Himahella

Meksikolaista vegeruokaa: Chili sin Carne

Meksikolainen ruoka on oikeaa makujen ilotulitusta: maukasta ja hyvin kasvispitoista. Tämän vegeruoan perusta ovat erilaiset proteiinipitoiset pavut.
Chili sin Carnessa on kolme lajia papuja protskun lähteenä.

Suklainen chili sin carne

1 tlk (400 g) säilöttyjä kidneypapuja
1 tlk (200 g) säilöttyjä kikherneitä
1 tlk (200 g) säilöttyjä voipapuja
2 sipulia
4-6 valkosipulinkynttä
400 g myskikurpitsaa tai bataattia
1 palsternakka
2 porkkanaa
½-1 tuore chili
1/2 tl neilikkaa
1/4 tl muskottipähkinää
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl kanelia
1/2 tl cayennenpippuria
50 g tummaa suklaata ( kaakaota 79 %)
½ dl öljyä
2 rkl tomaattipyreettä
2 rkl hunajaa
2 dl vettä
1 tlk tomaattimurskaa
1 tl suolaa
Tarjoiluun:
tuoretta korianteria
smetanaa
1. Huuhtele pavut ja kikherneet. Kuutioi kurpitsa tai bataatti sekä porkkana peukalonpään kokoisiksi paloiksi, suikaloi sipuli. Hienonna chili.
2. Jauha mausteet morttelissa.
3. Kuumenna öljy padassa ja lisää siihen sipulit, chilisilppu, juurekset ja tomaattipyree, kuullota viitisen minuuttia.
4. Lisää hunaja ja mausteseos, kuullota vielä viitisen minuuttia sekoittaen.
5. Lisää vesi, tomaattimurska ja pavut. Hauduta kannen alla noin tunti. Lisää noin 45 minuutin kypsennyksen jälkeen hienonnettu suklaa ja anna sen sulaa kastikkeen joukkoon.

6. Tarjoile sellaisenaan, tortilloiden tai riisin kera, pinnalle ripottele karkeasti pilkottua tuoretta korianteria. Halutessasi voit lisätä annoksen päälle reilu ruokalusikallinen smetanaa, mutta se ei ole välttämätöntä.

Juomavinkki :

 

Meksikolaiselle ruoalle yleensä sopii parhaiten raikas ja maltainen vaalea lager, joko alkuperämaa Meksikosta tai lähempää Suomesta. Corona ja Sol ovat molemmat kevyitä ja miedosti humaloituja oluita Meksikosta.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Meksikolaista vegeruokaa: Chili sin Carne

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *