Himahella

Blonditiina testasi: Alkon maaliskuun uutuudet

maaliskuun-uutuudet-2

Perjantaina 11.3 viinikirjoittajilla oli mahdollisuus maistaa Alkossa maaliskuun 2016 uutuusviinit. Tilaisuus päättyi yllättäen palohälytykseen ja brankkarien saapumiseen, mutta onneksi olin jo ehtinyt maistaa sokkona kaikki 23 viiniä. Uutuusoluet jäivät tällä kertaa maistamatta.

Bordeaux´ta pääsiäispöytään

Chateau-Fontesteau-pullokuva

Alko aloitti maaliskuussa Klassikkoalueet -teemasarjan ja ensimmäisenä esittelyvuorossa on Ranskan Bordeaux 7.3-27.3. 2016. Viinikirjoittajille se tarkoitti sitä, että pruuvipöydässä oli tällä kertaa maistettavana kuusi tuolta alueelta tulevaa viiniä: viisi punaviiniä ja yksi valkoviini.

Bordeaux on alueena hyvin perinteikäs, mutta alueen nuoremmat viinit ja niiden tuottajat voivat toimia porttina viinimaailmaan, joka yleisesti mielletään kalliiksi.

Hyvin tehty nuori bordeaux-punaviini on tummaa, tanniinista, maultaan usein mokkaista ja täyteläistä. Pitkään varastoidun laadukkaan viinin tuoksu ja maku saavat syvempiä vivahteita. Bordeaux-viinit muodostavat varsinkin lihan kanssa klassisen liiton. Naudan entrecôte bearnaisekastikkeella suorastaan huutaa kaverikseen punkkua kyseiseltä alueelta.

 

Château Fontesteau 2011 14,90 e

Médocin alueelta kotoisin oleva Cru Bourgeois – viini on valmistettu Cabernet Sauvignon ja Merolot -rypäleistä valmistetun, tiilenpunaisen viinin tuoksussa on punaista marjaa, mustaherukkaa sekä aavistus vaniljaa ja kahvia. Täyteläinen maku on intensiivisen hedelmäinen ja viinillä on todella jälkimaku. Kehittyneet tanniinit antavat viinille eleganssia, joka tekee siitä mainion liharuokien kumppanin. Lampaanviulun tai lampaan paahtopaistien kumppani pääsiäispöydässä.

 

Château-Fontesteau-2011

 

Château Grand Launay 2014, 11, 85 e

Merlot- ja Malbec -rypäleistä valmistettu viini on kotoisin Bourgin kukkulaisilta tarhoilta noin 35 kilometria Bordeauxin kaupungista. Viinissä on viinillinen, miellyttävän luumuinen tuoksu. Täyteläinen, kevyen mausteinen maku myötäilee tuoksua. Miellyttävä, mutta hieman luonteeton, nuori viini. Lampaan kareen tai karitsapullien kaveri.

Château-Grand-Launay-

Baroloa Italiasta ja pinot noiria Itävallasta

Maaliskuun uutuuksista omat lempiviinini löytyivät kuitenkin Italian Piemontesta ja Itävallasta. Kumpikin viineistä kykenee myös loistamaan pääsiäisen ruokajuhlassa.

Fontanafredda Barolo Serralunga d’Alba 2010, 17,49 e (0,375 l)

Fontanafreddan perusti vuonna 1858 kuningas Vittorio Emanuele II. Talo sijaitsee Piemontessa, Serralunga d’Albassa Barolon viinialueen sydämessä. Nebbiolo-rypäleestä valmisettu viini on täyteläinen, tanniininen, mausteinen ja tyylikkään vivahteikas viini.

Lampaanviulu soi kauniisti tämän viinin seurassa.

 

Fontanafredda-Barolo-Serralunga-d'Alba-2010

 

Leth Pinot Noir Reserve 2013 19, 89 e

Leth’in perheen omistama viinitalo sijaitsee Wagramissa Felsin kylässä. Pinot Noir -rypäleistä valmistettu viini on keskitäyteläinen, kirsikkainen ja kevyen tamminen punaviini, joka sopii tyylikkäästi vaikkapa ankanrinnan kaveriksi pääsiäispöydässä.

Saman tuottajan viime vuona valikoimiin tullut Leth Simply Wow! 2014 –valkoviini, 13,98 e, on nimensä veroinen valkoviini pääsiäispöydän vaaleista kaloista valmistettujen kalaruokien tai broilerin kumppaniksi.

Leth-Pinot-Noir-Reserve-2013

 

Hedelmäisen samppanjan ystävälle

Monille Finnairin koneista tututuksi tullut, erittäin kuiva ja helposti lähestyttävä, hedelmäinen samppanja löytyy nyt pikkolopullona Alkon perusvalikoimasta. Jos pikkupullo ei pääsiäisenä riitä, isomalle porukalle Joseph Perrieriä löytyy myös Alkon tilausvalikoiman 0,75 l normaalikoko (Alkon numero 947747), 34,90 euroa sekä 1,5 l magnumpullo (Alkon numero 907148), 69,90 euroa. Tämä samppanja sopii vaikka pääsiäislohen kanssa tarjottavaksi.

Joseph Perrier Cuvée Royale Brut, 9,98 e (0,2 l)

JPerrier-vaaka

Viinillistä pääsiäistä toivottaa

Blonditiina

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Alkon maaliskuun uutuudet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.