Himahella

Nuoret kokit kisasivat Tukholmassa - S. Pellegrino Young Chef Skandinavia & Baltia -semifinaali

© Tiina Rantanen

Maailmanlaajuinen, nuorille ja nouseville tähdille tarkoitettu S. Pellgegrino Young Chef -kilpailu järjestetään nyt kolmatta kertaa. Kilpailuun haki tänä vuonna tuhansia nuoria kokkeja yli 90 maasta. Suomea Tukholmassa 24. lokakuuta pidetyssä Skandinavian ja Baltian maiden osakilpailussa edusti Jussi Piiroinen ja Mikael ”Miska” Mihailov. Kokkien mentorina kisaan valmistauduttaessa toimi keittiömestari Henri Alén, joka oli myös yksi kilpailun seitsemästä tuomarista. Ruotsin lipun alla kisasi suomalainen Ina Niiniketo, joka työskentelee nykyisin Tukholmassa.

San Pellegrino, jonka moni meistä tuntee lähinnä ravintoloiden ja keittiömestareiden suosimana kivennäisvetenä, käynnisti helmikuussa 2017 kolmannen kerran kykyjenetsintäkilpailunsa, jossa etsitään maailman lahjakkainta nuorta huippukokkia tähtitaivaalle. Kilpailussa menestyminen edellyttää ainutlaatuista ideaa ja näkemystä, joka tulee näkyä myös annoksessa sekä huipputason toteutusta varsinaisessa kilpailussa. Huippukokeista koostuva kansainvälinen jury arvioi kisaajien annokset. Ne arvostellaan  seuraavin perustein: ilmentävätkö käytetyt raaka-aineet kokin kotimaata, mikä on annoksen viesti ja miten se välittyy kilpailusuorituksesta. Ratkaisevaa on myös annoksen estetiikka ja esillepano, sekä sen työstämisessä käytetyt taidot ja kokin osaaminen.

© Tiina Rantanen

” Kokkikilpailua voisi verrata korusepän työhön. Kultasepän käsistä ei ehkä synny koru tai koriste-esine, jota käyttäisit kaulallasi tai haluaisit kotiasi somistamaan, mutta valmis työ saa kuitenkin huokaisemaan ihastuksesta. Se on käsityöläisen taidonnäyte. Ja tietysti ruoasta puhuttaessa visuaalisuuden lisäksi myös maun tulee olla kohdallaan”, määrittelee Henri Alén käydessämme läpi edellisen päivän kisatunnelmia aamukahvin äärellä.

Mies tietää mistä puhuu, sillä Henkan oma kokkiura alkoi tasan 20 vuotta sitten. Vuonna 2004 hän voitti Vuoden nuori kokki -tittelin ja oli neljäs nuorten kokkien maailmanmestaruus-kisoissa. Hänen ensimmäinen ravintolansa Muru valittiin 2012 vuoden ravintolaksi ja nykyään hän on Murun ja Finnjävelin lisäksi omistajana Pastis- ja näinä päivinä ovensa avaavassa Sue Ellen -ravintoloissa.

Kokkikilpailut ovat huippu-urheilua

Kun puhutaan kisa-annoksista, kyseessä ei ole mikään herkullinen lounasruoka tai välttämättä edes huippuravintolassa listalla oleva ruoka-annos.

”Kokkikilpailuissa kyse on huippu-urheilusta. Suoritusta treenataan ja kilpailuannoksia hiotaan ennen kisoja parhaimmillaan parikin vuotta, kuten vaikkapa maailman tunnetuimmassa kokkikisassa Bocuse d´Orissa. Silti jokainen kisatilanne on ainutlaatuinen ja siihen vaikuttaa vahvasti myös kilpailijan mentaalinen puoli. Pysyykö pakka kasassa paineen alla”, sanoo Suomen kokkimaajoukkuetta vuosia luotsannut keittiömestari Pekka Terävä.

© Tiina Rantanen

Viime vuoden kisoissa Pekka oli Miskan mentori ja matkusti tänäkin vuonna paikalle seuraamaan kisoja suoraan Milanosta. Keskustellessamme vertasimme kokkikisaa lajina taitoluisteluun. Yksikin jäähän päätynyt pyllähdys tai horjahdus pudottaa kilpailijan armotta siltä korkeimmalta korokkeelta.

Tukholmassa kisasi kolme suomalaista

Kisapäivän aamu käynnistyi rauhallisesti. Kokit käynnistelivät esivalmistelujaan hiljaisuuden vallitessa. 10 kisakeittiössä oli kilpailijoita Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Virosta. Heillä olisi tasan viisi tuntia aikaa valmistaa kilpailuannoksensa ja tuoda se tuomareiden eteen määrätyllä kellonlyömällä.

Suomen joukkueen Mikael ”Miska” Mihailov (30) oli tässä kisassa jo konkari, hän edusti maatamme kisassa jo vuosi sitten. Vantaalla syntynyt ja kasvanut Mikael työskentelee Ravintola GUI/Hilton Helsinki Airportissa. Hänen missionaan on nostaa Vantaa gastronomian maailmankartalle.

© Tiina Rantanen

Mikaelin kilpailuannoksen nimi oli Natura. Annoksen pohjana toimi sana Natura, siinä on elementit ’Nature’ ja ’Natural’ eli luonnon omat puhtaat ja raikkaat maut.

© Tiina Rantanen

Itä-Suomesta kotoisin oleva Jussi Piiroinen (24) työskentelee Tampereella Dining 26 by Arto Rastas -ravintolassa. Arto Rastaan tammikuussa 2016 avattu ravintola sukeltaa keittiössään välimerellisiin makuihin.

© Tiina Rantanen

Jussin kilpailuannos on nimeltään ’Suomalaisen metsän maut’. Annos saa inspiraationsa suomalaisesta luonnosta ja Suomi 100 -juhlavuodesta. Mies käytti kilpailuannoksessaan muun muassa poroa, kuusenkerkkää, tervaa ja juureksia.

© Tiina Rantanen

Mukana alle 30-vuotiaiden kokkien kisassa oli myös ravintolakoulu Perhon kasvatti Ina Niiniketo, joka nykyisin työskentelee Tukholmassa. Aiemmin Niiniketo on ollut töissä muun muassa Askissa, Sassossa ja Olossa.

© Tiina Rantanen

Jos aamupäivä alkoikin rauhallisesti kokkaillen, iltapäivällä tunnelma tiivistyi kuin hyvässä kisassa kuuluukin. Kun kisakello alkoi hälyttää ja kertoi, että suoritusaikaa on kaksi minuuttia jäljellä, jännitys kohosi ja omakin sydän löi vähän nopeammin. Jokainen kilpailija teki vuorollaan kahdeksan lautasannosta, jotka kannettiin tuomareiden arvioitaviksi kilpailijan saatesanoilla. Tuomaristo koostui eri maiden huippukokeista: Henri Alén (Suomi), Tom Sjöstedt (Ruotsi), James Maxwell-Stewart (Norja), Egidijus Lapinskas (Liettua), Janis Zvirbulis (Latvia), Andrus Laaniste (Viro)´sekä Nikolaj Schmidt Skadborg (Tanska) maistoivat ja arvostelivat jokaisen semifinalistin kilpailuannoksen viiden kultaisen säännön mukaisesti: ainesosat, taito, nerous, kauneus ja viesti.

Ruotsalainen Anton Husa lähtee Milanoon

Jännitys tiivistyi käsinkosketeltavaksi Tukholman Fotografiskassa pidetyllä gaalaillallisella. Hermostunutta liikehdintää oli havaittavaissa kokkien riveissä heidän odottaessaan kilpailun tuloksia ja kisan voittajan nimeä.

Voittajaksi julistettiin lopulta suomensukuinen Anton Husa, (24), joka jatkaa matkaansa keväällä 2018 Italian Milanossa pidettävään S. Pellegrino Young Chef 2018 finaaliin. Kisassa toiseksi sijoittui Tanskaa edustanut Andrea Micaola ja kolmanneksi Ruotsissa nykyisin työskentelevä Ina Niiniketo.

Anton Husa rakensi turska-annokseen kalalalle purjosta vihreät suomut.

Göteborgissa Upper House -nimisessä yhden Michelin tähden ravintolassa nykyisin työskentelevä Husa peittosi yhdeksän muun kilpailijan annokset lopullisessa arvostelussa. Keväisen vihreässä annoksessa oli niin tekninen kuin visuaalinen suoritus kohdallaan.

Anton Husan voittaja-annos S.Pellegrino Young Chef -kilpailussa. © Tiina Rantanen

”Sanoin Antonille, että finaaliin annoksesta ei tarvitse muuttaa mitään, korkeintaan vähän happoa voisi ruokaan lisätä”, Husan mentoriksi Milanoon toukokuussa matkustava Alén sanoo. Mentorin tehtävä on tukea nuorta kokkia ja auttaa häntä parantamaan annostaan matkalla finaaliin.

© Tiina Rantanen

Henkan oma ranking kokkien paremmuusjärjestyksestä oli yhtenevä tuomariston julkistaman lopputuloksen kanssa. Husa oli teknisesti taitavin, mutta Henkka ylisti erityisesti Ina Niinikedon järjestelmällistä ja rauhallista keittiötyöskentelyä.

Latvian ja Liettuan tuomarit sen sijaan olivat rankanneet Miska Mihailovin kisan ykköseksi. Eli hienosti meni niin Jussin kuin Miskan kisat, vaikka voittoa kotiin ei tällä kertaa tuliaisiksi tullutkaan.

Miskalle tämä oli hänen ikänsä puolesta viimeinen mahdollisuus tavoitella finaalipaikkaa.

” Ottaa todella paljon päähän jäädä mitalikolmikon ulkopuolelle, sillä tuomareista kaksi kuitenkin oli arvottanut annokseni parhaimmaksi”, Miska toteaa palkintojenjaon jälkeen selvästi pettyneenä. Mutta tahtoa tulla alansa tunnustetuksi huipuksi on kuin pienessä kylässä!

”Minulla tuli lopussa liian kiire annoksen kokoamisen kanssa enkä ollut tyytyväinen annoksen ulkonäköön, mutta nyt on ajatukset käännetty jo seuraavaan kilpailuun”, Jussi vastaa kisan ratkettua toimittajan ”Miltä nyt tuntuu?” -kysymykseen.

Vaikka joukkueemme suoritukset eivät mitallisijoille tällä kertaa riittäneetkään, molemmista kilpailijoistamme saa olla todella ylpeä. Hieno kisa, hyvä fiilis! Kisakatsomossa elettiin joka hetki täysillä mukana.

Kisaterveisin Blonditiina

S.Pellegrino Young Chef Scandinavia-Baltian -osakilpailun semifinalistit ja voittajat:

  1.  Anton Husa (Upper House Dining, Göteborg) ruokalajillaan Purjolla päällystettyä turskaa, karamellisoitua selleriä, täytettyjä sipuleita savustetulla tilliemulsiolla.
  2. Andrea Miacola (Era Ora, Kööpenhamina) ruokalajillaan Paahdettua viiriäistä, hasselpähkinä kreemiä ja Polignano porkkana Boullionia.
  3.  Ina Niiniketo (Mister French, Tukholma) ruokalajillaan Köyhän miehen hanhenmaksa & tryffeli.

*Michal Slawik (Kong Hans Kaelder, Kööpenhamina) ruokalajillaan Punajuurta ostereiden, piikkikampelan ja savustetun luuytimen kanssa.

* Odd Ivar Haglund (Brasserie Fengselet, Hønefoss) Norja ruokalajillaan Norjalaiset Vuonot.

* Tomasz Rochon (Oset Høyfjellshotell, Gol) ruokalajillaan Ankkaa nauriilla, männyllä ja hapatetulla sellerillä.

* Jussi Piiroinen (Dining 26 by Arto Rastas, Tampere) ruokalajillaan Suomalaisen metsän maut.

* Mikael Mihailov (Ravintola GUI/ Hilton Helsinki Airport, Vantaa) ruokalajillaan Luonto.

* Alar Aksalu (Georg Ots Spa Hotel, Kuressaare) ruokalajillaan Itämeri – Lohenpoikanen & kuha merilevärulla.

* Jegors Porulevs (Ravintola DOM, Tallinna) ruokalajillaan Peura ja Metsä.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nuoret kokit kisasivat Tukholmassa - S. Pellegrino Young Chef Skandinavia & Baltia -semifinaali

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *