Himahella

Charles Heidsieck - kosmopoliitti keikari

 

Ch_taul

Tämä kupliva tarina Champagne Charliesta eli Charles Heidsieckistä voisi alkaa: Olipa kerran, puolitoista vuosisataa sitten…

Ennen kuin sukellan varsinaiseen tarinaan, pohjustetaan kertomusta sillä, että Charles Heidsieck Brut Réserva -samppanja voitti Vuoden Viinit 2016 -kilpailussa omassa sarjassaan kultaa. Blondin samppanjarankingissa Charlie on haastanut pahasti Bollingerin eli Bollyn, jonka nimeen olen aikaisemmin vannonut kuin James Bond.

Charlien tarina alkoi elää muuallakin kuin lasin kuplissa, kun vierailin huhtikuussa 2016 Charles Heidsieckillä Ranskan Reimsissä.

CH_maisema

Charlien tyyli on aika

Vuonna 1851 nuori 29-vuotias Charles Heidsieck perusti oman samppanjatalon. Hän kasvoi setänsä samppanjatilalla, mutta mies halusi tuottaa oman näköistänsä (,vai pitäisikö sanoa kuitenkin makuistansa) samppanjaa.

” Aika on minun tyylini”, hän tuumasi ja päätti panostaa tarhojen ja maan ostamisen sijasta viiniensä kypsyttämiseen. Niinpä hän hankki 47 vanhaa, ”jo muinaisten roomalaisten” kaivamaa kalkkikellaria Reimsistä. Nämä kellarit sijaitsevat 30-40 metriä maan alla ja pituutta pimeillä käytävillä on kahdeksan kilometriä. Hauska yksityiskohta on se, että kellarit ovat Charles Heidsieckin samppanjapullon muotoisia.

 

Charles Heidsieck kellarit
© Tiina Rantanen

Mikä sitten on Charlien tyyli ? Sitä pääsee parhaiten arvioimaan maistamalla juuri tuota Vuoden Viinit -kisassa kultaa voittanut samppanjaa.

Vaaleankeltaisen viinin erittäin miellyttävästä, avoimesta ja leveästä tuoksusta löytyy briossia, paahtoleipää, kypsää sitrusta ja mineraalia. Kuiva, runsas ja monipuolinen maku on sopivan hapokas ja tasapainoinen ja jatkaa tuoksun linjalla. Viinillä on pitkä, monivivahteinen jälkimaku. Erinomainen kokonaisuus,” arvioi Vuoden Viinit -kilpailun tuomaristo Charles Heidsieck Réserve Brutia. Joka siis löytyy Alkon perusvalikoimasta ja Viking Linen laivoilta, jonka laivan samppanja se oli ennen nykyistä Piper-Heidsieckiä kahden vuoden ajan.

ch_kuplat

Charles Heidsieckin naapuritkin ovat kohtuullisen tunnettuja, sillä samassa korttelissa sijaitsevat Pommeryn, Ruinartin, Veuve Clicquot´n ja Taittingerin samppanjatalot. Charlielle ei valitettavasti pääse kylään kuka tahansa, sillä he aukaisevat kellarinsa ”vain ystäville”.

Reissumies Champagne Charlie

Champagne Charlie oli aikoinaan kova poika reissaamaan ja varsinkin hänen matkansa Yhdysvaltoihin olivat yksi Heidsieckin menestyksen salaisuuksista. Kun hänen kollegansa suuntasivat markkinointiponnistuksensa itään ja Tsaarin Venäjälle, Charlie päätti lähteä vastakkaiseen suuntaan eli länteen. Vuonna 1852 , eli vuoden jälkeen samppanjatalon perustamisesta, Charles Hiedsieck lähti valloittamaan Uutta maailmaa. 10 vuoden aikana Amerikan itärannikolle ja Etelävaltioihin suuntautuneita matkoja kertyi Heidsieckille kaikkiaan neljä. Se on paljon, sillä pelkästään Atlantin ylitys oli noina aikoina extremeä, johon vain harvoilla oli mahdollisuuksia ja varaa.

Ch_dandy

Charles oli eritäin pidetty seuramies, jolle tyyli oli tärkeä. Silinterihattu, kävelykeppi ja hansikkaan tavoin istuvaksi räätälöity puku olivat hänen tavaramerkkejään. Mies oli puhdasverinen dandy eli suomeksi keikari. Hänestä tulikin pian amerikkalaisten seurapiirien lemmikki, joka sai lempinimen Champagne Charlie.

Viimeisellä promoreissulla vuonna 1861 tuli sitten mutkia matkaan. Amerikan sisällissota oli juuri syttynyt ja kenraali Butler syytti Charles Heidsieckia Ranskan hallituksen vakoojaksi. Tämä ei pitänyt paikkaansa, ja keisari Napoleon III väliintulon ansiosta Abraham Lincoln vapautti miehen muutaman kuukauden vankeuden jälkeen. Charlie veti syyttömänä istumastaan vankila-ajasta herneet nenäänsä ja päätti suunnata askeleensa jatkossa vastakkaiseen ilmansuuntaan eli itään. Muutaman vuoden kuluttua Moskovakin oli valloitettu ja pian myös kaikki Euroopan kuningashuoneet ylistivät Champagne Charlien valmistaman kuplajuoman tyylikkyyttä.

Ch_ChampagneCharlie

Tällaiset tarinat antava kuplille aivan uuden ulottuvuuden ja täytyy myöntää, että herrasmies-dandy saa nyt Blondinkin polvet notkahtamaan. Kaikella tavalla.

Kuplivin terveisin

Blonditiina

Ps. Champagnen kellarimestareiden terävintä kärkeä edustava Charles Heidsieckin Cyril Brun veti Charles Heidsieckin Masterclassin Grand Champagnessa keväällä 2016.

Charles Heidsieck/ Cyril Brun
© Tiina Rantanen

 

 

 

 

 

 

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Charles Heidsieck - kosmopoliitti keikari

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *