Himahella

Nopeasti rantakuntoon 5 - juhlijan selviytymisopas

© Tiina Rantanen

Hyvin alkanut dieetti, vappu ja muut kevään juhlat tulossa! Diet on the rocks? Ei välttämättä, kunhan ennakoit tilanteen.

Dieetillä oleva voi kokea juhlissa herkuttelun ahdistavana itsensä pettämisenä. Toisaalta herkuista kokonaan kieltäytyminen johtaa monella painonhallinnan epäonnistumiseen. Tosiasiassa laihdutus menee mönkään vain siinä tapauksessa, että repsahdat syöpöttelemään pitkällä aikavälillä tai repsahdat vanhoihin ruokailutottumuksiin! Nauti juhlista, syö ja juo hyvin  –  ja palaa sitten heti seuraavana päivänä takaisin ruotuun.

Fleksaus tarkoittaa osa-aikaista kasvisdyöntiä
© Tiina Rantanen

Mutta miten selviytyä parin päivän juhlaputkesta?

* Mieti tilannetta etukäteen. Mikä juhlassa on tärkeintä? Onko mukava tavata tuttuja, jutella, kuunnella musiikkia vai nauttia hyvästä ruoasta. Mieti miten suuntaat huomiosi juhlatilanteessa näihin tärkeänä kokemiisi seikkoihin ruokapöydässä tankkaamisen sijaan.

* Vappu kestää vain kaksi päivää, kun normipäiviä on viikossa viisi!  Arjen valinnat ovat aina merkityksellisempiä dieetin kannalta kuin silloin tällöin tapahtuvat juhlahetket. Ajattele kalorikattoa kuin promillerajaa.  Ethän lähde juhlista kännissä rattiinkaan, vaan  laskeskelet nauttimaasi alkoholimäärää. Lasillisen kuplivaa voi kuitenkin ottaa. Sama koskee myös ruokaa. Anna itsellesi lupa nauttia kohtuudella, sillä totaalikieltäytyminen pilaa sinun ja muiden juhlat.

* Normaalista ateriarytmistä kannattaa pitää kiinni myös juhlapäivinä: kohtuudella syöminen on vaikeaa, jos on kiljuva nälkä. Tankkaa kotona lähtiessäsi itsesi sallituilla kasviksilla, ,niin et ole nälkäinen juhlapöydän ääressä.  Juhlaherkuissa kun yleensä käytetään niin rasvaa, sokeria kuin kermaakin!

* Mene juhliin autolla! Kukaan ei ihmettele ainakaan juomattomuutta, kun heiluttelee autonavaimia. Jos kuitenkin haluat kilistellä,  valitse mieluummin vähän vähemmän laadukasta kuin enemmän tusinatavaraa. Esimerkiksi nauti mieluummin kaksi lasia samppanjaa kuin pullo kuohuviiniä. Parin päivän aikana voi kulua huomaamatta iso annos alkoholia, joka saattaa vastata 200 – 300 palaa sokeria.

© Tiina Rantanen

*Alkoholittomia juomia nauttiessa vältä mehuja ja juo sen sijaan mineraalivesiä ja kevytlimsoja.

* Juo lasi vettä, ennen kuin menet noutopöydän äärelle. Pidä vesilasi pöydällä koko ruokailun ajan ja hörpi vettä tasaisesti.  Voit pitää viinilasin  vesilasin vieressä, mutta hörppää viisi kertaa vesilasista viinihuikkien välillä.

* Ennen kuin otat lautasta käteesi, tsekkaa ruokapöydän tarjonta. Nauti silmänruoasta ja  päätä katsellessasi, mitä ruokia aiot ottaa ja kuinka paljon. Muista, että kaikkea ei ole pakko ottaa. Jos haluat maistella kaikkia ruokia, ota vain pieni maistiaisannos.

* Valitse niitä herkkuja, joista oikeasti pidät. Älä mieti onko tuotteessa A vai B enemmän kaloreita tai vähemmän rasvaa. Jos mieli tekee jäätelöä, syö se kermajäätelö. Ehkä voit syödä pienen palan herkullista kakkua, jotta et loukkaa leipomisessa vaivaa nähneen tunteita? Mutta pidä pala pienenä!  Monet syömishäiriöiset huijaavat läheisiään vain sotkemalla ruokalautasen. Ehkä sillä tavoin voi olla kohtelias emännällekin.

*Maistele ja nauti ruoasta. Keskustele vilkkaasti ja laske ruokailuvälineet välillä lautaselle. Syö rauhallisesti, pureskele hyvin ruoka ja pidä taukoja eri ruokalajien välissä.​​

* Ja muista Kaksi huonosti syötyä ateriaa ei vaikuta viikkotasolla mitään, kaksikymmentä vaikuttaa.

© Tiina Rantanen

Emäntänä sinä päätät millä herkuilla pöytäsi notkuu

Jos olet itse emäntä tai isäntä,  voit itse vaikuttaa mitä juhlissasi tarjotaan.  Kokoa vaikka  kasvisbuffa, jossa on runsaasti erilaisia salaatteja, marinoituja kasviksia ja kevyitä dippikastikeitta, esimerkiksi tsatsikia.  Ja vaikka kielletympiä herkkuja, esimerkiksi juustoja, olisikin niiden ohessa, voit itse pysytellä kaidalla tiellä.

© Tiina Rantanen

Istuvilla illallisilla voi hyvin tarjota kevyitä vaihtoehtoja, kuten vaikkapa  keväistä samppanjahernekeittoa tai  Marinoituja Momomuku munia marinoidun parsan kanssa.

Grillattua lihaa tai vaikkapa savustettua kalaa voi nauttia salaatin kanssa.

Jälkiruoaksi sopii vaikka tuoreet mansikat tai sorbetti.

Herkullista juhlakautta!

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nopeasti rantakuntoon 5 - juhlijan selviytymisopas

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *