Himahella

Naistenpäivän trendiherkku - Suklaalla kuorrutetut éclair-leivokset

© Tiina Rantanen

Kansainvälistä naistenpäivää on vietetty 8. maaliskuuta 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Vuonna 1975, jota vietettiin kansainvälisenä naisten vuotena, Yhdistyneet kansakunnat vahvisti päivän vieton, ja se sai samalla nimen ”Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä”.

Venäläiset juhlivat naisiaan

Venäjällä naistenpäivä on yksi vuoden suurimmista juhlista ja kansallinen vapaapäivä. Venäjällä ei vietetä äitienpäivää, joten naistenpäivänä miehet huomioivat äitejä, vaimoja, sisaria, tyttäriä – kaikkia naisia. Juhlinta alkaa jo vapaapäivän aattona, kun naiset saavat työpaikoillaan pieniä lahjoja ja pojat jakavat koulussa tytöille kortteja. Venäläisissä kukkakaupoissa myynti on niin valtavaa, että naapurimme tyhjentävät naistenpäivänä maailman ruusumarkkinat.

Naistenpäivän tarjottavaksi sopii klassikkoleivonnainen, josta on taas tullut trendikäs.  Chocolate éclairs on alkuperältään ranskalainen täyteläisen suklainen herkku. Pitkulaiset tuulihatut täytetään pehmeällä vaniljakiisselillä ja kuorrutetaan tummalla suklaalla. Leivoksen kanssa maistuu mainosti puolikuiva tai puolimakea kupliva. Trendikkäintä ne on nauttia ICE -kuohuviinin kanssa.

Chocolate éclairs  eli suklaalla kuorrutetu eclairs -leivokset

15 kappaletta

Tuulihattutaikina

15-20 leivonnaista

1 ½ dl vettä

75 g voita

1 ½ dl vehnäjauhoja

3 kananmunaa (keskikokoisia, koko M)

Vaniljatäyte

2 dl täysmaitoa

1/2 vaniljatanko (halkaistuna, siemenet kaavittu)

1/3 dl sokeria

1/2 dl maissitärkkelystä eli maizenaa

1 pieni muna

1 dl kuohukermaa

Suklaaluorrutus

100 g tummaa suklaata

3/4 dl kuohukermaa

1, Tee vaniljatäyte. Mittaa maito kattilaan, lisää vaniljatanko ja vaniljan siemenet. Kiehauta.

2. Sekoita toisessa kulhossa keskenään muna, sokeri ja maissitärkkelys. Lisää ensin lusikallinen kuumaa maitoa munaseokseen, sekoita. Lisää sitten munaseos hiljalleen maitoon, sekoita samalla. Anna vielä kiehahtaa ja ota pois levyltä, anna jäähtyä.

3.Vatkaa kulhossa kuohukerma, kääntele jäähtynyt vaniljakreemi joukkoon. Säilytä kylmässä tuulihattujen valmistamisen ajan.

4. Tee tuulihattutaikina. Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot. Sekoita puuhaarukalla kunnes taikinasta muodostuu kiinteä ”pallo”. Jäähdytä seos.

5. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten sähkövatkaimella. Vatkaa kolmannen munan lisäämisen jälkeen 4 – 5 minuuttia.

6. Pursota taikinasta leivinpaperin päälle noin 9 sentin pituisia taikinapötköjä.

7. Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia. Älä avaa luukkua ensimmäisen 15 min aikana.

8. Anna leivonnaisten jäähtyä ja leikkaa jäähtyneinä kahtia.

9. Valmista suklaakuorrutus. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma lähes kiehuvaksi ja kaada se suklaarouheen päälle. Anna suklaan sulaa ja sekoita kuorrute sitten tasaiseksi.

10. Kasta leivonnaisen kansi suklaaseen, anna jähmettyä jääkaapissa. Kun suklaa on jähmettynyt, täytä keivokset. Pursota tai lusikoi kylmä vaniljatäyte toisen puolikkaan päälle. Nosta kansi päälle. Koristele halutessasi nonparelleilla.

 

Juomavinkki

Sulaisten éclair-leivosten kaveriksi sopii puolimakea ICE- kuohuviini. Voit tarjota kuplivan jäiden kanssa. Kokeile vaikka  vaaleanpunaista, puolimakeaa (45 g/sok/l),   Veuve du Vernay Ice Rosé Demi-Sec -kuohuviiniä, 10, 40 e.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Naistenpäivän trendiherkku - Suklaalla kuorrutetut éclair-leivokset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *