Himahella

Pasta x 5 - helppoa ja nopeaa arkiruokaa

Yhden kattilan pasta – helppoa kuin heinänteko. © Tiina Rantanen

Pasta on käytännöllisen helppo ratkaisu silloin, kun ruoan pitää syntyä nopeasti arjen tuoksinassa. Tässä Himahellan postauksessa on viisi erilaista pastaruokaa jokaiseen makuun.  Yhteistä ohjeille on mutkattomuus, mutta niin vegaani kuin vannoutunut sekaani löytää ohjeista mieleisensä.  Ohjeet neljälle, ellei toisin mainita.

one-pot---chorizopasta
© Tiina Rantanen

Yhden kattilan chorizopasta

250 g spagettia

1 pkt (230 g ) lisääaineetonta chorizo-makkaraa

3 tomaattia

1 paprika

3 uutta (puna)sipulia tai kevätsipulia

3 valkoispulinkynttä

1/2 dl lihafondia

6 dl kiehuvaa vettä

ripaus mustapippuria

hyppysellinen chilihiutaleita

noin 1 dl silputtua basilikaa ja lehtipersiljaa

  1. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi chorizo-makkarat. Pane ne pastan, lohkottujen tomaattien, suikaloidun paprikan, ja mausteiden kanssa isoon paistokasariin tai kattilaan. Kaada kiehuva vesi, johon fondi on yhdistetty ainesten päälle.
  2. Peitä kypsennysastia kannella, kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä noin 10-12  minuuttia. Sekoittele aineksia pari kertaa kypsennyksen aikana. Keitä kunnes pasta on sopivan kypsää.
  3. Rouhaise pippuria mausteeksi. Sekoita.
  4. Tarjoa pasta halutessasi parmesaaniraasteen kanssa.
© Tiina Rantanen

Pasta alla Norma eli sisilialainen munakoisopasta

4-5 annosta

lakto-vegetaarinen, laktoositon

500 g munakoisoa

1 tuore punainen chili

3-5 valkosipulinkynttä

1/2 – 3/4 dl hyvää oliiviöljyä

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

2 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

3/4 tl mustapippuria

1 rkl sokeria tai hunajaa

400 g pastaa

3/4 dl silputtua tuoretta basilikaa

75-100 g raastettua parmesaania tai Le Gruyère AOP -juustoa

  1. Huuhtele munakoiso ja leikkaa puolen sentin viipaleiksi. Silppua chili, poista siemenet ja hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Ripottele munakoisoviipaleille suolaa ja anna niiden itkeä vartin verran mikäli sinulla on aikaa. Kuivaa pintaan kihonneet pisarat talouspaperiin, pirskottele niille hieman oliiviöljyä ja ruskista viipaleet uunin 250-asteisten grillivastusten alla, noin 10-15 minuuttia. Jaa viipaleet neljään osaan. Voit myös ruskistaa viipaleet pannulla. Siirrä palaset lautaselle odottamaan.
  3. Kun munakoisoviipaleet ovat uunissa, tee tomaattikastike. Kuumenna öljytilkka pannulla ja kääntele siinä valkosipulit ja silputtu chili. Lisää tomaattimurska, valkoviini sekä mausteet. Anna kastikkeen muhia miedolla lämmöllä hetken aikaa. Sekoita joukkoon loppuvaiheessa munakoisoviipaleet.
  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan purtavan pehmeäksi eli al dente. Valuta pasta ja kumoa se takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon munakoiso-tomaattikastike. Silppua joukkoon tuoretta basilikaa ja viimeistele munakoiso-tomaattipasta juustoraasteella. Tarjoa  heti.

 

Vegaaninen maapähkinävoipasta syntyy reilussa vartissa. © Tiina Rantanen

Vegaaninen kasvispasta maapähkinävoikastikkeella

neljä annosta

vegaaninen, maidoton

Valmistusaika: 15-20 minuuttia

250-300 g kuivattua kuviopastaa (esim. penne)

yhteensä noin 600 g erilaisia nopeasti kypsyviä kasviksia: paprikaa, varsiparsakaalia, (herkku)sieniä, kesäkurpitsaa, purjoa tai kevätsipulia, kiinankaalia

vettä, suolaa

Maapähkinävoikastike

1 1/2 rkl (karkeaa) maapähkinävoita

1 solo-valkosipulinkynsi tai 3-4 tavallista kynttä

1- 1 1/2 dl pastan keitinlientä

1 rkl char siu- tai hoisin -kastiketta

1 rkl  sweet chili -kastiketta  (tai 2 rkl ketsuppia ja 1/2 tuore chili)

1 rkl soijakastiketta

  1. Pane pastavesi kiehumaan. Kuutioi tai suikaloi kasvikset.  Hienonna valkosipuli (ja chili. ) Kun pastavesi kiehuu, lisää siihen reippaasti suolaa. Lisää pasta ja anna sen kiehua 3-4 minuuttia. Lisää kasvikset kiehumaan pastan joukkoon.  Keitä kunnes pasta on al dente eli siinä on vielä purutuntumaa.
  2. Kun pasta ja kasvikset kiehuvat, pane paistokasariin maapähkinävoi ja hienonnettu valkosipuli  (ja chili). Lisää joukkoon reilun desin verran pastan keitinvettä ja kuumenna sekoittaen, kunnes maapähkinävoi muuttuu kastikkeeksi. Mausta kastike itämaisella maustekastikkeella, makealla chilikastikkeella ( tai kesupilla) ja soijalla
  3. Kaada pasta-kasvikset siivilään ja valuta. Lisää pasta maapähkinävoikastikkeen joukkoon ja sekoita. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa soijakastiketta.
  4. Tarjoa heti. Halutessasi voi ripotella pastan pinnalle tuoretta korianteria.

 

© Tiina Rantanen

Siskonmakkara-salviapasta

2-3 annosta

250 g tuorepastaa ( tagliatelle tai  pappardelle)

vettä

reilusti merisuolaa

Lisäksi

500 g siskonmakkaroita

50 g voita

1/2 ruukkua eli kaksi kourallista tuoretta  salviaa

1 (luomu)sitruunan raastettu kuori

parmesaaniraastetta

  1. Kiehauta vesi ja suola. Kun käytät suolaa reippaasti keitinvedessä, ruoka ei kaipaa muuta suolalisäystä. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan,
  2. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori.
  3. Lypsä siskonmakkarat kuoristaan peukalaonpään kokoisiksi palleroiksi.
  4. Sulata voi pannulla ja ruskista siskonmakkarat. Lisää makkaroiden joukkoon pari kourallista tuoretta salviaa ja raastettu sitruunankuori.  Jatka kypsentämistä pari minuuttia.
  5. Valuta pasta ja sekoita se siskonmakkara-.salviaseoksen joukkoon.
  6. Jaa pasta lautasille ja tarjoa heti parmesaaniraasteen kanssa.
© Tiina Rantanen

Krapulapäivän kermainen poropasta

3-4 annosta

300 g spagettia

vettä, ripaus suolaa

Porokastike

2 dl kuohukermaa

3 rkl ketsuppia tai tomaattipyreetä

2 tl Sriracha-chilikastiketta

1 dl kylmäsavustettua pororouhetta

3 rkl silputtua tuoretta korianteria

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Käytä vedessä vain vähän suolaa, sillä kastike on suolaista.
  2. Kun pasta kiehuu, kuumenna paistokasarissa kerma, johon olet lisännyt ketsupin ja chilikastikkeen. Kun kastike on kiehahtanut lisää pororouhe ja lopuksi silputtu korianteri.
  3. Valuta pasta ja sekoita porokastikkeen joukkoon. Nostele pasta lautasille, koristele halutessasi kirsikkatomaateilla ja korianterinoksalla. Nauti heti.

Herkullisin pastaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pasta x 5 - helppoa ja nopeaa arkiruokaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.