Perunasalaatti on vapun ja uudenvuoden klassikkoruoka

venesalaatti
Olen aina pitänyt perunasalaatista. Lähes kaikista sen muodoista, mutta varsinkin ns. saksalaistyyppinen, kirkas perunasalaatti kuuluu suosikkeihini. Lapsuudessani nakit ja perunasalaatti kannettiin aina uudenvuoden ja vapun juhlapöytään. Kun kaupan mainoksia tutkailee, niin ne näyttävät yhä kuuluvan monen karnevaalihumuun.
Jos perunasalaatistaan kuuluisat saksalaiset olisivat menneet 200 vuotta sitten supermarkettiin ja nähneet nykyisen perunalajikevalikoiman, he olisivat vaipuneet syvään masennukseen. Perunat kun olivat vain köyhien, vankien ja eläinten ruokaa. Nyt se on kurmeeta!

Saksalainen perunasalaatti

8 kiinteää perunaa

vettä, suolaa

pieni sipuli tai punasipuli

2–3 rkl kapriksia

Öljykastike:

2/3 dl öljyä

3 rkl viinietikkaa

1 tl karkeaa dijonin sinappia

suolaa

mustapippuria

  1. Keitä perunat kuorineen ja kuori kuumina Kuutioi perunat ja kaada päälle öljykastike. Se maustaa hyvin lämpimät perunat.
  2. Silppua sipuli. Sekoita sipulit ja kaprikset perunasalaatin joukkoon.
perunasalaatti_nakit
Teen mielelläni lämmintä perunasalaattia, joissa perunat ovat uunissa kypsennettyjä lohkoperunoita. Kuva salaatista on tuossa postauksen alussa.  Jos nakit eivät uppoa, salaatin seuraksi voi tehdä vaikka välimerellisiä kebakoita tai broilerinuijia! Jos säät sallii, niin grillissä, mutta kyllä ne uunissakin mainiosti onnistuvat.

Lämmin veneperunasalaatti

6-8 annosta
1,5 kg jauhoisia perunoita
0,75 dl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
mustapippuria
1 oksa rosmariinia
Lisäksi
1 punasipuli hienonnettuna
2 dl mustia oliiveja
6¬7 pilkottua aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl kapriksia
1 dl hakattua lehtipersiljaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
sormisuolaa
mustapippuria
1. Pese perunat hyvin ja lohko veneiksi. Pyöräytä lohkot suolalla, pippurilla ja rosmariinilla maustetussa oliiviöljyssä. Levitä perunat pellille ja kypsennä 225 asteessa noin 30 minuuttia.
2. Sekoita sillä välin kaikki kastikkeen ainekset. Kääntele kuumat perunat kastikkeeseen. Tarjoa kuumana tai kylmänä.

kebakko

Välimerelliset kebakot

6-8  annosta
800 g jauhelihaa (nauta, sika-nauta tai lammas)
 2 1/2  tl sormisuolaa
 1 tl vastarouhittua mustapippuria
 1 solo-valkosipulinkynsi
1/2 dl silputtua, tuoretta minttua
1 rkl  raastettua sitruunankuorta
1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Silppua minttu ja raasta hyvin pestyn sitruunan kuori. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
2. Jaa jauhelihamassa neljään osaan ja muotoile niistä soikioita lihapullia grillivartaan tai -tikun ympärille. Grillaa kebakot tai kypsennä niitä 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

 

Viinivinkki:

savia-viva-familia-tempranillo

Savia Viva Familia Tempranillo,  8,59 e

Tällä Helsinki-aiheisen etiketin omaavalla punaviinillä on tyypillinen espanjalainen luonne, joten se sopii runsaampimakuisten tapasten kanssa samaan pöytään.  Täyteläinen viini on on ystävällinen frendi maanläheisille liharuoille, mausteiselle porsaalle, punaiseksi jätetylle naudan pihville, lampaan paahtopaistille ja hieman viilennettynä myös kanalle. Juustoista sen seurassa viihtyy etenkin kypsempi Manchego.

Iloista ja kuplivaa aikaa toivottaa
Blonditiina

Instagram

  • Who is coming to dinner? #tetedemoine #workingmama #saltimboccachicken #easycooking #ilovecheese
  • I love cheese! #tetedemoine  #cheeselover #swisscheese #carpaccio #ilovecheese
  • This angel allways makes me smile! I think she also likes bubbles! #visitfrance🇫🇷 #winetravel #visitreims
  • Morningcoffee at Reims! #visitreims #visitfrance🇫🇷 #foodtraveller #winetravel #piperexperience
  • Bubbling day at Piper-Heidsieck! #piperexperience #bubbling #winetravel
  • One day at Champagne! #piperexperience @essiavellan #piperheidsieck
  • Peipsiläinen sipulipiirakka, Sibula Pirog, on ”pakko maistaa” -ruoka. #visitpeipsi #foodtraveller  #kostjasibulatalu

blonditiina

Keskustelu

Kommentoi juttua: Perunasalaatti on vapun ja uudenvuoden klassikkoruoka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X