Himahella

Mikä Viinistä! mennään Viiniin ja ruokaan - syksy on viinifriikille tapahtumarikasta aikaa

Syksy on aikaa, jolloin tällaista stadilaista viininharrastajaa hemmotellaan erilaisilla viinitapahtumilla. Pari viikkoa on jo vietetty nokka lasissa ja viinejä purskutellen, mutta homma jatkuu pitkälle marraskuun alkuun. Ja sittenhän alkaakin jo pikkujoulukausi ja glögikekkerit.

Mikä Viini! -festarit 2017 keräsi viininystävät Vanhalle

Mikä Viini! -festarit valtasi Vanhan Ylioppilastalon Helsingissä 20.-21. syyskuuta. Jo 15. kerran järjestetty tapahtuma kokosi noin 3000 viineistä ja trendikkäistä drinkeistä innostunutta harrastajaa nauttimaan noin 150 juoman valikoimasta eri puolilta maailmaa.

Tänä vuonna tilaisuus varmaankin hakkasi viimevuotisen kävijäennätyksensä, sillä molempina festaripäivänä jono tilaisuuteen kiemurteli pitkin Mannerheimintietä. Tilaisuuteen oli vapaa sisäänpääsy ja maistelu hoitui kassalta ostettavissa olleilta lipukkeilla.

© Tiina Rantanen

Samppanjafriikkinä ja Bolly-tyttönä kävin hakemassa oppia Bollinger Masterclassissa. Masterclass sisälsi luennon Bollingerin samppanjatalosta ja tastingissa oli viisi erilaista samppanjaa aina Bollinger Spécial Cuvéesta Bollinger R.D. Champagne Extra Brut 2002 -luksussamppanjaan.

Ja näin räppärin äitinä maistoin tietty verrokkina rap-piireissä arvostettua Louis Roederer Christal Brut 2009 -samppanjaa. Makuasioista ei voi kiistellä, mutta oma makuni on sama kuin James Bondilla.  Ian Flemmingin kirjoissa juuri R.D. oli 007 lempisamppanja, leffat ovat sitten tuoneet valkokankaalle muitakin Bollyja.

Juhlasalissa teimme täsmäiskuja mielenkiintoisimpiin ja minulle vieraimpiin viineihin viinintekijöiden opastuksella. Tänä vuonna festareilla vieraili mm. palkittujen Pongrácz -kuohuviinien tekijä Elunda Basson. Olimme tavanneet aikaisemmin Etelä-Afrikassa viinimessuilla, jolloin metsästin haastateltavakseni eteläafrikkalaisia naisviinintekijöitä. Elunda kun on yksi tunnetuimmista. Vanhalla tavatessamme löimme yläfemmat naisenergialle.

 

© Tiina Rantanen

Pongrácz -kuohuviinien tekijä Elunda Basson.

Mutta näin vankilataustan omaavana henkilönä ( Asuin nimittäin lapsuuteni Helsingissä Sörkan vankila-alueella, koska isäni oli vankilassa töissä.) mielenkiintoisin viini oli australialainen 19 Crimes. Ei ehkä sisältönsä, mutta muiden ominaisuuksiensa vuoksi. Pullo nimittäin puhkesi puhumaan miehen äänellä! 19 Crimes -nimisen viinin etiketissä  Australiaan aikoinaan karkotettu vanki kertoo oman tarinansa.  Ja se tarina on tosi.

” Kun olet ladannut appsin ja pistät puhelimesi kameran viinipullon etiketin päälle, pullo herää henkiin! ”, Treasure Wine Estaten Filip Lundqvist esitteli todennäköiseti maailman ensimmäistä puhuvaa viinipulloa.  Numero 19  viittaa siihen, miten monesta eri rikoksesta saattoi joutua karkoitetuksi maailman ääriin eri Australiaan.  Suomeen mutkaton ja helposti nautittava viini tulee myyntiin lokakuun lopussa. Se on tarkoitettu rennon ruoan kaveriksi.

© Tiina Rantanen

Lopuksi ajauduimme yläkerran salakapakkaan maistelemaan cocktaileja, joita baarimestarit sheikkasivat festarivieraille. Erilaiset Gin & Tonicit ovat nyt todella trendikkäitä ja niitä tuunataan tavalla jos toisellakin. Salakapakan GT:n salainen mauste oli tilli!

© Tiina Rantanen

Vierailu päättyi savunmakuisesti, sillä päädyimme maistelemaan skottiviskejä kilttiin pukeutuneen Derek Scottin johdolla. Minua hymyilytti sisäänpäin. Vähän kuin Pekka Pouta olisi esitellyt säätilaamme, kun skotti kertoi viskeistään.

Ja tietty kun se joulukin jo kohta tulee, maistoin luonnollisesti uuden Blossa 2017 kausimaun, joka on saanut innoituksensa Old Delhistä, Intiasta. Mangonkeltaiseen pulloon pakattu glögi tulee myyntiin Alkoihin 5.10.2017.  Maussa maistuukin tälläkertaa mango, chili ja juustokumina. Monena vuonna Blossa -vuosikertaglögi on ollut hyvää myös kylmänä, mutta tänä vuonna suosittelen sen lämpimänä nauttimista. Kylmänä alkoholi puskeeehkä liikaa läpi.

Kuulin myös alkoholitonta Blossaa hörppiessäni, että Blossa vuosikertaglögien äiti Åsa Orsvärn maustaa bolognese-kastikkeen perusblossalla. Sitä pitää Blondikeittiössäkin testata! Olen jo useampana syksynä parannellut flunssaani kuumalla, alkoholittomalla glögillä, sillä kotitekoista isoäidin mustaherkukkamehua ei kaapistani ole löytynyt.

© Tiina Rantanen

Mielestäni tämäkin erinomaisesti järjestetty viinitapahtuma osoitti, että kyllä täällä pohjan perukoillakin alkaa viinikulttuuria löytyä. Tapahtuman yleisö oli noin 30-vuotiasta, aidosti viinistä kiinnostuneita kuluttajia. Yhtään örveltäjää en tilaisuudessa nähnyt.

© Tiina Rantanen

Pohjolan Perinto ja linnan juhlat kotona

Viime viikolla Salutorgetissa lanseerattiin Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Pohjolan Perintö -viinit. Niitä päästiin testaamaan lounaalla, joka oli tehty Pohjolan herkuista modernilla otteella. Alkuruokana oli mm. ylempänä olevassa kuvassa olevaa voileipäkakkua. Miten hyvää se olikaan, vaikka Salutorgetin keittiöpäällikkö Toni Leskinen oli tehnyt voileipäkakkua viimeksi opiskeluaikoinaan.

”Halusin tarjota suomalaisille viinit, joilla satavuotiasta isänmaata voi juhlistaa. Ne on suunniteltu sopimaan juhlapöytäämme vaativillekin mauille. Perinteinen voileipäkakku tai poropiirakka sopivat näiden seuraan yhtä hyvin kuin modernit herkut”, Social Winesin kaupallinen johtaja Liisa Tirronen kuvaili tilaisuudessa viinejä. ”Näiden viinien ja suomalaisten ruokien myötä jokainen voi luoda Linnan juhlat ihan omaan kotiinsa.”

© Tiina Rantanen

Viinien etiketit on suunnitellut taiteilija Päivi Saarikoski, jonka eläinaiheinen Pohjolan Perintö -näyttely on esillä 7. lokakuuta asti Ravintola Salutorgetin baarissa, Pohjoisesplanadi 15, Helsinki. Salutorgetissa on mahdollista myös maistaa kyseisiä Pohjolan Perintö -viinejä laseittain taide-elämyksen lomassa.

© Tiina Rantanen

Pohjolan Perintö Riesling Spätlese 2016, Saksa 19,89e

Pohjolan Perintö Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2015, Italia, 16,90 e

 

 

Old Word Wines 2017

27.9.2017 Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla

Euroopan viiniklassikot ja vähemmän tunnetut erikoisuudet kohtaavat nekin Vanhalla Ylioppilastalolla 27.9.2017.  Tapahtuman yli 200 viiniä tarjoavat läpileikkauksen vanhan viinimaailman ainutlaatuisesta viinivalikoimasta. Mukana on viinejä mm. Espanjasta, Italiasta, Itävallasta, Ranskasta ja Saksasta. Tapahtumassa voi vapaasti kierrellä tutustumassa viinieihin näytteilleasettajien osastoilla, joissa on tarjolla myös teemallisia maistelupaketteja. Niiden kautta voi perehtyä erilaisiin viineihin ja kuulla asiantuntijoilta niistä enemmän. Myös Masterclass-luentoja on tarjolla. Tilaisuuteen on vapaa sisäänpääsy. Viininmaisteluliput 2 €/kpl, lasivuokra 2 € Ruokaliput 2,50 €/kpl Suurin osa viineistä maksaa 1 – 2 lippua/maisteluannos 4 cl Ruoka-annokset 2 – 4 lippua Master class -luennot 20 – 35 € sisältäen viinit

 

Gran Vin Helsinki 2017 6.–7.10.2017 Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla Lokakuun alussa ensimmäistä kertaa järjestettävässä Grand Vin Helsinki -tapahtumassa on mahdollista päästä tutustumaan ja maistelemaan laadukkaita viinejä kaikkialta missä viini kasvaa.  Järjestäjänä on sama poppoo kuin toukokuisella Grand Champagnella, joten järjestelyrutiinissa löytyy. Tulossa on varmasti kokemisen arvoinen tilaisuus!

Paikalla on paljon viinintuottajia ja tekijöitä, jotka myös kertovat tarkemmin viineistään omilla ständeillään ja Masterclass -luonnoillaan. Edustettuina on yli 50:n viinintuottajan valko- ja punaviinejä isoista klassisista tuottajista (Penfolds, Torres, Villa Maria, Masi, Cono Sur) pienempiin persoonallisiin perhe- ja pientuottajiin.

Pääsylippuja myydään ennakkoon Ceestashop.fi -verkkokaupan kautta. Pääsylippuja myydään saatavuuden mukaan myös ovella molempina päivinä perjantaina ja lauantaina à 20 e . Sisäänpääsyn hinta sisältää viinilasin. Maistelulipukkeiden hinta on 2,50 euroa. Master Class -luennoille liput ostetaan erikseen.

 

Viini ja ruoka 2017 26.–29.10. 2017 Helsingin messukeskuksessa

Kirjamessujen yhteydessä järjestettävät Viini ja ruoka -tapahtuma tarjoaa paitsi laajan kattauksen viineja, jokaisena messupäivänä järjestetään eriaiheisia tastingeja.  Alueella on myös ruokaravintoloita, joiden tarjontaa voi maistella viinien kanssa. Tarkempaa tietoa tapahtuman ohjelmasta on luvassa lokakuun alussa. Sisäänpääsy: aikuiset 16 e, maistelulasin hinta on 8 e, josta saa lasinpalautuksessa takaisin 5 e, viini- ja ruokalipukkeiden hinta on 2,50 e /kpl. Viini ja Ruoka –tapahtuman anniskelualue kattaa koko messualueen ja alle 18-vuotiaat pääsevät Viini ja Ruoka -tapahtumaan vain huoltajan seurassa.

Viinien maisteleminen erilaisissa tapahtumissa on hauskaa ja opettavaista. Ei tarvitse ostaa koko pulloa, vaan voi samalla rahalla tutustua moneen erilaiseen viiniin. Niinpä seuraavan kerran Alkossa käydessä valinta voi olla hieman helpompi, kun viinistä on jo makujälki omalla kovalevyllä.

Barolo & Friends -tapahtuma

7.11.2017 Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla klo 10-18.30

Italialaisten viinien ystävät kokoontuvat maistelemaan piemontelaisia viinejä marraskuun alussa Vanhalle Ylioppilastalolle. Tilaisuuden järjestää I Vini del Piemonte – Barolo&Friends. Sisäänpääsy tilaisuuteen maksaa 15 euroa ja Masterclassien hinta on 30 euroa.

 

Viinillisin terveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä Viinistä! mennään Viiniin ja ruokaan - syksy on viinifriikille tapahtumarikasta aikaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.