Himahella

Murun Versot eli kokkausleirillä erityisnuorten kanssa

Heinäkuun viimeisellä viikolla karjalohjalaisessa Ojalan perhekodissa meno oli kuin Rion karnevaaleissa. Maatilalla vietettiin kehitysvammaisten erityisnuorten kesäleiriä, jolla hoideltiin kasvimaata ja harjoiteltiin ruoanvalmistusta. Ohjaajina toimivat helsinkiläisen ravintola Murun keittiömestari Henri Alénin ja viinimestari Samuil Angelov. Puutarhanhoitoa nuoret harjoittavat Anne Perheentuvan valvonnassa.

Murun versot -kokkausleirin tunnelmia
Tytöt viettivät aamupäivän keittiössä Henkan kanssa, pojat kasvimaalla Annen ja Samuilin johdolla.

Keskiviikkona Ojalan keittiösssä kuoritaan porkkanoita ja lauletaan yhä uudestaan ja uudestaan Popsi, popsi porkkanaa -laulua. Ja kikatetaan iloisesti säkeistöjen välillä. Lounasvuorossa hääräävät Murun Versojen tytöt ja minestronekeittoon tarvittavia kasviksia paloitellaan Henkan ohjeiden mukaisesti. Iso keittokattila alkaa jo täyttyä, kun pihan kasvimaalta kannetaan keittiöön vielä juuri poimittua lehtikaalia. Pojat nimittäin työskentelevät aamupäivän kasvimaalla.

Murun Versot on vuorovaikutteista hyväntekeväisyyttä

Nuoret ovat odottaneet tätä heinäkuista viikkoa helmikuusta asti. Silloin Alén ja Angelov päättivät tempaista hyvän asian puolesta ja kerätä rahat erityisnuorten kesäleiriin, jonka aikana nuoret harjoittelisivat kokkaamista ja saisivat lomailla maaseudulla.

– Olemme tehneet nyt kolmen vuoden ajan erilaisia hyväntekeväisyysprojekteja. Puhelimet ovat soineet ja meiltä on lähinnä pyydetty rahalahjoituksia. Kun Mahdollisuus lapselle ry:stä otettiin yhteyttä, innostuimme, sillä he toivoivat meiltä lähinnä aikaa. Osallistumista erityisnuorten toiminnan tukemiseen sellaisella ”tulkaa leikkimään meidän kanssa” -mentaliteetilla, Angelov kertoo.

– Rahaa on helppo siirtää tililtä toiselle, mutta hyvän tekeminen tällä tavalla antaa myös meille itsellemme paljon.

– Ja tämä keittiössä touhuaminen tähtää paitsi yhteisöllisyyteen, myös siihen, että nämä nuoret olisivat omatoimisia arkielämässään, Alén säestää.

Karjalohjalla Toivo ja rauha -yhdistyksen perhekotia pitkään pitänyt  Maija Ojala lähti ilomielin mukaan hankkeeseen.

Murun versot -kokkausleirin tunnelmia
Erityisnuoret odottivat kesäleirille pääsyä jo helmikuusta asti.

Leirirahat kerättiin lounastarjoilulla

Niinpä viime maaliskuussa Murun Versoiksi nimetyt 15-20 vuotiaat nuoret keräsivät leiriin tarvittavat 7 000 euroa valmistamalla ja tarjoilemalla lounasta ravintola Murussa yhden viikonlopun ajan. Alkukesästä he perustivat Alénin, Angelovin, Perheentuvan ja Toivon ja Rauhan jengin kanssa kasvimaan Ojalan tiluksille. Pääpuutarhurina on toiminut Ojalassa asuva Hannele Heinonen.

Nyt kasvimaa tuottaa satoa leiriläisten kokkaukseen ja sieltä on tarkoitus saada itse kasvatettuja raaka-aineita 5. syyskuuta järjestettävälle hyväntekeväisyysgaalaillalliselle. Kasvimaan hoitoon osallistuvat myös Ojalan vähän vanhemmat perhekodin asukkaat.

– Erityisnuoret ovat usein väliinputoajia aikuisuuden kynnyksellä. Meidän tavoitteenamme on auttaa lapsia ja nuoria kehittymään kykyjensä mukaan sekä tukea heidän vanhempiaan ja näin edistää koko perheen elämänlaatua. Monilla erityisnuorilla on usein liian vähän sosiaalisia suhteita. Täällaiset projektit ovat hyvä tapa luoda niitä ja poistaa turhia ennakkoluuloja puolin ja toisin, kertoo Mahdollisuus lapselle -yhdistyksen toiminnanjohtaja Eija Nurkki.

Murun versot -kokkausleirin tunnelmia
Keskiviikkona Ojalassa järjestettiin mielenosoitus, jossa vaadittiin muun muassa ruoka-Alénia jokaipäiväiseen leipään. Mielenosoittajat saivat vaatimuksilleen vastakaikua minestronekeiton muodossa.

Spontaani mielenosoitus Ojalassa

Kun kello lähestyi puolta päivää, pihamaalla oi havaittavissa outoa liikehdintää. Ilmassa oli vähän samaa tunnelmaa kuin edellisen illan mielenilmauksessa monikulttuurisen Suomen puolesta Kansalaistorilla.

Murun Versot olivat pukeutuneet maatyöläisiksi ja tulivat pahviplakaatteja kantaen esittämään vaatimuksiaan leirin järjestäjille. Iskulausekylteissä vaadittiin jälkiruokaa lakisääteiseksi (letut ja jäätelö käy hyvin), lounaaltapaluukorvauksia (10 minuutin ruokalepoa riippukeinussa), ruoka-alénia jokapäiväiseen leipään, limonadioikeuksia Ojalaan (myös aikuisille) sekä viilin hintaa alas.

Joukko marssi ympäri pihaa vaatien sommerviileri Angelovia eduskuntaan ja viilin hintaa alas! Mielenosoitus herätti vastakaikua, joukot hajaantuivat rauhallisesti ja järjestäytyivät soppajonoon minestronekeitolle.

Juhlagaala Katteluksen tilalla syyskuussa

Ajamme parin kilometrin päähän Katteluksen tilalle katsomaan syyskuisen gaalaillallisen juhlapaikkaa. Henkka haluaa nähdä millaisissa keittiötiloissa silloin kokkaillaan ja toimitaan.

Murun Versot -kokkausleirin tunnelmia
Katteluksen tilan possut Olivia ja Urpo kiinnostivat nuoria.

Hyväntekeväisyysjuhlassa vieraille tarjotaan kolmen ruokalajin illallinen ja Murun versot toimivat tilaisuudessa apukokkeina ja tarjoilijoina. Kokki näytti tiloihin tyytyväiseltä.

Poislähtiessä käymme moikkaamassa tilan possuja, Oliviaa ja Urpoa. Poikia kiinnosti kovasti myös kartanon pihapiirissä olleet vanhat autot ja traktori. Tyttöjä pieni lehmämuseo.

Kutsu Murun versot -gaalaan
Hyväntekväisyysgaala järjestetään Katteluksen tilalla 5 syyskuuta. Illalliskortin hinta on 150 euroa ja varauksen voi tehdä kautta.

Kattelus-vierailun aikana Ojalaan oli saapunut muusikot Mercedes Krapovickas ja Jukka-Pekka Lilja. Ruusukammarissa saimme näytteitä siitä, minkälaisesta musiikista juhlakansa saa gaalassa nauttia.

Kaikki kuuntelevat nautiskellen suomalaisen kansanmusiikin ja argentiinalaisen tangon fuusioita. Aplodit ovat raikuvat.

Illalla keittiössä touhuavat pojat. Nyt listalla on uunilohta. Lisäkkeenä tarjotaan herneitä, joita saadaan jo kasvimaalta. Jostain kumman syystä herneitä peratessa ilmenee reilua hävikkiä. Näytti siltä, että nyt ns. syötiin kuormasta.

Murun versot -kokkausleirin tunnelmia
Ruusukammarin konsertti sai raikuvat aplodit ja sen jälkeen alkoikin poikien keittiövuoro.

Ajaessani Karjalohjalta takaisin Helsinkiin sydämeni on täynnä rakkautta. Olen viettänyt kesän parhaan päivän mitä positiivisimpien, iloisimpien ja ihanimpien nuorten ihmisten kanssa. Lähtiäisiksi sain vielä lämpimiä halauksia ja kauniita, vilpittömiä sanoja. Sekä pari päivällä leivottua pullaa. Edellisenä päivänä 15 000 ihmistä oli osoittanut mieltä monikulttuurisen Suomen puolesta Kansalaistorilla. Murun Versot osoittivat minulle ihan konkreettisesti ja kädestä pitäen, että erilaisuus on mitä suurinta rikkautta!

Terveisin,

Himahellan Tiina

Ps. Jos sinulla on mahdollisuus tulla Karjalohjalle syyskuussa, toimi heti ja varaa paikkasi, sillä tilaa on vain 100 vieraalle.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Murun Versot eli kokkausleirillä erityisnuorten kanssa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *