
Pannari maistuu makeana ja suolaisena

Suomalaisten ikoninen torstairuoka on hernekeitto ja pannari. Paras pannari on kuohkea ja kupliva, sisältä hieman kostean sitkeä. Mutta pannareita voi tehdä niin suolaisena kuin makeana herkkuna.
Mamman paras pannukakku
Alkuperäinen klassikkoohje on naistenlehden ruokapalstalta 80-luvulta.
uunipannullinen
4 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
8 dl maitoa
2 kananmunaa
100 g sulatettua voita tai 1 dl juoksevaa margariinia
- Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito, munat sekä sulatettu, jäähtynyt rasva.
- Kaada taikina leivinpaperille uunipellille ja paista 200-225 asteessa n. ½ tuntia.
Pannaria voi tuunata esim. lisäämällä taikinaan mauteeksi kanelia tai inkivääriä.
Marjapannari maistuu kaikille
Pannariin voi piilottaa myös erilaisia marjoja, kuten mustikoita ja vadelmia. Myös mustuneet banaanit sopivat viipaloitavaksi pannukakun mausteeksi.
Banaani-mustikkapannukakku
(kuva aloituksessa)
uunipellillinen
4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
8 dl maitoa
2 kananmunaa
1 dl sulatettua voita tai juoksevaa margariinia
1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori
Pinnalle
2-3 (ylikypsää) banaania
2 dl pakastemustikoita
2 rkl sokeria
Koristeeksi
tomusokeria
- Tee pannukakkutaikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito, munat, voisula tai juokseva margariini seka raastettu sitruunankuori.
- Kaada taikina leivinpaperille uunipellille. Viipaloi päälle banaanit ja ripottele pakastemustikat.
- Paista pannaria 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna pannarin jäähtyä haaleaksi ja puuteroi pinta tomusokerilla.
- Tarjoa pannari kahvin tai teen kanssa.
Ahvenanmaan pannukakku on hävikkiherkku
Ahvenanmaan pannukakku on saaristolaisherkku, johon voi käyttää manna- tai riisipuuron tähteet. Pannari maustetaan kardemummalla. Ahvenanmaalla herkku nautitaan luumukiisselin ja kermavaahdon kera.
Ahvenanmaan pannukakku
uunipannullinen
1/2 l täysmaitoa
3/4 dl mannasuurimoita
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1/2 l täysmaitoa
2 dl vehnäjauhoja
2 tl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
75 g sulatettua voita
- Mittaa maito kattilaan ja kiehauta. Sekoita mannasuurimot vähän kerrallaan maitoon ja anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia.
- Anna puuron jäähtyä hieman ja lisää joukkoon munat, sokeri, maito, vehnäjauhot, kardemumma ja vaniljasokeri. Sekoita taikina tasaiseksi ja lisää vielä suola ja sulatettu rasva. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna pannukakun vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Pannari maistuu myös suolaisena
Pannarin voi tehdä myös suolaisena versiona. Tämä sveitsiläisestä röstistä innoituksensa saanut pannari sopii niin brunssilla kuin iltateelläkin tarjottavaksi.
Juusto-perunapannari
uunipannullinen/ 12-16 palaa
500 g peruna-sipulisekoite-pakastetta
2-3 valkosipulinkynttä
ripaus mustapippurirouhetta
2 rkl voita tai juoksevaa margariinia
Pannukakku
3 isoa kananmunaa
5 dl maitoa
1/2 dl sulatettua voita tai juoksevaa margariinia
3 dl vehnäjauhoja
ripaus sokeria
1 oksa tuoretta rosmariinia silputtuna
½ tl suolaa
200 g raastettua Le Gruyére AOP -juustoa (Classic tai Resérve)
Tarjoiluun
omenahilloa
tai
pekonia, suolakurkkuja ja puolukkasurvosta
- Sulata voi pannulla ja lisää siihen hienonnetut valkosipulinkynnet ja perunasipulisekoitus. Kypsennä, kunnes perunat saavat hieman väriä. Rouhaise mausteeksi hieman mustapippuria ja lisää ripaus suolaa.
- Vatkaa munat maitoon. Sekoita jauhoihin suola ja sokeri, lisää seos vatkaten munamaitoon. Sekoita joukkoon myös juokseva rasva.
- Lisää taikinan joukkoon perunasipulisekoitus, juustoraaste ja rosmariini.
- Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja voitele se kevyesti. Kaada pannariseos pannuun.
- Kypsennä 200 -asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
- Tarjoa pannari omenahillon kanssa. Tai vaihtoehtoisesti paista pekoni pannulla rapeaksi ja tarjoa pannukakun kanssa. Lisäkkeenä maistuu suolakurkun lisäksi myös puolukkasurvos!
Pannariterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pannari maistuu makeana ja suolaisena
Sokerin käyttöä voi itsekukin vähentää näistä resepteistä jos siltä tuntuu. Mielestäni on aika reilulla kädellä laitettu näihin resepteihin.