Himahella

Nyhtöpossu kääriytyy savojinkaaliin

© Tiina Rantanen

Ensimmäinen Himahella-video, jonka kuvasimme tätä blogia aloittaessa vuonna 2013 oli Pulled pork -sikamaisen hyvä nyhtöpossu.  Videota on katsottu toistakymmentä tuhatta kertaa netissä. Nyhtöpossu ei enää surffaa ruokahypetyksen korkeimmalla aallonharjalla, mutta nyhtölihaa voi toki käyttää muutenkin kuin  hampurilassämpylän välissä. Siitä saa loihdittua mm. kielenvievät kaalikääryleet.

Nyhtopossukaalikaaryleet

Vuonna 85 eli makumuistoja juppiajalta

Helsingissä avattiin kyseisenä vuonna ravintola nimeltään Alexander Nevski. Sen väitettiin jopa olevan paras venäläinen ravintola Venäjän, eli silloisen Neuvostoliiton, rajojen ulkopuolella. Kultaisella juppivuosikymmenellä Nevski kuului lempiravintoloitteni kärkeen ja tarjosin siellä myös illallisen opintojani tukeneille vanhemmilleni valmistuessani kotitalousopettajaksi 1988. Sinä iltana kyseissessä ravintolassa tarjottiin niin ihania smetanassa haudutettuja kaalikääryleitä, että itku meinasi päästä. Makumuisto venäläisestä ruukkuruuasta väikkyi nytkin mielessäni kun lähdin kehittämään kaalikääryleohjetta nyhtöpossusta.

© Tiina Rantanen

Ohje: Nyhtöpossu eli pulled pork

Katso videolta, miten Blondi valmistaa nyhtöpossun. 

Ruoka on helppo, mutta hidas herkku

Kaalikääryleet ovat helppoja valmistaa, mutta mitään pikaruokaa ne eivät ole. Ruuanlaitto kannatta aloittaa jo edellisenä päivänä. Kun pistää nyhtöpossun lepäilemään yöksi 100 asteiseen uuniin, aamulla saa herätä kypsän lihan viettelevään tuoksuun. Ei sitä vahtia tarvitse.

Valitsin nyhtöpossukääryleiden kaaliksi kurttukaalin eli savoijinkaalin koska se kypsyy nopeammin kuin keräkaali. Mutta toki näitä kääryleitä keräkaalistakin voi tehdä. Kypsennysaika vaan on pidempi.

Ikärasististisesta kuulostavalta nimestään huolimatta kurttukaali on hyvin visuaalinen ja kaunis kaali. Se muodostaa löyhän, voimakkaasti poimuttuineista kurttuisista lehdistä koostuvan kerän. Kurttukaalin maku on mieto, ja ehkä hieman pähkinään vivahtava. Sitä voi käyttää ihan valkokaalin tapaan: salaatteihin, keittoihin, kääryleisiin, patoihin tai vokkiruokiin.

Kaalista nyhtöpossukääryleitä

Kun nyhtöpossu on revitty riekaleiksi ja pistetty takaisin kastikkeeseen, aloita kääryleiden teko.

  1. Poista ensin kaalin kova kanta ja irota siitä 8-12 isoa lehteä. Pane ne kiehuvaan, suolattuun veteen ja keitä noin 10 minuuttia. Valuta lehdet ja ohenna lehtiruotoa tyvestä, niin saat kauniimmin rullautuvia kääryleitä.
  2. Pane jokaisella kaalinlehdelle pari ruokalusikallista täytettä, nosta reunat täytteen päälle ja kääräise homma niin tiukaksi paketiksi kuin saat. Halutessasi voit ruskistaa kaalikääryleet pannulla voissa, mutta se ei ole välttämätöntä. Vanhalla kansalla on kyllä sanonta: ”Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa.” Valinta on sinun.
  3. Tämä ei muutenkaan ole mikään laihduttajien tai terveysintoilijoiden ihanneateria, sillä kastike on puhdasta smetanaa, johon sekoitetaan tomaattisosetta, runsaasti hienonnettua valkosipulia ja lehtipersiljaa.
  4. Lado kääryleet voideltuun uunivuokaan ja lusikoi  tomaattismetanaa kääryleiden päälle. Kääryleet kypsyvät 200-asteisessa uunissa noin kolmessa vartissa.

Ohje: Nyhtöpossukääryleet

Nyhtöpossukääryleet ovat mitä mainioin vierassafka, sillä ruuan voi valmistaa etukäteen ja kypsentää vasta tarjolle tuotaessa. Lisäksi tarvitaan vain vihreää salaattia ja halutessa riisiä tai kuskusta.

Jos haluat hifistellä, pane pari käärylettä annosvuokaan, lusikoi smetanaa kääryleille ja kauli valmiista voitaikinasta kansi annosruukun päälle. Voitele kansi munalla ennen kypsennystä. Jos haluat askarrella, tee pinnalle kuvioita taikinasta vaikka piparkakkumuotin avulla.

Jokainen ruokailija saa avata oman, huumaavasti tuoksuvan ruukun pöydässä ja voitaikinakansi ja salaatti riittää mainioisti ruoan lisäkkeeksi.

Kyytipoika Georgiasta

Koska kyseessä on slaavilaisesta keittiöstä innoituksensa saanut ruoka, valitsin sille viinin vähän tuntemattomalta viinialueelta eli Georgiasta. Yhdistelmä osottautui koeponnistuksessa erinomaiseksi.

tbilvino-viini

Tbilvino Mukuzani 2014 ,14 ,99 e, on keskitäyteläinen. vivahteikas ja kehittynyt punaviini, joka sopii mainiosti possutäytteisten kaalikääryleiden kaveriksi.

Hitaita herkkuja syysviikonloppuun toivottaa, Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nyhtöpossu kääriytyy savojinkaaliin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *