Himahella

Muutakin kuin skumppaa Mr. Bond?

Jotenkin James Bond pyörii tänään Blondin mielessä, vaikka pitäisi keskittyä ihan muihin hommiin. Mutta löysin surffatessani hauskan artikkelin The Telegraphista, joka on julkaistu  huhtikuussa 2012. Ihan pokkana varastan tähän postaukseen Bond-leffoista poimittua alkoholifaktaa kyseisestä artikkelista. 
* Tunnetuin salainen agentti 007 lienee siitä miten  haluaa martininsa: ”Shaken, not stirred”.  Se kuultiin ensimmäisen kerran elokuvassa Tohtori Ei vuonna 1962.
* James Bondin luoja, Ian Fleming, rakasti giniä ja parhaina päivinä sitä kuluikin pullollisen verran. Mutta lääkärinsä suosituksesta kirjailija vaihtoi viskiin. Bourbon kun on kuulemma vähemmän vaarallista terveydelle.
* James Bond siemailee filmeissä myös cocktaileja. Leffoissa on nähty ainakin  Vodka Martini, Dry Martini, Vesper, Old Fashioned, Negroni ja Americano.
* In Quantum Of Solace elokuvassa 007 antaa Dry Martininsa reseptin: ”Kolme senttiä Gordon’s Giniä, yksi sentti vodkaa, puoli senttiä Kina Lilletiä. Ravistetaan jäiden kanssa kunnes juoma on jääkylmää. Sen jälkeen juomaan lisätään iso viipale sitruunankuorta.”
* Juo Bond silloin tällöin punkkuakin. Kultasormessa agentin lasissa oli Château Mouton Rothschild 1947.
* Leffoissa Bond on nykyisin Bollinger miehiä, mutta kirjoissa samppanjamerkillä ei ole niinkään ollut väliä.  Kirjoissa lasissa on kuplinut Veuve Cliquot, Dom Perignon, Krug, Pommery tai Taittinger.
*Kyllähän sitä maailmaa pelastaessa jano tulee. Kultasormessa bissekin  maistui ensimmäisen kerran salaiselle agentille. Heineken-olut on esiintynyt tuotesijoitteluna myös kahdessa viimeisimmässä Bondissa, Skyfallissa ja Spectressa. 
* Kirjoissa Bond juo 21 kertaa skottiviskiä soodalla, mutta elokuvantekijät ovat kokonaan unohtaneet agentin tämän mieltymyksen.
* Stinger on varmasti vähiten tunnettu Bond-drinkki. Cremé de Menthe, kun ei ole kovin macho alkoholijuoma.  Elokuvassa Timantit ovat ikuisia hän kuitenkin jakoi kyseisin cocktailin Tiffanyn kanssa.
* Kun Bond pysyttelee selvänä, hän juo hienointa mahdollista Yin Hao -jasmiiniteetä. Kirjassa Elä ja anna toisten kuolla hän ilmaisee mieltymyksensä myös Jamaican Blue Mountain kahviin.
* Etelä-Afrikkalaisessa Warwickin viinitalossa taidettiin olla hieman pettyneitä Skyfallin saatua ensi-iltansa. He nimittäin odottivat, että Bondin lasissa olisi Three Cap Ladies -punaviiniä. Se oli mainittu filmin käsikirjoituksessa.
“ …vintage Three Cape Ladies, a red blend from Muldersvlei in the Cape. Bond knew it’s reputation. He took out the cork and poured. They sat on the sofa and sipped. “Wonderful” he said.”
Blondikin kävi maistamassa Warvickilla kyseistä 94 pisteen arvoiseksi rankattua punaviiniä vieraillessaan Stellenbochin viinialueilla keväällä 2014.
*  Uusimman Spectren alkoholipitoiset juomat ovat  Bollinger R.D. 2002 ja Heineken-olut.
Mitä Bondin lautaselta löytyy?
Bond on ruoka- ja juomasnobi ja hän joutuu usein aterioimaan pahisten kanssa, joiden gastronominen tietämys ei edusta salaisen agentin tasoa.
Bond aterioi ensimmäisessä filmissään Tohtori Eissä kahdesti sekä neiti Taron kanssa että Tohtori Ein kanssa. Kummankaan vieraanvaraisuus ei ole vilpitöntä ja kahvissakin on unilääkettä. Istanbulissa Grant-konna paljastuu viinivalintansa vuoksi, sillä Bondin mielestä punainen chianti ei ole sopiva viinivalinta pariloidulle merianturalle.
Toisaalta Erittäin salainen -elokuvassa lounas Ari-konnan sujuu hyvissä merkeissä, joten aina eivät hyvätkään ruokatavat tee kunnon ihmistä. Tällöinkin Bond valitsee valkoviiniä katkarapujen kaveriksi. Octopussyssa Kamal Khan tarjoaa kohokasta ja vasikan päätä. Ruokailu tapahtuu sormin ja erityisesti silmät ovat herkkupaloja. Bond on kalaruokien ystävä. Pallosalamassa Bondin kulinaristisia valintoja on simpukkakeitto ja kaviaari, Idänpikajunassa syödään jo mainittua merianturaa ja hummeri on lautasella Kuolema saa odottaa -elokuvassa. 

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muutakin kuin skumppaa Mr. Bond?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *