Himahella

Pashaa pääsiäiseksi

Yhteistyössä

Pashaaks tässä!- kommentti nauratti makeasti väsynyttä tiimiä kun studiolla vieraillut kollega tiedusteli mitä Himahellan kuvauksille kuuluu. Vastaus oli ihan asiallinen, sillä pashaahan me juuri purkitettiin.

Editoidessani tätä postausta pääsiäisen 2016 lähestyessä, pasha on jälleen ajankohtainen. Kuten muutkin perinneherkut, pashakin elää ajassa. Bongasin juuri lakritsipashan ohjeen. Minua huvitti, sillä sitruunan ja lakritsin yhdistelmä on vahvasti pyörinyt omassa päässänäkin tänä sesonkina. Rahkan syöminen on ollut muutenkin trendikästä viime vuosina, mutta varsinkin pääsiäisenä se näkyy myyntipiikkinä kauppojen tilastoissa. Rahkaa siis syödään, jos ei pashana, niin ainakin jossain muodossa suomalaisissa pääsiäispöydissä.

pasha-

Himahellan video valmistaa pasahan perinteisesti. Käy vilkaisemassa, miten pasha tehdään kuumentamalla.

 

Pasha tarkoittaa venäjäksi pääsiäistä sekä ortodoksisesta pääsiäisperinteestä tuttua jälkiruokaa. Alkujaan pashaan käytettiin pääsiäistä edeltävän paaston aikana kielletyt ja kaappeihin kertyneet ruoka-aineet pois kuleksimasta. Niilläkin kun oli best before- päivänsä ihan aistinvaraisesti arvioituna. Koska paastoruoka oli kevyttä, pasha taas on todellinen kaloripommi! Herkkuhan koostuu voista, rahkasta, sokerista ja munista, jotka maustetaan sitruunalla, mantelilla ja korinteilla tai rusinoilla.

Pashareseptejä on yhtä monia kuin tekijöitäkin, joten ortodoksit kiistelkööt aitoudesta keskenään. Minun luterilainen pashani on oma variaationi aiheesta ja myönnän sen jo lähtökohdiltaan vääräuskoiseksi! Sattuminakin käytin rusinoiden asemesta kuivattuja karpaloita, ne kun ovat nyt niin trendikkäitä ruokahifistelijöiden keskuudessa.

Pasha voidaan valmistaa kahdella tavalla, kuumentamalla tai sekoittamalla. Valmistustapa on lähinnä makuasia, mutta kuumennettu pasha säilyy paremmin. Minulle kuumennus oli valmistustapana vieras, joten kiinnostavaahan se oli himahellalla testata. Mutta sen verran amatööri pashan suhteen olen, että suurta maku- tai rakenne-eroa en lopputuloksessa huomannut.

Kuvauksiin sain lainaksi puisia pashamuotteja ja ostin jopa sideharsoa massan valutusta varten. Jos sideharsoa löytyy kotikaapista, muista steriloida se kiehuvassa vedessä ennen käyttöä. Ihan varmuuden vuoksi! Minun kaapeistani sideharsoja nimittäin löytyi vain kun poika oli vauva! Mutta pasha syntyy mainiosti kahvinsuodattimessakin, joka on vuorattu suodatinpaperilla. Ei tehdä välineistä ongelmaa tässäkään asiassa.

Pashaista pääsiäistä toivottaa Blonditiina

Katso myös Himahellan pashan resepti!

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pashaa pääsiäiseksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *