Himahella

Nopea kasvisborssi ja peltipiirakka maistuvat jouluviikolla

Joulunpunainen kasvisborssi valmistuu vartissa. © Tiina Rantanen

Nopea kasvisborssi ja  -peltipiirakka ovat mitä mainiointa talviruokaa. Ne maistuvat ennen joulun varsinaista ruokajuhlaa ja sopivat myös välipäivien kasvisateriaksi.

Vartissa valmis Härkisborssi

6 hengelle

Vegaani, maidoton, gluteeniton

250 g Härkis -härkäpapuvalmistetta

1,2 l vettä

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

2 kasvisliemikuutiota

1 tl mustapippuria

1 tl kuivattua timjamia

1 laakerinlehti

300 g hapankaalia tai säilöttyä punakaalia

250 g pakastettuja suikalekasviksia

300 g ( noin 5 dl) suikaloitua, säilöttyä punajuurta liemineen

1 tl suolaa

1-2 rkl sokeria

Tarjoiluun:

tuorejuustotyyppistä soijavalmistetta tai kaurapohjaista ranskankermaa

  1. Pane kattilaan vesi, tomaattimurska, liemikuutiot ja mausteet. Kiehauta seos.
  2. Lisää pakastekasvikset ja hapankaali. Keitä viisi minuuttia ja lisää punajuurisuikaleet. Jatka kypsentämistä viisi minuuttia. Lisää härkäpapuvalmiste kypsään keittoon tai lisää se keiton joukkoon vasta lautasilla.
  3. Tarjoa kasvispohjaisen ranskankerman kanssa.
Härkiksestä valmistuu suositun peltipiirakan kasvisversio. © Tiina Rantanen

Kasvislevypiirakka 

6-8 annosta

lakto-ovo-vegetaarinen

Pohja:

250 g maitorahkaa

250 g voita

5 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

Täyte

3 dl keitettyä riisiä (1 1/2 dl kuivaa)

2 kovaksi keitettyä kananmunaa

2 sipulia

2 rkl öljyä

1 pkt (250 g) Härkistä

1 tl savustettua paprikajauhetta

1/2 tl mustapippuria

1 tl suolaa

1 dl silputtua, säilöttyä paprikaa tai suolakurkkukuutiota

Voiteluun

1 kananmuna

Pinnalle

seesamin- tai unikonsiemeniä

  1. Sekoita rahka-voitaikinan ainekset keskenään. Anna taikinan levätä viileässä noin tunnin ajan.
  2. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä kananmunia kahdeksan minuuttia. Pane kananmunat kylmään veteen ennen kuorimista.
  3. Silppua sipulit ja kuullota ne pannulla öljytilkassa. Lisää joukkoon Härkis ja mausteet. Kypsennä pari minuuttia ja lisää säilötty paprika/suolakurkkukuutiot.
  4. Hienonna munat ja sekoita munasilppu keitetyn riisin kanssa Härkis-seoksen joukkoon. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
  5. Kauli taikina levyksi. Levitä täyte toiselle puolelle taikinalevyä ja käännä toinen puoli kanneksi. Liimaa saumat kiinni vesitilkan avulla.
  6. Pistele taikina ja voitele munalla. Koristele pinta halutessasi seesamin- tai unikonsiemenillä.  Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Ksvisruokaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nopea kasvisborssi ja peltipiirakka maistuvat jouluviikolla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *