Himahella

Michelin tähti ja klassikkoravintola Lyon

Ravintola-Lyon

Helmikuun 24. päivää jännitti koko pohjoismaalainen ravintolamaailma, sillä silloin jaettiin taas tähtiä Michelin Nordic Guide 2016 -hotelli ja ravintolaoppaassa. Suomeen ei uusia tähtiravintoloita saatu, mutta vanhat eli Ask, Chef & Sommelier, Demo ja Olo, säilyttivät oman paikkansa tähtikaartissa. Lämpimät onnittelut!

Sen sijaan Pohjoismaihin saatiin nyt ensimmäisen kerran kaksi kolmen tähden Michelin-ravintolaa. Toinen on oslolainen Maaemo ja toinen kööpenhaminalainen Geranium. Kolme tähteähän annetaan oppaassa ravintolalle, jonka keittiön antimien arvioidaan olevan jo sinällään ruokamatkan arvoisia.

Ravintolamaailma ei ole helppo leikkikenttä. Vaikka tekisit kuinka hyvää työtä ja saisit tunnustusta, toiminta ei välttämättä ole kannattavaa. Viime vuosina tähtiravintolatkin ovat panneet lapun luukulle.

Ravintola Lyon on klassikko

 Oopperataloa vastapäätä sijaitsee ravintola, jonne asiasta ns. hyvin perillä olevissa piireissä odotettiin tähteä. Ravintola Lyonin innovatiiviset keittiömestarit Petri Niilola ja Tuomas Vierelä ovat Olon keittiön kasvatteja. Heidän ohjauksessaan ravintolan ruokalistaa on viilattu klassisesta ranskalaisuudesta kansainvälisempään ja trendikkäämpään suuntaan. Vaikka tähteä ei sitten tullutkaan, Lyonin ruokatarjonnan perässä kannattaa matkustaa aina sinne Töölöön asti!

Rengasfirman tunnustusta Lyon ei välttämättä tarvitse, sillä 50-vuotisella olemassaolollaan se lukeutuu meillä harvinaiseen tähtiluokkaan: klassikkoravintolaksi. Samaan sarjaan kuin vaikkapa Lehtovaara, Kosmos ja Elite. Ravintolalle kunnioitettava ikä kertoo siitä, että asioita on matkan varrella osattu tehdä oikein ja asiakkaat ovat palanneet kerta toisensa jälkeen vallalla olevan  ”Been there, done that” -trendisyömisen asemesta.

Marjatta-Helander-ja-Petri-

Marjatta Helander ja Tuomas Vierelä

Lyon on entinen lihakauppa

Helsingin vanhin ranskalainen ravintola avasi ovensa vuonna 1966 entisen lihakaupan tiloihin. Nyt puoli vuosisataa myöhemmin ravintolan interiööri on viihtyisän vanhanaikainen: puupaneloiduilla seinillä on tauluja, lattiaa peittää tummanpunainen kokolattiamatto ja taustamusiikkina soi Edith Piaf.  Voit kuvitella olevasi illallisen ajan Pariisissa, tai juuri siellä Lyonissa, ranskalaisten ruokapääkaupungissa.

Minulle Lyon on ravintola, josta olen aina poistunut tyytyväisenä, mutta tuppaan vain unohtamaan sen olemassaolon illallispaikkaa miettiessäni. Yleensä ranskalaisravintolassa on tullut illastettua silloin, kun taskussa on ollut liput kadun toisella puolella tarjottuun kulttuurinautintoon.

Kateenkorva

Kateenkorva kuuluu ranskalaisiin klassikkoruokiin. 

”Meillä käykin paljon seurueita, jotka ovat joko menossa Oopperaan tai tulossa sieltä. Aukioloaikamme joustavat näytösten mukaan. Myös Musiikkitalon ja Finlandiatalon läheisyys tuo meille illallisvieraita”, vuodesta 1985 ravintolaa johtanut Marjatta Helander kertoo.

Ravintolan ruokalistalta löytyy mm. linturuokia, sammakonreisiä ja sesongin herkkuja. Tasokkaalla viinilistalla on pääsääntöisesti ranskalaisia viinejä. Petri Niilola ja Tuomas Vierelä rohkeasti lähteneet yhdistelemään ranskalaisia ja suomalaisia raaka-aineita modernin keittiön metodeja käyttäen. Lyon kuitenkin jatkaa ranskalaisella linjalla – täydennettynä vain pohjoismaisella twistillä. Suosittelen lämpimästi Menu Surprisen nauttimista, jonka voi tilata 4-, 7- tai 9-ruokalajin laajuisena. Menulle tulee hintaa 58-89 euroa.

Keittiön-tervehdys

Skandinaavisuus näkyy keittiön tervehdyksen esillepanossa. 

Blonditiina onnittelee 50-vuotiasta! Trendit tulevat ja menevät, mutta klassikot pysyvät. Eiväthän ne muuten klassikkoja olisikaan.

 

Ravintola Lyon

Mannerheimintie 56, Helsinki

www.ravintolalyon.fi

 

Terveisin,

Blonditiina

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Michelin tähti ja klassikkoravintola Lyon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *