Himahella

Pelasta yrttisatosi, NYT!

Blonditiinan yrttiviljelmä
© Tiina Rantanen
Tänä aamuna kaverit huutelivat Facessa pistäneensä ensimmäisen kerran sukat jalkaansa sitten toukokuun.  Se herätti minut katsomaan terdeni yrttiviljelmiä. Jos en tee äkkiä jotakin, halla korjaa satoa. Niinpä tuumasta toimeen.
Olen nähnyt, että yrttejä on silputtu jääpalarasioihin. lorautettu päälle öljyä  ja pakastettu. Koska idea ei ole omani, oli siitä postatakseeni tuunattava aiheeseen jotain henkiläkohtaista . Eli teinkin valmiita mausteyrttikuutioita! Tämä on helppoa kuin heinänteko.
Korjasin yrttitarhastani aamulla rakuunaa, minttua, basilikaa ja meiramia.
Silppusin yrtit veitsellä. Muista, että ruokiin tuoreet yrtit hienonnetaan aina käsin, tapahtuipa se sitten veitsellä, saksilla tai hakkurilla. Koneellisesti hienonnettaessa arvokkaat aromit haihtuvat ja lehdet murskaantuvat liian hienoksi.
Pistin jokaiseen jääpalakoloon ruokalusikallisen silputtuja yrttejä, näin tiedän miten sitä ruokiin pakastimesta annostelen.
Tuunasin kuution mielimausteillani, joita ruoanlaitossa rakastan.
*Basilikan joukkoon silppusin valkosipulia.
* Minttu sai kylkeensä sitruunankuoriraastetta.
* Rakuunan joukkoon ripsautin hieman mustapippuria.
* Korianterin seuraksi voi lisätä chilihiutaleita.
* Korjaamista odottaa vielä lehtipersilja. Siitä teen gremolataa, eli sekoitan persiljan valkosipulin ja sitruunakuoriraasteen kanssa.
*Fines herbes taas on klassikko, joka sisältää kirveliä, persiljaa, rakuunaa ja ruohosipulia.
Täytin yrttikuution hyvällä neitsytöljyllä. Nesteenä voi toki käyttää muutakin, vaikka puna- tai valkoviiniä. Mutta öljyssä yrttien maku säilyy parhaiten.
Sitten kuutiot vain pakastimeen. Kun ne ovat jäätyneet, irrottelen ne ja pistän omiin avattaviin Minigrip-pusseihinsa. Tosin pinnalla olevat mausteetkin auttavat muistamaan mistä yrtistä oli kyse.
Eli nyt sadonkorjuuseen omaan yrttitarhaan, hopi, hopi!
PS. Minttua olen pakastanut lehtinä koko kesän, koska sato on ollut runsas. Ajatuksena on ollut  käyttää sitä mm. mojitoihin syksyn saapuessa. Vielä en ole kokeillut, mutta sekin on kokeilukeittiöni to do -listalla.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pelasta yrttisatosi, NYT!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *