Himahella

Merimiespihviä hirvellä tai ilman

Merimiespihvin voi valmistaa niin hirven- kuin naudanlihasta.

600 g luutonta hirven tai naudan sisä- tai ulkopaistia
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1/4 tl maustepippuria
10 perunaa
3 isoa sipulia
½ tl maustepippuria
1 rkl rosmariinia
kourallinen kuivattuja, liotettuja sieniä
3–4 valkosipulin kynttä
suolaa
2 dl vahvaa lihalientä
1 pullo (0,33 l) tummaa olutta
Lisäksi
etikkasäilykkeitä
Leikkaa liha viipaleiksi ja nuiji kevyesti. Ruskista viipaleet öljyssä, mausta suolalla ja maustepippurilla.
Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit. Kuullota sipulirenkaat öljytilkassa pannulla.
Lado kasvikset ja lihat kerroksittain uunivuokaan tai pataan. Ripottele väleihin hieman suolaa, jauhettua maustepippuria, rosmariinia ja hienonnettua valkosipulia. Jätä perunakerros päällimmäiseksi. Lisää lihaliemi ja olut pataan niin, että neste peittää koko komeuden. 
Kypsennä merimiespihviä foliolla peitettynä tai kannen alla 175-asteisessa uunissa pari tuntia tai miedolla lämmöllä liedellä ,säätimen asento kaksi tai kolme.
Tarjoa merimiespihvien kanssa etikkasäilykkeitä.

TIESITKÖ ETTÄ HIRVENLIHA SISÄLTÄÄ

Energiaa 112 kcal, proteiinia 21.1  g, rasvaa 3,0 g, hiilihydraatteja 0 g
Riistaeläimet elävät luonnossa ankarissa olosuhteissa, eikä niille siitä syystä kerry yhtä paksua rasvakerrosta kuin monille kotieläimille. Niinpä riistaeläinten liha on vähärasvainen proteiinin lähde. Hirvenliha sisältää runsaasti myös B-vitamiinia ja kivennäisaineita. Hirvieläinten sisäelimiin voi kertyä ympäristömyrkkyjä ja raskasmetalleja. Hirven munaisissa ja maksassa on todettu korkeita kadiumpitoisuuksia. Pitoisuudet ovat sitä suuremmat, mitä vanhempi eläin on. Vanhojen hirvieläinten sisäelimiä ei siten ole suositeltavaa käyttää ravinnoksi. Nuorten eläinten sisäelimet ovat yleensä turvallista ravintoa. 

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Merimiespihviä hirvellä tai ilman

Sinun täytyy kommentoidaksesi.