Himahella

Olut rakastaa ruokaa

Olut kuului ruokapöytäämme jo ennen kuin viinikulttuurista oli kuultukaan. Olut on salonkikelpoinen ruokajuoma, joka sopii monelle ruokalajille paremmin kuin viini koskaan.

Olut ja ruoka Kuva: Kristiina Kurronen copyright: Otavamedia

Oluen ja ruoan yhdistämisen ei tarvitse olla ryppyotsaista hifistelyä. Itse korkkaan mielelläni bissen pizzan tai tulisesti maustetun itämaisen tai meksikolaisen ruoan kanssa.

Oluiden maailma on todella mielenkiintoinen ja rikas. Jos olet valmis poikkeamaan peruslagerin osoittamalta tieltä ja kokeilemaan porteria, stoutia, alea tai muita hieman epätavallisia vaihtoehtoja, makuelämysten maailma sen kun laajenee. Oluissa on eroja, kuten vesissä ja viineissä.

Parita olut ja ruoka

Hyvin valittu olut korostaa ruoan ominaisuuksia siinä missä muutkin ruokajuomat. Asiantuntijoilta olutsuositusta kysyttäessä saa vastaukseksi usein saman lauseen: ”Paras olut löytyy lopulta vain kokeilemalla.” Niinpä oma makuaisti on paras parittaja. Muutama perussääntö kuitenkin on hyvä tietää elämyksen maksimoimiseksi.

Yleisjuomana läpi aterian toimii kevyesti humaloidut vaaleat lagerit tai vehnäoluet, jotka toimivat erityisen hyvin varsinkin kala- ja linturuokien kanssa.

Vuodenaika ja ruoka vaikuttavat oluen valintaan

Mutta oluen valintaa voi ajatella samalla tavalla kuin esimerkiksi ruokaa ja vuodenaikaa. Olut kannattaa valita sen mukaan, mikä on ulkolämpötila ja mitä lautasella on.

Olut ja ruoka


Suomalainen merimiespihvi on talviruoka parhaimmillaan. Se paitsi maistuu tumman tai vaalean lageroluen kanssa, myös kypsyy oluessa.

Talvikuukausina suositaan enemmän vahvaa, tummaa lageria, kun kuumina kesäkuukausina janoa sammuttavat kevyet, raikkaat, vaaleat oluet. Onhan lämmittävä punaviinikin talvikelien juoma ja kylmä, raikas valkoviini maistuu takuuvarmasti kesähelteillä.

Kevyiden ruokien kanssa sopivat vaaleammat ja kevyemmät olet. Tällaisia ovat vehnäoluet, vaaleat ja tummahkot lagerit sekä pils-oluet. Tuhdimmat ruoat vaativat rinnalleen tummempia, voimakkaampia ja vivahteikkaimpia vaihtoehtoja. Silloin lasiin kannattaa kaataa tummaa lageria, ale- ja stout-oluita.

Samanlaiset maut tukevat ja täydentävät toisiaan. Savulohen tai -kinkun kanssa sopii savuolut ja karamellimainen ale on hyvä kaveri makeille jälkiruoille. Suklaa-arominen portteri on klassikkoyhdistelmä suklaakakun kanssa.

Vastakkaisuus viehättää makumaailmassa

Vastakkaisuus viehättää myös makumaailmassa. Makeammat ja maltaiset oluet sopiva suolaisten ja tulisten ruokien kaveriksi. Humala vahvistaa tulipalon tunnetta suussa, joten aasialaisten ja meksikolaisten ruokien kumppaniksi kannattaa valita kevyt vaalea lageri tai pils. Sushi viihtyy vehnäoluen seurassa.

Humala vastaa viinimaailman hapokkuutta, joten humaloitu olut leikkaa ruoan rasvaisuutta. Kokeile humaloitua pilsiä vaikka rasvaisen lohen kanssa.
Myös viinille haasteelliset maut, kuten etikka, kananmuna ja tuliset mausteet maistuvat oluen seurassa. Mitä tulisemmin ruoka on maustettu, sitä kevyempi olut kannattaa valita.

Tarjoilulämpötilalla on väliä

Vaaleat lagerit ovat parhaimmillaan ruoan kanssa 5-7 asteisena. Siitä lämpötilaa lähdetään nostamaan oluen täyteläisyyden ja tummuuden mukaan. Stoutit ja portterit tarjotaan 13-15 asteisina.

Katso myös Himahellan merimiespihvien resepti!

Kuvat: Kristiina Kurronen/Otavamedia, Tiina Rantanen


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Olut rakastaa ruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *