Olen aina pitänyt perunasalaatista. Lähes kaikista sen muodoista, mutta varsinkin ns. saksalaistyyppinen, kirkas perunasalaatti kuuluu suosikkeihini. Lapsuudessani nakit ja perunasalaatti kannettiin aina vapun ja uudenvuoden juhlapöytään. Kun kaupan mainoksia tutkailee, niin ne näyttävät yhä kuuluvan monen karnevaalihumuun.
Jos perunasalaatistaan kuuluisat saksalaiset olisivat menneet 200 vuotta sitten supermarkettiin ja nähneet nykyisen perunalajikevalikoiman, he olisivat vaipuneet syvään masennukseen. Perunat kun olivat vain köyhien, vankien ja eläinten ruokaa. Nyt se on kurmeeta!
Lämmin peruna-parsasalaatti
6-8 annosta
kasvis, laktoositon, gluteeniton
1 kg sinisiä perunoita (Blue Queen/Blue Kongo)
0,75 dl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa (osa tryffelisuolaa)
200 g terttukirsikkatomaatteja
mustapippuria
1 oksa rosmariinia
500 g vihreää parsaa
Lisäksi
1 punasipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2-3 kevätsipulia
1 dl silputtuja yrttejä: lehtipersiljaa, basilikaa, korianteria, minttua
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
sormisuolaa
mustapippuria
rucolaa tai salaattisekoitusta
- Pese perunat hyvin ja lohko veneiksi. Pyöräytä lohkot suolalla, pippurilla ja rosmariinilla maustetussa oliiviöljyssä. Levitä perunat ja kirsikkatomaatit pellille ja kypsennä 225 asteessa noin 20 minuuttia.
- Paloittele parsa ja keitä paloja suolavedessä noin 5 minuuttia. Valuta siivilässä.
- Tee kastike. Hienonna sipulit ja yrtit. Kääntele kuumat perunat ja parsapalat kastikkeeseen. Koristele salaatti kirsikkatomaateilla. Tarjoa kuumana tai haaleana.
Vinkki! Peruna-parsasalaatti saa yllättävän värinsä sinisistä Blue Queen- tai Blue Kongo -perunoista. Salaattiin voi käyttää myös keitettyjä uusia perunoita, esimerkiksi mantelimaisia Siiklejä.
Saksalainen perunasalaatti
8 kiinteää perunaa
vettä, suolaa
pieni sipuli tai punasipuli
2–3 rkl kapriksia
Öljykastike:
2/3 dl öljyä
3 rkl viinietikkaa
1 tl karkeaa dijonin sinappia
suolaa
mustapippuria
- Keitä perunat kuorineen ja kuori kuumina Kuutioi perunat ja kaada päälle öljykastike. Se maustaa hyvin lämpimät perunat.
- Silppua sipuli. Sekoita sipulit ja kaprikset perunasalaatin joukkoon.
Perunasalaatti voi olla myös lämmin
Teen mielelläni lämmintä perunasalaattia, joissa perunat ovat uunissa kypsennettyjä lohkoperunoita. Kuva parsa-perunasalaatista on tuossa postauksen alussa. Jos nakit eivät uppoa, salaatin seuraksi voi tehdä vaikka välimerellisiä kebakoita tai broilerinuijia! Jos säät sallii, niin grillissä, mutta kyllä ne uunissakin mainiosti onnistuvat.
Lämmin veneperunasalaatti
Viinivinkki:
Savia Viva Familia Tempranillo, 8,59 e
Tällä Helsinki-aiheisen etiketin omaavalla punaviinillä on tyypillinen espanjalainen luonne, joten se sopii runsaampimakuisten tapasten kanssa samaan pöytään. Täyteläinen viini on on ystävällinen frendi maanläheisille liharuoille, mausteiselle porsaalle, punaiseksi jätetylle naudan pihville, lampaan paahtopaistille ja hieman viilennettynä myös kanalle. Juustoista sen seurassa viihtyy etenkin kypsempi Manchego.
Kommentit
Kommentoi juttua: Perunasalaatti on vapun klassikkoruoka