
Perunablinejä, hirvipullia ja karpalovaahtoa itsenäisyyspäiväksi

Vuonna 2020 itsenäisyyspäivää vietetään poikkeuksellisen pienimuotoisesti koronaviruksn vuoksi. Läheisimmät voi kuitenkin kerätä saman pöydän ääreen itsenäisen Suomen kunniaksi, Ruoat syntyvät helposti, eikä keittiössä tarvitse viettää koko päivää.
Herkullista itsenäisyyspäivää -menu
Helpot perunablinit, graavilohi, sienisalaatti
Hirvipyörykät terästetyssä kermakastikkeessa, perunasose, puolukkasurvos
G&T -karpalovaahto
Lue myös: Mistä tunnet sä suomalaisen?
Helpot perunablinit
neljälle
400 g perunasoseaineksia
1 dl kuohukermaa
¾ dl vehnäjauhoja
2 munaa
1 ½ tl suolaa
2 valkuaista
Paistamiseen
voita
- Valmista perunasose pakkauksen ohjeen mukaan.
- Sekoita perunasose, kerma, vehnäjauhot ja kananmunat tasaiseksi taikinaksi ja mausta se suolalla. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto taikinaan. Paista taikinasta runsaassa voissa perunablinejä. (Voit paistaa blinit muutamaa tuntia aikaisemmin ja lämmittää tarjolle.)
- Tarjoile blinit perinteisesti mädin, hakatun sipulin, smetanan tai suolasienisalaatin ja graavilohen kanssa.
- Juomaparitukseksi blinien kanssa sopii olut ja snapsi.
Suomalainen sienisalaatti
350 g liotettuja suolasieniä (haaparousku)
1 kelta- tai punasipuli
1/4 tl rouhittua mustapippuria
(sormisuolaa)
1 tlk (120 g) smetanaa
- Liota suolasienet runsaassa vedessä.
- Valuta sienet ja hienonna ne kuutioiksi. Silppua sipuli pieniksi kuutioiksi.
- Yhdistä sienet ja sipulisilppu. Mausta seos mustapippurilla ja tarvittaessa sormisuolalla. Anna sienien maustua jääkaapissa pari tuntia.
- Sekoita smetana sienisalaatin joukkoon ja tarjoa salaatti perunablinien kanssa.
Hirvipyörykät terästetyssä kermakastikkeessa
6-7 annosta
1 kg hirvenpaistijauhelihaa ( tai 750 g hirvijauhelihaa + 250 g possunjauhelihaa)
1 iso sipuli
1 rkl voita
1 dl korppujauhoja
1 dl vettä
1 dl kuohukermaa tai smetanaa
1 kananmuna
3 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
100 g ilmakuivattua savukinkkua
1 rkl silputtua, tuoretta rosmariinia
Paistamiseen
voita/öljyä
Terästetty kermakastike
4 dl kuohukermaa
1/2 – 3/4 dl kotimaista giniä tai jaloviinaa
2 tl karkeaa dijonsinappia
1 rkl hunajaa
1/4 tl mustapippuria
1 rkl riistafondia
1/2 tl suolaa
- Silppua sipuli ja ruskista silppu pannulla voissa.
- Pane korppujauhot turpoamaan nesteisiin viideksi minuutiksi. Silppua ilmakuivattu kinkku ja tuore rosmariini.
- Lisää korppujauhoihin muna, mausteet, limakuivattu kinkku ja jauheliha. Sekoita pyörykkätaikina käsin tasaiseksi, mutta vältä liikaa vaivaamista.
- Pyörittele taikinasta noin 35-40 lihapyörykkää. Paista pyörykät parissa, kolmessa erässä voi-öljyseoksessa kauniin ruskeiksi ja kypsiksi. Käytä kohtuullista lämpöä, jotta pyörykät kypsyvät sisältä kärähtämättä pinnalta. (Voit myös kypsentää pyörykät 225 asteisessa uunissa, noin 15 minuuttia. )
- Nosta pyörykät pois pannulta ja pyyhkäise pannu puhtaaksi. Lisää pannulle kerma, gini ja mausteet. Kuumenna kiehumapisteeseen, laske lämpöä ja keitä kastiketta hiljalleen, kunnes se sakenee sopivaksi.
- Lisää pyörykät kuumenemaan kastikkeeseen ja silppua pinnalle tuoretta rosmariinia tai persiljaa.
- Tarjoa hirvipyörykät perunasoseen ja puolukkasurvoksen kanssa.
- Juomavinkki: Hirvipyörykät maistuvat niin oluen kuin punaviininkin kanssa. Kokeile vaikka portugalilaista Symington Altano Organic 2018 -luomupunaviiniä, 14,99 e
G&T -karpalovaahto
neljälle
3 dl pakastekarpaloita
2 valkuaista
1 – 1 1/2 dl tomusokeria
1 rkl silputtua, tuoretta rosmariinia
1 dl tonicvettä
1/2 dl kotimaista giniä (Napue)
4-5 liivatetta
- Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä ja sulata ne 1/2 dl tonicvesitilkkaan. Liivatteen määrä rippuu käytettävissä olevasta hyytymisajasta.
- Pane jäiset kapalot, valkuaiset, sokeri, rosmariini ja gini monitoimikoneeseen tai tehosekottimeen. Käytä konetta kunnes seos on vaahtoutunut.
- Sekoita keskenään loppu tonicvesi ja liivateseos. Kaada seos nauhana, monitoimikoneen käydessä marjavaahtoon.
- Jaa seos annoslaseihin ja anna hyytyä vähintäin puoli tuntia viileässä.
- Koristele rosmariinilla ja pakastekarpaloilla.
Herkullista itsenäisyyspäivää ja joulunodotusta!
Toivoo Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Perunablinejä, hirvipullia ja karpalovaahtoa itsenäisyyspäiväksi