Himahella

Nopeasti rantakuntoon 3 - Nyt ottaa kaaliin 1000 kcal päivä

© Tiina Rantanen

Kerivät kaalit ovat edullista, ekologista ja monikäyttöistä lähiruokaa. Nopeasti rantakuntoon pääsemisessä auttaa se, että sadassa grammassa kaalia on ainoastaan parikymmentä kilokaloria!

Kaaleja on viljelty Euroopassa jo ainakin 2500 vuotta. Keräkaali oli pitkään monissa maissa tärkein viljelty vihannes ja ravitsemuksellisesti merkittävä C-vitamiinin lähde. Kaalin merkityksestä kertoo myös se, että aikaisemmin kasvimaita kutsuttiin kaalitarhoiksi.

Kaaleja löytyy joka vuodenajalle. Tällä hetkellä odotan innokkaasti herkkuni eli varhaiskaalin ilmestyvän kauppojen hevi-tiskeille. Kaalissa on vähän energiaa, joten se on oivallinen elintarvike painonhallintaan. Sadassa grammassa kaalia on ainoastaan 22–24 kcal. Kaali on vähärasvaista ja siinä on paljon kuituja. Kaalista saa myös terveellisiä hiilihydraatteja.

Kaalikasvit lasketaan kymmenen parhaan aivoruuan joukkoon. Kaali on täynnä K-vitamiinia, joka on hyväksi aivojen toiminnalle ja keskittymiskyvylle.

Kaalit sisältävät sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua, jotka alentavat veren kolesterolitasoa ja ehkäisevät suolistosairauksia.

Erityisesti keräkaali ja punakaali sisältävät valtavasti polyfenoleja, jotka auttavat pitämään verisuonet hyvässä kunnossa ja voivat ehkäistä myös Alzheimerin tautia.

Hölskytellään kaalia

Koska Nopeasti rantakuntoon eli 1000 kcal -dieetillä kasviksia pitäisi syödä 500-600 g päivässä, hölskyttelin jääkaappini kaalisalaatin sellaisesta kilon kaalinpäästä. Kaalisalaatti säilyy noin viikon verran jääkaapissa . Sitä kannattaa pitää kaapissa aina, sillä kun saatavilla valmis vegevaihtoehto, repsahtamiset jäävät vähemmälle. Hölskykaalisalaatti on hyvää myös kuumana, sen voi esimerkiksi vokata ja nauttia lämpimänä kasvisateriana.

 

Varhaiskaali on kevään sesonkikasvis. © Tiina Rantanen

Hölskykaalisalaatti

Koko annos noin 300 kcal

vegaani, gluteeniton, vvh

Hiilihydraattia 49.2 g

Rasva 0 g

Proteiini 11.2 g

Ainekset:

1 (700 g) varhaiskaali

1/2 dl silputtua tilliä/korianteria

1/2 dl silputtua persiljaa

1 rkl sormisuolaa

3/4 dl valkoista balsamicoa tai 1/2 dl väkiviinaetikkaa

1/2 dl vettä

1 rkl sokeria tai makeutusjauhetta

1.Suikaloi kaali. Voit tehdä sen vaikka juustohöylällä. Hienonna tilli ja persilja.

2. Pane kaaliraaste ja yrtit kannelliseen kulhoon ja lisää joukkoon sormisuola. Hölskytä kaalia noin minuutin ajan, jotta suola alkaa irrottaa kaalista nestettä.

3. Sekoita sokeri, etikka ja vesi keskenään. Kaada kaalisalaatin jokkoon. Jatka hölskyttämistä vielä 1-2 minuutin ajan.

4. Pane salaatti jääkaappiin ja anna marinoitua tunnin ajan. Kaalisalaatti säilyy jääkaapissa noin viikon.

 

Hölskykaalisalaatin voi nauttia myös vokattuna © Tiina Rantanen

Vokattu hölskykaali

koko annos noin 100 kcal

vegaani, gluteeniton, maidoton, vhh

Ainekset

2 kourallista hölskykaalisalaattia

1 tl keltaista Thai Currytahnaa

1 tl  öljyä

1 rkl valkoista balsamicoa tai viinietikkaa

silputtuja korianteria

  1. Kuumenna öljy ja maustetahna pannulla tai vokissa. Nosta pari isoa kourallista kaalisalaattia pannulle ja pikapaista sitä 10-15 minuuttia. Kaali saa hieman ruskistua.
  2. Mausta paistettu kaali lopuksi viinietikalla. Voit silputa joukkoon myös tuoretta korianteria.

 

© Tiina Rantanen

Noin 1000 kcal päivä

Muista, että 1000 kcal -dieettiä saa noudattaa vain neljä viikkoa.  Lisäksi pitää olla perusterve. 

Aamiainen  noin  150 kcal

Aamiaissmoothie:

200 g  rasvatonta maitorahkaa

1 dl (n. 50 g) marjoja tai 1 dl sokeroimatonta mehukeittoa

2 rkl hiutaleita tai leseitä

vettä, kivennäisvettä, kahvia tai teetä

Lounas noin 300 kcal

lautasellinen (2-3 dl) kirkasta liha/kala/kanakeittoa (sis. kasviksia/juureksia ja n. 100 g lihaa)

2 dl maitoa tai piimää tai 50 g rasvatonta raejuustoa

1 viipale näkkileipää

200 g Vihersekasalaattia (jäävuorisalaatti, tomaatti, kurkku, ranskalainen kastike)

vettä, kivennäisvettä, kahvia tai teetä

 Välipala noin 100 kcal

1 iso raastettu porkkana

sitruunamehua

50 g  rasvatonta raejuustoa

vettä, kivennäisvettä, kahvia tai teetä

Päivällinen noin 300 kcal

iso annos vokattua hölskykaalisalaattia

100 g pariloitua broilerin ohutleikettä tai valkoista kalaa

vettä, kivennäisvettä, kahvia tai teetä

Iltapala noin 150 kcal

1 viipale täysjyvä ruisleipää tai näkkileipää

1 tl kevytlevitettä

1/2 paprika  tai 1 tomaatti

2 viipaletta  ohuen ohutta kalkkunaleikettä tai vähärasvaista juustoa

vettä, kivennäisvettä, kahvia tai teetä

Kevyemmin kesää kohti!

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nopeasti rantakuntoon 3 - Nyt ottaa kaaliin 1000 kcal päivä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *