna”, ravintolan nettisivut avaavat Masun ruokafilosofiaa.

Välimäki ei suhtaudu aasialaisiin makuihin liian puritaanisesti: Masun maut ovat hieman pyöreämpiä ja näin paremmin suomalaiseen suuhun sopivia.

”Sana ’masu’ on alun perin tarkoittanut Japanissa astiaa, neliönmuotoista kaukaloa, josta on tarjoiltu ja nautittu riisiä. Sittemmin joku valopää keksi astialle paremman käyttötarkoituksen ja riisit vaihdettiin sakeen, tuohon humalluttavan hyvään japanilaiseen riisiviinaan. Kuulostaa itse asiassa hirmu tutulta ja hyvinkin härmäläiseltä kekseliäisyydeltä” , Välimäki on tuumannut.

”Tampereen tyylikkäin rafla”

Ravintola yllättää sisään astuttaessa. On kuin astuisi aivan toiseen maailmaan. Ravintolassa ei muuten ole yhtään ikkunaa ja sisustus on modernin tyylikkäästi aasialainen. Sisustus on ravintolasisustamisen konkarin, Jaana Ekmanin käsialaa.

”Tampereen tyylikkäin rafla”, bongasin kommentin Masun miljööstä ravintola-arvioita lukiessani.

Kyselemme tarjoilijalta ovipumpun käymisestä. Näin kesällä aurinkoisina päivinä asiakkaat saattavat olla vähissä, mutta sateisina iltoina pöydät kyllä täyttyvät. Talviaikaan pöytävaraus on hyvinkin suositeltava.

Masu Asian Bistro
© Tiina Rantanen

Teppanyaki pöytä on ainoa laatuaan

Masussa on avokeittiö, joten kokkien työskentelyä on mahdollista seurata ihan omasta pöydästä käsin. Mutta jos haluaa seurata ruoanvalmistusta vieläkin lähempää, 6–10 hengen seurueen illallispaikaksi voi varata ravintolan teppanyaki-pöydän. Ruoat valitaan listalta ja kokki tulee valmistamaan annokset aivan viereen.

Kun tiedustelimme kauanko etukäteen pöytä pitää tilata, vastaus oli pari viikkoa. Aika hieman ihmetytti, sillä pöydässä valmistettavat ruoat ovat kuitenkin ns. normikamaa listalta.

Testissä Tesaki-menu

Masu Asian Bistro pyörähtelee makumaailmassaan pitkin Aasiaa enemmän ja vähemmän Japaniin ja Koreaan painottuen. Koska koko pöytäseurueen on valittava listalta sama menu, valitimme menun, jossa EI ollut hampurilaista. Neljästä ruokatoimittajasta koostunut testiryhmämme nimittäin on läpeensä kyllästynyt siihen ruokalajiin ravintoloiden listoilla. Saattaa se Masussa olla hyväkin, mutta meitä ei kiinnostanut.

TESAKI -menu, 59 euroa, sisältää seuraavat ruokalajit.

Ensimmäiset kommentit ruokalistasta, toiset testiryhmältä.

Masu_somtam
© Tiina Rantanen

MASU`S SOM TAM

Tulista, makeaa, pehmeää, kovaa, herkullista ja ihanaa.

”Thaimaalaisessa som tam -salaatissa maistui mukavasti niin maapähkinä, chili kuin kalakastikekin. Vihreä papaija oli korvattu kaalilla, mutta se ei menoa haitannut. Itse asiassa kopioimme idean jo saman illan salaattiin, joka tarjottiin grillattujen makkaroiden kanssa.”

 

Masu Asian Bistron härkätartar
© Tiina Rantanen

HÄRKÄTARTAR

Funkysti maustettu raakalihatartar, riisiviinietikkaa, suolaa, chiliä, valkosipulia, seesamiöljyä, kevätsipulia ja soijaa.

”Sisholehden kanssa nautittuna härkätartar oli oikein maistuva suupala. Täydet pinnat.”

Masu Asian Bistro sushi
© Tiina Rantanen

PÄIVÄN SUSHI

Voi olla mitä vain, mutta hyvää se on joka tapauksessa.

”Päivän sushi oli päältä töhötettyä lohi-nigriä ja kalifornia-makirullia. Riisi oli miltei kuumaa, ei edes huoneenlämpöistä. Kun kysyimme, oliko se tarkoituksellista, vastaus oli, että riisi tarjotaan Japanissa juuri sellaisena. Yksi meistä on asunut useamman vuoden Japanissa, eikä allekirjoittanut tarjoilijan väittämää. Mutta ei sanonut mitään.”

Masu Asian Bistron karkkipossu
© Tiina Rantanen

 

BLACKENED RIBS A` LA SAMURAI

Herkullisia tummaksi paahdettuja ja glaaserattuja tulisen meheviä porsaan ribsejä, soijakaramelliä ja mustaa viinietikkakastiketta.

”Farangin karkkipossu. Mutta hyvää tämäkin oli.”

Masu Asian Bistro lampaanpotka
© Tiina Rantanen

SPRING LAMB SHOULDER WITH JAPANESE CURRY OIL & GREEN HERBS

Valkosipulissa, inkiväärissä ja curryssa marinoitu, paahdettu ja sitten meheväksi grillattu karitsanpotka. Paistoliemestä ja curryöljystä valmistettu mausteinen kastike sekä asiaan kuuluvia yrttejä ja gohan-maustettua riisiä.

”Tätä ruokaa emme oikein ymmärtäneet. Se oli raskas ja talvinen. Liemi oli todella herkullinen, mutta olisimme syöneet noilla mausteilla mieluimmin vaikka kalaa. Menukokonaisuuden heikoin lenkki.”

Masu Asian Bistron Matcha pannacotta
© Tiina Rantanen

GREEN MATCHA & FRUIT SALAD

Vihreästä matcha-teestä valmistettu pannacotta. Eksoottista hedelmäsalaattia, minttua, thai-basilikaa, sitruunamelissaa ja ananassorbettia.

” Ensimmäisillä lusikallisilla ajatteli, että onko matcha vain juoksutettu pannacottamassan ohi, mutta vihreys löytyi laskeutuneena pannacottakulhon pohjalle. Jälkiruoka kaipasi seurakseen niin sorbettia kuin hedelmiä, jotka raikastivat mukavasti kokonaisuuden. Tällaisen jälkkärin kohdalla ei saa eikä voi olla Aasia-puristi. Tämä on sitä fuusiota.”

Yleisarvosana Tesaki-menusta oli kuitenkin kiitettävä. Hyviä makuja.

Masu_baari

Fine diningia fast foodin vauhdilla

Ainoa miinus tällä ravintolakäynnillä tuli ruoan tarjoilunopeudesta. Naureskelinkin kelloa vilkaistessani, että olemme onnistuneet syömään viiden ruokalajin illallisen reilussa tunnissa. Siis fine diningia fast foodin vauhdilla, vaikka pyysimmekin hidastamaan vauhtia ruokalajien välillä. Ihan näin nopeassa tahdissa ruokaa pöytään ei saisi kantaa,  vaikka pitkä odottaminenkaan ei ole kivaa. Ravintola oli lähes tyhjä, joten ongelmia asiakkaan toiveen noudattaminen tuskin olisi aiheuttanut.

”Nyt on kyllä masu täynnä”, vitsailimme tarjoilijallemme, kun kuittasimme laskua. ” ”Et varmaan koskaan ole kuulutkaan tätä puujalkaa?”

”Ihan ekan kerran kuulin tuon jutun”, totesi hän naureskellen.

Mutta aikuisten oikeasti masu oli täynnä ja tyytyväinen Tesaki-menun jälkeen. Masu Asian Bistro on vahvan suosituksen arvoinen paikka Tampereen ravintolatarjonnassa.

Masu Asian Bistro

Hämeenkatu 3, Tampere

Terveisin

Blonditiina

Ps. Lue myös viime kesän seikkailuistani Mansesterissa: Soon moro -Päiväretki Tampereelle


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Masu täynnä Tampereella

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *