Himahella

Päärynät parhaimmillaan - tee salaatti tai suolainen galette

 

© Tiina Rantanen

Päärynöitä on saatavilla ympäri vuoden, päärynätyypistä riippuen. Jos sesongista puhutaan, päärynät ovat yleensä parhaimmillaan kesäkuusta helmikuuhun. Mutta loppusyksy on parasta päärynäaikaa.

© Tiina Rantanen

Kypsä päärynä on pehmeä, ja sen kypsyyttä voi kokeilla tyvestä painamalla. Päärynän väri ei kerro mitään kypsyydestä, sillä hedelmiä on lajikkeesta riippuen vihreistä ruskeaan. Päärynöitä kannattaa käsitellä hellästi, sillä ne pilaantuvat herkästi, jos niitä kolhitaan.

Leikatun hedelmän pinta tummuu nopeasti, joten purista sen päälle sitruunamehua.

Päärynästä saa loihdittua monenmoista herkkua. Se sopii niin makeisiin kuin suolaisiin herkkuihin aina alkuruoasta jälkiruokiin ja leivonnaisiin.

© Tiina Rantanen

Italialainen päärynäsalaatti sopii hyvin pikkujoulutarjottavaksi.

Italialainen päärynäsalaatti

gluteeniton

2 kypsää päärynää

100 g ilmakuivattua kinkkua

erilaisia salaatteja: rucolaa, vuonankaalia, punasalaattia, punamangoldia

100 g sinihomejuustoa

granaattiomenan tai pinjan siemeniä

Kastike:

2 rkl neitsytoliiviöljyä

1 rkl tryffeliöljyä

1 rkl valkoista balsamicoa

ripaus sormisuolaa

1/2 tl vastarouhittua mustapippuria

  1. Lohko päärynät pitkittäin kuuteen osaan. Kääri jokaisen päärynälohkon ympärille kinkkusuikale. Grillaa hedelmälohkoja uunissa grillivastuksen alla kunnes kinkku on rapeaa.
  2. Sekoita kastikkeen ainekset isossa kulhossa. Lisää salaattiseos ja pyöräytä. Nostele salaatti annoslautasille. Asettele salaatin päälle päärynälohkoja, murustele sinihomejuustoa ja rouhi pinnalle vielä mustapippuria. Korisele granaattiomenan siemenillä.
  3. Tarjoa heti.
© Tiina Rantanen

Suolainen päärynägalette maistuu vaikka glögikutsujen tarjottavana.

Suolainen päärynägalette

kasvis, vähälaktoosinen

Pohja:

2 dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1/2 dl öljyä

3/4 tl suolaa

1 dl vettä

Täyte:

2 dl  voimakkaan makuista juustoraastetta  tai  150 g vuohenjuustoa

1 tl kanelia

3-4 päärynää

3 rkl pinjansiemeniä tai karkeasti rouhittuja saksanpähkinöitä

2 oksaa rosmariinia

  1. Tee pohja. Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi, älä vaivaa. Muotoile taikina palloksi.
  2. Kauli pohjataikinasta jauhotetun leivinpaperin päällä halkaisijaltaan noin 30 cm:n kokoiseksi pyöreä levy.
  3. Raasta juusto ja sekoita raasteen joukkoon kaneli. (Jos käytät vuohenjuustoa, viipaloi se ja asettele palat galetelle. Ripottele kaneli piiraan päälle.)
  4. Kuori päärynät ja viipaloi ne pituussunnassa ohuiksi viipaleiksi.
© Tiina Rantanen

5. Ripottele taikinalevylle puolet juustoraasteesta ja asettele päärynäviipaleet piiraspohjan päälle. Ripottele pinnalle pinjansiemenet, riivitty rosmariini ja loput juustoraasteesta.

6. Taita taikinan reunat täytteen päälle. Jos käytätä valmista piirakkataikinaa, leikkaa reunoihin viillot noin kolmen sentin välein. Se helpottaa taikinan taittamista piiraan päälle.

7. Paista galettea 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä.

Nauti galette viinilasillisen, teekupposen tai glögin kanssa.

Hedelmäisin terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Päärynät parhaimmillaan - tee salaatti tai suolainen galette

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *