Himahella

Parsa parhaimmillaan

Parsasesongista on tullut Suomessakin varma kevään merkki.

Yhteistyössä

Parsakausi käynnistyy meilläkin keskieurooppalaiseen tapaan huhtikuussa, jolloin parsat ilmestyvät niin markettien vihannestiskeille kuin ravintoloiden ruokalistoille parsaviikkojen muodossa. Parsasta on tullut sesonkiherkku, joka on kotimaisten uusien perunoiden saapumisen kaltainen tapaus.

 

Parsalähettiläitä on maassamme ollut mielestäni kaksi: ravintola-alan grand old lady ja aikansa visionääri Eila Kuurma, joka toi parsat ravintoloihinsa 1980-luvulla sekä Valintatalo, joka otti parsan ruokamarkkinointinsa keväiseksi kärkituotteeksi vuonna 2004. Edullinen hintataso, 1,95 euroa/500 g nippu, innosti suomalaiset tekemään tuttavuutta tuon eurooppalaisen kevätherkun kanssa.

Euroopassa parsakausi on parhaimmillaan huhtikuun lopusta juhannukseen. Suomalaista parsaa, lähinnä vihreää, saadaan myyntiin vasta äitienpäivän jälkeen. Vähäisten tuotantomääriensä vuoksi se on harvojen saavutettavissa oleva luksustuote.

Parsaa tuodaan meille mm. Hollannista, Unkarista ja Saksasta. Himahellan kuvauksissa käytetty parsa oli vielä maailman toiselta laidalta eli Perusta. Koska ruokaan liittyviltä aloilta löytyy hifistelijänsä, Saksassakin on parsa-asiantuntijoita, jotka pystyvät erottamaan vihanneksen mausta, millä tilalla parsa on kasvanut.

Tankoparsa on tavallisesti valkoista tai vihreää. Sitä löytyy kuitenkin myös violettina ja vihreän violettina. Vihreä parsa kasvaa vapaasti maan pinnalla, valkoinen mullan alle peitettynä. Sama kasvi siis, mutta auringonvalo vaikuttaa lopputuotteeseen. Parsannosto on ammattilaji. Parsa nimittäin tuottaa satoa vasta kolmivuotiaana, ja on tarkkaa miten se nostettaessa leikataan. Tumpeloita pelloille ei siis päästetä.

Parsa on parhaimmillaan vastapoimittuna. Laatutietoiset saksalaiset osaavat vaatia lounaalleen samana aamuna poimittua parsaa. Meillä se ei tietenkään onnistu. Parsaa ei tulisi säilöä viikkoa kauempaa, vaikka sitä vaalisikin kosteaan pyyhkeeseen käärittynä jääkaapin vihanneslokerossa.

Valkoinen parsa kuoritaan aina, koska pinta on säikeinen. Vihreä parsa kuoritaan vain, jos varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta ja kuori paksulta. Liikkuvateräinen parsankuorimaveitsi tai perunankuorimaveitsi on näppärä työväline. Itse pidän liikkuvateräisestä, keraamisesta parsaveitsestä.

Harvoin käytettävä parsakattila ei ole mikään välttämätön hankinta. Parsat voi keittää myös lappeellaan laakeassa paistokasarissa. Mausta keitinvesi suolalla, ripauksella sokeria ja tilkalla sitruunamehua. Keittoaika vaihtelee parsojen paksuudesta riippuen 6-12 minuuttiin. Vihreä parsa kypsyy nopeammin kuin valkoinen.

Maultaan parsa on hienostunutta ja mietoa. Vihreä parsa on hieman valkoista voimakkaampaa. Valkoisessa parsassa on hienostunut, lievä karvaus, joka taittuu keitinveden sokerilla. Vihreästä parsasta taas tunnistaa nuoren herneenpalon aromia .

Yksinkertaisimmillaan parsa nautitaan juuri keitettynä, voisulan kera. Italialaiset lorottavat päälle neitsytöljyä ja raastavat seuraksi parmesaania. Oma perusannokseni on valkoista parsaa sitruunankuorella maustetulla voisulalla ja parmesaaniraasteella tarjottuna. Herkullisuuden astetta voi lisätä vielä ohuella siivulla ilmakuivattua kinkkua. Vihreän parsan nautin mieluiten grillattuna tai kylmänä viinietikkakastikkeella maustettuna. Viinietikkakastikkeen maustan karkealla dijon-sinapilla.

Herkullisia parsahetkiä toivottaa Himahellan Tiina

Katso myös Himahellan parsaresepti!

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parsa parhaimmillaan

Lukija

Kiitos hyvästä videosta ja vinkeistä Tiina,nyt minäkin uskallan ostaa näitä herkkuja..

Himahellan Tiina

Kiva kuulla, että homma pelittää :-). Parsa on todellinen kevään lähtölaukaus!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *