Pelasta yrttisatosi, NYT!


Tänä superkuun ja kuunpimennyksen värittämänä aamuna kaverit huutelivat Facessa pistäneensä ensimmäisen kerran sukat jalkaansa sitten toukokuun. Turun Sanomien ruokatoimittajakaverini Heli Nieminen taas postasi yrttien öljyyn säilömisestä jääpalakuutioksi talven varalle. Se herätti minutkin katsomaan terdeni yrttiviljelmiä. Jos en tee äkkiä jotakin, halla korjaa satoa. Niinpä tuumasta toimeen.
Koska idea ei ollut omani, oli siitä postatakseni tuunattava aiheeseen jotain omaa. Eli teinkin valmiita mausteyrttikuutioita! Tämä on helppoa kuin heinänteko.
Korjasin yrttitarhastani aamulla rakuunaa, minttua, basilikaa ja meiramia.
Silppusin yrtit veitsellä. Muista, että ruokiin tuoreet yrtit hienonnetaan aina käsin, tapahtuipa se sitten veitsellä, saksilla tai hakkurilla. Koneellisesti hienonnettaessa arvokkaat aromit haihtuvat ja lehdet murskaantuvat liian hienoksi.
Pistin jokaiseen jääpalakoloon ruokalusikallisen silputtuja yrttejä, näin tiedän miten sitä ruokiin pakastimesta annostelen.
Tuunasin kuution mielimausteillani, joita ruoanlaitossa rakastan. 
*Basilikan joukkoon silppusin valkosipulia
* Minttu sai kylkeensä sitruunankuoriraastetta
* Rakuunan joukkoon ripsautin hieman mustapippuria.
* Korianterin seuraksi voi lisätä chilihiutaleita.
* Korjaamista odottaa vielä lehtipersilja. Siitä teen gremolataa, eli sekoitan persiljan valkosipulin ja sitruunakuoriraasteen kanssa.
*Fines herbes taas on klassikko, joka sisältää kirveliä, persiljaa, rakuunaa ja ruohosipulia
Täytin yrttikuution hyvällä neitsytöljyllä. Nesteenä voi toki käyttää muutakin, vaikka puna- tai valkoviiniä. Mutta öljyssä yrttien maku säilyy parhaiten.
Sitten kuutiot vain pakastimeen. Kun ne ovat jäätyneet, irrottelen ne ja pistän omiin avattaviin Minigrip-pusseihinsa. Tosin pinnalla olevat mausteetkin auttavat muistamaan mistä yrtistä oli kyse.
Eli nyt viimeistään sadonkorjuuseen omaan yrttitarhaan, hopi, hopi!
PS. Minttua olen pakastanut lehtinä koko kesän, koska sato on ollut runsas. Ajatuksena on ollut  käyttää sitä mm. mojitoihin syksyn saapuessa. Vielä en ole kokeillut, mutta sekin on kokeilukeittiöni to do -listalla.

Instagram

  • Vanhanajan kesäkeitto - ihan parasta helleruokaa! Lautasen taisteli Marjut Tuominen #seasonalfood #summerfood #localfood #classicfood #finnishfood #heatwave🔥 #visitfinland
  • Kesäbreku! #seasonalfood #breakfast #heatwave #summerinfinland #rasberries #suttinen
  • Anne + Sanna = 90 years! Mamas with our kids! #friendship  #birthdaygirls #love #yearsgoby #kids
  • Gininen hetki Pälkäneellä! #chefandchevaliers #ginoclock #gingin
  • Mitä mä Malagas, viihdyn hiton hyvin himas... #gasellit #suomenkesä❤️
  • Kesälounas: Grillissä paahdettu chimichurrikukkis! #kesäruoka #sesonkiruoka #seasonalfood #chimichurricauliflower
  • Äidin ja pojan toinen yhteinen Ruisrock. 1999 olimme katsomassa Metallicaa, nyt poika esiintyi itse Rantalavalla. #ruisrock2018 #gasellit #imus #mamaonylpee

blonditiina

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.