Pensasmustikka tykkää sitruunasta ja timjamista

Mustikkajuustokakku tarjotaan valmiina annoksina.

Mustikka on herkkua, mutta asfalttiruusuna harvoin kykin metsässä. Niinpä pensasmustikka on löytänyt tien keittiööni. Koska maku on mieto, terästän sitä mielelläni sitruunalla.  Myös timjami sopii maustamaan mustikkaherkkuja. 

Pensasmustikka ei värjää.

Pensasmustikasta on tulossa yhä suositumpi

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ryn tiedote kertoo, että pensasmustikan poiminta on alkamassa koko maan alueella näin heinäkuun lopussa. 2020 siitä odotetaan lähes normaalia satoa, vaikka talven haastavat olosuhteet ja kevään viileät säät aiheuttivat paikoin menetyksiä muutamille lajikkeille.

Pensasmustikka on ollut kotimaisista puutarhamarjoista vielä vähän tuntematon, mutta sen kysyntä on kasvanut viimeisten vuosien aikana. Monet vertailevat pensasmustikkaa metsämustikoihin. Vaikka molemmat kasvit mustikoita ovatkin, on kyseessä kaksi täysin eri lajia.

Sormia värjäämättömät pensasmustikan marjat ovat pehmeitä ja miellyttävän aromikkaan makuisia. Pensasmustikka on terveellinen marja, sillä se sisältää runsaasti polyfenoleja, C- ja E-vitamiinia, sekä monia hivenaineita. Pensasmustikka on herkullista sellaisenaan, mutta se soveltuu mainiosti myös leivontaan, jälkiruokiin ja hilloihin. Marjat säilyttävät rakenteensa erinomaisesti pakastettaessa.

Sekoita metsä- ja pensasmustikoita keskenään

Tämä mustikkatorttu syntyi ex tempore kaapissa olleista aineista, kun kuulin saavani yllätysvieraita. Todettakoon, että ystäväni ovat ristineet terassini Hotel Mamaksi. Hotelli-  ja majoitustoimintaa meillä ei harjoiteta. Vain poikani tekee sääntöön poikkeuksen.

Hotel Maman mustikkatortussa on sekä pensas- että metsämustikoita.

Hotel Maman mustikkatorttu

Pohja

400 g valmista murotaikinaa

Täyte

250 g mascarponea

3 rkl lemon curd -tahnaa

1 rkl silputtua timjamia

Päälle

1 l mustikoita (sekaisin pensas- ja metsämustikoita)

tuoretta timjamia ( ja/taí sitruunankuorisuikaleita)

Kiille

2 dl vettä

1 dl hyytelösokeria

  1. Voitele irtopohjainen torttuvuoka ja vuoraa se sulaneella murotaikinalla.  Paista pohjaa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Irrota pohja ja anna sen jäähtyä.
  2. Sekoita tuorejuustoon sitruunatahna ja silputtu timjami. Levitä juustoseos jäähtyneen pohjan päälle.
  3. Ripottele päälle mustikat. Jos käytät sekaisin pensas- ja metsämustikoita saat yhdistettyä hyvän maun ja kauniin ulkonäön, mutta kummat tahansa käyvät yksinkin. Lait koristeeksi  marjojen joukkoon myös muutama timjaminoksa. Voit käyttää myös sitruunasuikaleita väriä antavana koristeena.
  4. Kiehauta vesi ja liuota siihen hyytelösokeri. Anna kiehahtaa. Jäähdytä seosta hetki ja luskoi kiille mustikoiden päälle. Pistä torttu hetkeksi jääkaappiin.

Mustikalta ja sitruunalta maistuva pikajäätelö syntyy ilman jäätelökonetta. © Tiina Rantanen

Pikajäätelö syntyy ilman jäätelökonetta

Pikajäätelöön käytetään karamellisoitua maitotiivistettä, joka on hyvin yleinen tuote varsinkin latinalaisessa Amerikassa. Argentiinalainen dulce de leche on kinuskin lähisukulainen, jota myydään valmiina. Kotitekoinen versio tehdään siten, että makeutettua kondensoitua maitoa sisältävästä säilyketölkistä poistetaan etiketti ja maitotölkki pannaan kiehuvaan veteen. Tölkkejä keitettään 3-5 tuntia. Vain yhtä purkkia ei kannata keittää, joten keitä 4-5 purkkia samoilla lämmöillä. Dulce de leche on nimittäin herkkua myös mansikoiden ja jäätelön kastikkeena.

Mustikka-sitruunapikajäätelö

4 dl kuohukermaa

1 tlk (397 g) karamellisoitua maitotiivistettä (dulce de leche)

3 dl pensasmustikoita

1 sitruunan raastettu kuori

1/2 sitruunan mehu

2 rkl silputtua timjamia

  1. Vaahdota kerma pehmeeksi vaahdoksi. Lisää joukkoon karamellisoitu maitotiiviste. Mausta vaahto raastettulla sitruunankuorella ja sitruunamehulla ja silputulla timjamilla. Kääntele pensasmustikat joukkoon.
  2. Pane jäätelömassa litran vetoiseen rasiaan, peitä kannella ja pistä pakastimeen vähintäin kuudeksi tunniksi. Voit koristella pinnan mustikoilla ennen pakastamista.
  3. Ota jäätelö sulamaan puoli tuntia ennen tarjoilua. Tarjoa sesongin marjojen kanssa.

Pensasmustikka, sitruuna ja timjami pitävät toisistaan. © Tiina Rantanen

Mustikkajuustokakku (kuva aloituksessa)

4 annosta

gluteeniton

Pohja:

150 g kaurakeksejä tai  Oats Blueberry Pie ­­–kaurasnackseja

1 rkl sokeria

75 g sulatettua voita tai margariinia

Täyte:

200 g vaniljan- tai sitruunanmakuista tuorejuustoa

2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia

1/2 – 3/4 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria tai 1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori

5 liivatelehteä

tilkka vettä tai sitruunamehua

Lisäksi

2 dl pensasmustikoita

rouhittuja kaurakeksejä tai -snackseja

tuoretta minttua tai sitruunamelissaa

  1. Murskaa kaurakeksit  monitoimikoneessa tai pussissa kaulimen avulla. Sekoita kauramurun joukkoon sokeri ja sulatettu rasva.
  1. Jaa kauramuruseos neljään matalaan jälkiruokamaljaan, painele muru kevyesti maljan pohjalle ja reunoille. Pane murupohjat viileään täytteen valmistamisen ajaksi.
  2. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin viideksi minuutiksi.
  3. Sekoita keskenään notkistettu tuorejuusto, jogurtti, 1/2 dl sokeria ja mausteet. Tarkista makeus ja lisää sokeria, jos olet makeamman ystävä.
  4. Puserra liivatelehdet kuivaksi ja sulata ne kuumaan vesi- tai mehutilkkaan. Kaada seos ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen, juustomassan joukkoon.
  5. Jaa täyte kaurapohjan päälle ja anna hyytyä viileässä vähintään pari tuntia.
  6. Koristele juustokakut pensasmustikoilla, murskatuilla kaurasnackseilla ja yrtinoksalla.

 

Pensasmustikkaterveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Pensasmustikka tykkää sitruunasta ja timjamista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X