MAINOS | Appenzeller
MAINOS |  Himahella

Melted Cheese Sandwich eli lämmin juustoleipä

Lämmin juustoleipä on herkullinen väli- tai iltapala.© Tiina Rantanen

Lomien jälkeen on aika palata arkeen. Lapsiperheissä arjen pyörittäminen tarkoittaa väli- ja iltapaloja. Ja kaipaavat katuruokatyyppistä purtavaa töitä painavat aikuisetkin. Lämmin juustoleipä on ruokaisa herkku, joka syntyy nopeasti ja maistuu kaikille. Täytteitä voi vaihdella, mutta voileivän herkullisuus perustuu pitkälti sulaneeseen juustoon. Tässä tapauksessa voimakkaanmakuiseen, sveitsiläiseen Appenzeller-juustoon.

Appenzeller® -juustojen salaisuus on raakamaito

Alppimaisemista ovat kotoisin myös maailmankuulut sveitsiläiset juustot. Appenzellin vuoristomaisemissa on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan maan täyteläisimmän makuista juustoa. Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä rehuna tarjoavat lähtökohdan luonnonmukaiselle, voimakasmakuiselle raakamaidolle, josta Appenzeller®-juustot tehdään.

Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus.

Appenzeller-juusto ja hedelmät ovat taivaassa solmittu liitto. © Tiina Rantanen

Melted Cheese Sandwich eli lämmin juustoleipä

4 annosta

8 viipaletta maalais- tai paahtoleipää

4 rkl majoneesia

4 tl mango-chutneyta

8 viipaletta (ilmakuivattua)kinkkua

100 g Appenzeller Extra Spicy -juustoa

1-2 nektariinia tai päärynää

 

  1. Leikkaa leipä viipaleiksi. Voitele neljä viiplaletta majoneesilla, neljä viipaletta mango-chutneyllä. Pane toiselle viipaleelle kinkkua ja toiselle juustohöylällä viipaloitua Appenzeller-juustoa.
  2. Viipaloi nektariini(t) ohuiksi viipaleiksi. Pane hedelmäviipaleita kinkkuviipaleiden päälle. Nosta leivät päällekkäin siten, että täytteet kohtaavat.
  3. Kypsennä leivät voileipägrillissä tai kuivalla paistinpannulla neljä minuuttia/puoli tai kunnes juusto sulaa. Puolita leivät ja tarjoa heti.

Juomavinkki:

Lömpimän juustoleivän kaverina maistuu haudutettu tee tai lager-olut.

Lue myös: Nakkipiilot maistuvat juustolta

Sveitsiläinen nakkipiilo sopii saunaillan pikkupurtavaksi. Sen kaverina maistuu olut. © Tiina Rantanen

Juustoisin terveisin

Blonditiina

Blonditiina Appenzellin jylhissä vuoristomaisemissa.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Melted Cheese Sandwich eli lämmin juustoleipä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *