MAINOS | Appenzeller
MAINOS |  Himahella

Paistettu juusto ja paahdetut kasvikset - helppo ja nopea kesäherkku

Leivitetty ja paistettu Appenzeller-juusto toimii kastikkeena paahdetuille kasviksille. © Tiina Rantanen

Kreikkalainen saganaki eli leivitettynä paistettu juusto valmistetaan kotimaasaan luonnollisesti kreikkalaisesta juustosta, mutta täyteläisen makuinen sveitsiläinen Appenzeller antaa ruoalle uskomattoman hienon makuvivahteen. Juustolla on juuri sopivan kova rakenne, jotta se säilyttää kauniisti muotonsa paistamisen aikana.  Juuston lisäksi ei tarvittaisi kuin sitruunaa ja tuoretta leipää, mutta paahdetut kasvikset tekevät ruoasta kokonaisen aterian.

Appenzeller® -juustojen salaisuus on raakamaito

Sveitsin Appenzellin vuoristomaisemissa on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan maan täyteläisimmän makuista juustoa. Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä rehuna maistuvat myös raakamaidossa.

Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus.

Syksystä 1996 lähtien Appenzeller®-juustoa on valmistettu myös luomumaidosta. Makunsa puolesta se ei eroa yhtä kauan eli kolme kuukautta kypsytetystä Appenzeller® Mildly spicy-juustosta. Juuston tunnistaa ”BIO”-etiketissä ja kuorileiman BIO tunnuksesta.

Appenzeller-juustolle tehdään tuplapaneeraus eli se pyöritellään jauhoissa ja munassa kahteen kertaan. © Tiina Rantanen

Appenzeller-saganaki

eli paistettu juusto kreikkalais-sveitsiläiseen tapaan

Ohje on kahdelle pääruokana, neljälle alkupalana tai kahdeksalle pikkusuolaisena sormiruokana tarjottuna

1 pkt (210 g) Appenzeller Classic- tai vastaava määrä Appenzeller Extra Spicy -juustoa

1/2 dl oliiviöljyä

2 kananmunaa

3/4 dl vehnäjauhoa ( ja korppujauhoja)

mustapippuria myllystä

Lisäksi

sitruunanlohkoja

  1. Leikkaa juusto noin sentin paksuisiksi viipaleiksi.
  2. Riko kanamunat syvälle lautaselle ja riko keltuaisen rakenne. Kaada vehnäjauhot lautaselle ja mausta jauhot pippurilla.
  3. Pyöräytä juustoviipaleet ensin vehnäjauhoissa, kasta viipale sitten kananmunassa ja pyöritä vielä uudestaan vehnäjauhoissa tai vaiahtoehtoisesti korppujauhoissa. Anna juustojen levetä 10-15 minuuttia, jolloin panerointi pysyy paremmin juuston pinnassa
  4. Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista juusto molemmilta puolilta kullanruskeaksi.
  5. Purista juuston päälle sitruunamehua juuri ennen tarjoilua!

Vinkki! Voit tarjota juuston kuutioiksi leikattuna meze-paloina tai käyttää sen jäähtyneenä ja kuutioituna ruokaisessa salaatissa.

Voit paahtaa Appenzeller-juuston seuraksi mieleisiäsi kesäkasviksia.

Paahdetut kesäkasvikset

neljä annosta

kasvis, gluteeniton, maidoton

noin kilo kesäkasviksia mieltymystesi  ja saatavuuden mukaan:

porkkanoita, kukkakaalia, paprikaa, parsakaalia, kesäkurpitsaa, munakoisoa, kirsikkatomaatteja, vihreää parsaa

1 dl oliiviöljyä

1 tl sormisuolaa

1/2 tl chili-valkosipulihiutaleita

1 rkl hunajaa

  1. Paloittele, lohko tai viipaloi käyttämäsi kasvikset.
  2. Sekoita kulhossa öljy, mausteet ja hunaja . Pyöräytä kasvikset öljyssä ja asettele uunivuokaan tai grillausalustalle. Kaada loput öljystä kasvisten päälle.
  3. Paahda kasviksia 250 asteisessa uunissa grillivastuksen alla noin 15 minuuttia tai kypsennä kasvikset grillissä kannen alla.
  4. Tarjoa kasvikset kuumina paistetun juuston kanssa. Alkupalapöydässä kasvikset voi tarjota huoneenlämpöisinä.
Appenzeller-saganakin kaveriksi sopii kesäinen roseeviini. © Tiina Rantanen

Viinivinkki

© Alko

Paistetun juuston ja kasvisten kaverina maistuu uusiseelantilainen blush-viini, jossa Sauvingon blanc -rypäleistä valmistetun viinin joukoon on lisätty pieni määrä punaisesta Merlot-rypäleestä puristettua rypälemehua. Nåin viini on saanut kalpean lohenvärisen sävyn. Nau Mai Sauvignon Blanc Blush 2018, 12,48 e, on maultaan kuiva, hapokas ja herukkainen kuten sauvignon blanc-valkoviini.

Appenzeller-terveisin

Blonditiina

Blonditiina Appenzellin jylhissä vuoristomaisemissa.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paistettu juusto ja paahdetut kasvikset - helppo ja nopea kesäherkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *