Kunhan vuosihoroskoopit saadaan naistenlehdissä eli
naikkareissa julkaistua, on koko kansan taas aika ryhtyä laihduttamaan. Näin se
vuoden kiertokulku vaan menee. Nauti ja
kärsi.  Minä keitin jo ensimmäisen
”kaalikeittoni” välipäiviksi päästäkseni takaisin ruotuun.

Helsingissä alkoi sopivasti tulla lunta, joten lämmittävien keittojen aika on käsillä. 


Jos omaa vuottani jotenkin
summaisin, olen tänä vuonna lämmennyt erityisesti hävikintorjunnalle. En varsinaisesti elä puutteessa, mutta
kalliin ruoan biojätteeseen roudaaminen sattuu saiturin sydämeen.  Minun lapsuudessani kun vedettiin Biafran
nälkäänäkevät lapset -kortti pöytään aina kun ”En mä tykkää” -kommentti pääsi ruokapöydässä suustani.  Ja kyllä se sisäinen köksänmaikkani tuolla takaraivossa muistuttaa siitä, mitä on aikanaan opittu. 
Joulu alkaa olla ruokien
osalta taputeltu. Tapanina pääsen itse valmiiseen ruokapöytään laajennetun
perheeni kanssa, joten on hyvä aika tehdä omassa jääkaapissa hävikintorjuntaa.  Aika vähällä tänä vuonna pääsen. Vaikka
lajeja oli runsaasti, niitä oli hankittuna vain sen verran, että ne myös
menivät.  
Kun poikani vielä vei
mukanaan puolet pienestä kinkusta, sitä ei paljoa uudelleen tuunata. Mutta sen verran lihaa kuitenkin oli jäljellä, että pyöräytin hävikkiborssin. Ja koska kaikki ainekset olivat valmiiksi kypsiä, sen tekemiseen meni
ehkä vartti. Jos sitäkään.
Koska jokaisella on omat hävikkiruokansa,
borssiohjeeni on hyvin viitteellinen. Nappaa
tästä vain idea ja tuunaa oma soppasi. 
Liemiruokien aika on taas täällä! 

Poimin muuten viimeiset yrtit soppaani terassini yrttiviljelmältä. Uskomaton tämä ilmastonmuutos. Ulkona on kevät!

Hävikkiborssi
haudutettua punakaalia  (hapankaalikin käy)
marinoituja punajuurilohkoja
(rosollikin käy)
1, 2 l kiehuvaa vettä
1/2 dl riistafondia ( tai
lihaliemikuutio)
1 tl kuivattua timjamia tai
rosmariinia
200 g joulukinkkua  (tai muuta kypsää lihaa)
tarvittaessa tilkka
balsamicoa, väkiviinaetikkaa tai sitruunamehua
suolaa ja pippuria
tuoreita yrttejä
Pane kaikki kypsät ainekset
pataan, lisää kiehuva vesi, fondi ja mausteet. Keitä 10-15 minuuttia.  Lisää joukkoon tilkka happoa ja  tarkista maku. 

Sunnuntailounas 27.joulukuuta 2015

Jälkikirjoitus 27. joulukuuta 2015
Seuraavana päivänä borssi sai kaverikseen Ahvenanmaan pannukakun. Tein sen riisipuuron jämistä ja hillona toimi torttutäyte. Se siitä laihduttamisesta. 

Ahvenanmaan pannukakku syntyi joulupuuron jämistä. 

Ahvenanmaan pannukakku riisipuurosta
Tästä annoksesta tulee piirakkavuoallinen, jonka halkaisija on 24 senttiä. Blinipannuun taikinaa käytin desin verran.
1/2 l löysää riisipuuroa
3 kananmunaa
3/4 dl sokeria
2 dl maitoa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
75 g sulatettua voita
Sekoita ainekset keskenään. Anna taikinan turvota puoli tuntia. 
Voitele vuoka ja kaada taikina siihen.
Paista 225-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Pikkupannari paistuu luonnollisesti nopeammin. Anna pannukakun vetäytyä hetki ennen tarjoilua.