Himahella

Matkalla Champagnessa, Unescon maailmanperintökohteessa

Clos d´Ambonay on Krugin kuuluisa Pinot Noir -tarha. © Tiina Rantanen

Champagnen alue Koillis-Ranskassa on viininystävien pyhiinvaelluskohde. Se oikea samppanja kun tulee ainoastaan Champagnesta. Kun hurahtaa johonkin viiniin, luonnollisesti syntyy halu matkata sen synnyinsijoille. Kuplivan samppanjan lisäksi seudulta löytyy matkailijalle myös muita kiinnostuksen kohteita; hurmaavia pikkukaupunkeja ja postikorttimaisen kaunista maalaismaisemaa.

Matkaa Pariisista Champagneen on vain 150 kilometriä ja alueelle pääsee näppärästi Charles de Gaullen lentokentältä TGV-junalla 45 minuutissa. Champagnessa kaupunkien ulkopuolella liikuttaessa auto on kuitenkin välttämätön, joten auton vuokraaminen on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

Charles Heidsieck kellarit
Charles Heidsieckin kellarit ovat samppanjapullon muotoisia. Valitettavasti talo ei ota vierailijoita vastaan kuin kutsuttuna. © Tiina Rantanen

Champagne listattiin Unescon maailmanperintökohteeksi 2015

Champagnen alue on alunperin köyhä maakunta, jota sodat kurittivat rankasti. Se ei ole ollut mikään matkailun luksuskohde, vaikka siellä tuotettu kuplajuoma luksusta edustaakin.

12 vuotta sitten Champagnen alue otti tavoitteekseen Unescon maailmaperintökohdelistauksen, jonka tarkoituksena oli saada tunnustus Champagnen tarinalle, terroirille eli  alueen maaperälle ja ilmastolle, historialle ja ihmisille. Yhdeksän vuotta myöhemmin eli 4. heinäkuuta 2015 Unesco hyväksyi ”Champagnen kukkulat, talot ja kellarit” perintökohdelistalleen. Listauksen katsotaan olevan silta viinin ja matkailun välillä, sillä Comité Champagne raportoi, että turismi lisääntyi 15 prosenttia heti ensimmäisen puolen vuoden aikana listauksen jälkeen.

Alueen tärkeimpiä monumentteja ja turistikohteita on restauroitu, ja  monet uudet kulttuuritapahtumat, ravintolat ja baarit elävöittävät nyt Champagnen aluetta. Vehreän maaseudun ja tunnelmallisten viinitilojen lisäksi Champagnen runsaaseen antiin kuuluu muutamia viehättäviä kaupunkeja.

Välimatkat Champagnen viinialueella eivät ole hirmuiset. Champagnen alue voidaan jakaa karkeasti neljään ala-alueeseen: Montagne de Reimsiin, Vallée de la Marneen, Côte des Blancsiin sekä Aubeen.

Reimsin Notre Dame katedraalin enkeli näyttäisi hymyilevän siten, että hänkin  ymmärtää samppanjan päälle. © Tiina Rantanen

Reims kruunasi kuninkaat

Reims on maakunnan suurin kaupunki liki 190 000 asukkaallaan. Useat roomalaisaikaiset jäänteet, kuten keskustan 13 metriä korkea riemukaari, Porte Mars, kertovat seudun pitkästä historiasta. Reilun parin tuhannen vuoden ikäinen kaupunki tunnetaan Ranskan historian kannalta merkittävästä Notre Damen katedraalistaan, jossa kaikki Ranskan kuninkaat on kruunattu. Katedraali on Unescon maailmanperintökohde ja se kerää kävijöitä vuosittain noin 800 000.

Harva tietää tai muistaa, että toisen maailmansodan rauhansopimus solmittiin sekin juuri Reimsissä. Eli historiallisesti merkittävästä kaupungista on kysymys.

Reimsin Notre Damessa on kruunattu kaikki Ranskan kuninkaat. © Tiina Rantanen

Katedraalin lisäksi historiallisesta kaupungista löytyy myös kaksi muuta Unescon maailmanperintökohdetta: Saint-Remin museo ja basilika sekä Taun palatsi, Palais du Tau. Palatsissa vietettiin aikoinaan kuninkaiden kruunajaisjuhlia. Yhden heistä, Ludvig XV:n ansiosta samppanja on olemassa nykyisenlaisena. Hän nimittäin laillisti samppanjan myymisen pulloissa vuonna 1728, mistä nykyisenlaisen samppanjakaupan voidaan laskea alkaneen.

Reims toimii hyvin myös esimerkiksi viinitilaretkien tukikohtana. Reimsissä on myös suurin osa alueen parhaista ravintoloista.

© Tiina Rantanen

Reimsin kaupunki on koti useille samppanjataloille  Veuve Clicquot´sta Ruinartiin, Taittingeriin ja Pommeryyn ja sitä ympäröivät kukkulat kasvattavat Champagnen Pinot Noir -rypäleiden aateliston. Kaikki samppanjatalot eivät ota vastaan vieraita, mutta edellä mainituissa taloissa voi samppanjaturistikin vierailla. Nykyisin vierailuajan voi varata näppärästi netissä.

*Champagne Veuve Clicquot 

1, rue Albert Thomas 51100 Reims

Kellarikierrosta varten ajanvaraus on tarpeen ja sen voi tehdä netissä.

* Taittinger

9 Place St Nicaise 51100 Reims

Kellarit ovat avoinna 9.30-17.30 ja vierailuajan voi varata netistä.

* Champagne Pommery

5, Place du Géneral Gouraud, 51689, Reims

Ovet ovat avoinna 10-18. Kellarikierros alkaen 13 e. Opastetusta vierailusta on sovittava etukäteen joko puhelimitse tai sähköpostitse: +33(0)3 26 61 62 56/ Email: visites@vrankenpommery.fr

*Champagne Ruinart

4, rue des Crayères, 51100 Reims

Kahden tunnin vierailun ja kahden samppanjan tastingin voi varata netistä. Kierroksen hinta on 70 euroa.

Champagnessa on mahdollisuus maistaa myös harvinaisuuksia vaikkapa samppanjabaareissa. © Tiina Rantanen

Épernay on samppanjapääkaupunki

Reimsin lisäksi vierailun arvoisia kaupunkeja ovat muun maussa lukuisien kirkkojen ja museoiden Troyes sekä  idyllinen Épernay, jossa pääsee maistamaan käytännössä kaikkia alueen samppanjoita.

25 000 asukkaan Épernay on varsinainen samppanjapääkaupunki, joka kirjaimellisesti elää samppanjasta. Épernayn kutsuvin kävelykohde on Avenue de Champagne, jonka varrella houkuttelevat mm. seuraavat samppanjatalot: Möet & Chandon, Pol Roger, Perrier-Joulet, Boizel ja De Venoge.

* Champagne Möet & Chandon

20, avenue de Champagne, 51200 Épernay

Möet & Chandon on ottaa vastaan vieraita juuri niin ylellisesti ja helposti lähestyttävästi kuin Champagnen suurimmalta ja tunnetuimmalta talolta voi odottaa joka päivä 10-17. Ajanvarauksen voi tehdä netissä www.moet.com ja kellarikierroksen hinta on 22-35 euroa riippuen maistetuista samppanjoista. Kellareiden yhteydessä on skslusiivinen Möet & Chandon- ja Dom Pérignon -kauppa.

* Champagne Dom Pérignon

20, avenue de Champagne, 51200 Épernay

Kellari kutsuu vierailemaan joka päivä 9.30-11.30 ja 14.30-16.30. Ajanvarauksen voi tehdä netissä www.moet.com.

Samppanjakauppa Reimsissä. © Tiina Rantanen

Vieraile pientuottajalla

Nykyään suurin osa Champagnen alueen viinitiloista kuuluu pienviljelijöille. Suuret vientiyritykset omistavat vain kymmenisen prosenttia alueen tarhoista. Seudun noin 15 000 pienviljelijästä iso osa valmistaakin samppanjaa sivutoimenaan ja 4400 myy sitä omalla nimellään. Aiemmin oli yleisempää, että pientilalliset myivät rypäleensä suuremmille viinitaloille, mutta nykyään yhä useammat myyvät viininsä kuitenkin itse. Niinpä jos vierailu isossa samppanjatalossa tuntuu massaturismilta, aina voi piipahtaa jonkin viljelijätuottajan kellarissa. Monet viljelijöistä myyvät lähes koko tuotantonsa kellarin ovelta ja hinnat ovat erittäin kilpailukykyisiä. Mutta on kohteliasta sopia silloinkin vierailuajasta etukäteen, sillä pienyrityksissä työskentelevien aika on usein kortilla. Kannattaa myös muistaa, että lounasaika on ranskalaisille pyhä, joten vierailua ei kannata ajoittaa kello 12-13.30 väliseen aikaan.

Piper-Heidsieckin viinitarhoilla sadonkorjuu päättyi 16. syyskuuta 2018. © Tiina Rantanen

Koska Champagneen kannattaa matkustaa?

Suurin osa viininmaistelijoista suuntaa Champagneen loppukevään ja alkukesän aikana. Ajankohta on otollinen maisteluun ja viinitilakierroksiin, joskin hienoisiin ruuhkiin tiloilla kannattaa varautua. Toisaalta esimerkiksi Reimsin ja Troyesin kaupungit ovat usein rauhallisempia. Näin syksyisin ei ole pelkoa kevään ruuhkista. Sää on silti miellyttävä, eikä Champagnen-matkan ajoittaminen syksylle ole millään lailla huono idea.

 

© Tammi

Essi Avellanin Champagne – opas samppanjanystävälle ja viinimatkailijalle, Tammi, 2016,  on loistava käsikirja niin samppanjasta nautiskelevalle kuin Champagnessa matkailevalle lukijalle!  Essin kirjaa käytettiin tämänkin postauksen lähdeteoksena.

Krugilla pääsee vierailemaan vain kutsusta. Olen ollut yksi onnekkaista! © Tiina Rantanen

Kuplivin terveisin

Blonditiina

PS. Lue myös aikaisempi postaukseni Champagnesta vuodelta 2016:

 Charles Heidsieck -kosmopoliitti keikari


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Matkalla Champagnessa, Unescon maailmanperintökohteessa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *