Pihlajanmarja on superruokaa

Pihlajanmarja_vaaka

Olen parin viikon aikana seurannut taloyhtiömme pihlajoita, noita superfoodia kasvattavia pihapuita. Kotipihlajani oksat notkuvat marjoista, mutta toinen puista on lähes tyhjä. Onko siis tulossa vähäluminen talvi? Vai kovat pakkaset? Tilannehan näyttää ihan Suomen kesäsäältä. Voi tulla ihan mitä tahansa.

Koska minut on kasvatettu sananlaskuilla, lähdin kartoittamaan kansanviisauksien taustaa ja totuusarvoa.

Pihlaja ei jaksa kahta taakkaa kantaa, sanoo vanha kansa

Sanontaa tulkitaan siten, että kun pihlajassa on paljon marjoja, tulee vähäluminen talvi. Ja kovat pakkaset. Toinen tulkinta viittaa sitten päinvastaiseen: pihlajanmarjoja on paljon, jotta linnuilla olisi syötävää vielä silloinkin, kun maassa on paljon lunta.

Harvinaisempi muoto sanonnasta on, että ”pihlaja ei kahta kanna: vettä ja marjoja.” Siis mitä enemmän marjoja, sitä poutaisempi syksy. Koska rakastan kuulaita syyssäitä, tämä ennustus sopisi syksyyni vallan mainiosti.

Mitä sanoo tiede? Metsäekologian professori Anne Tolvanen kertoo Kalevan haastattelussa, ettei väittämää pihlajan marjojen määrästä ja seuraavan talven lumikuormasta ole tieteellisesti tutkittu.

”Olen skeptinen sen suhteen, että pihlajalla olisi kyky ennustaa seuraavan talven säätä.”

Sen sijaan kuluneen kesän kasvuolosuhteet ja sitä edeltänyt kesä vaikuttavat siihen, miten paljon marjoja puu kasvattaa. Pihlaja ei jaksa tehdä paljon marjoja useana kesänä peräkkäin, sillä se vaatii puulta todella paljon energiaa.

Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista

Tämä sanonta on varmasti kaikille tuttu. Kettu ja pihlajanmarjat on Aisopoksen saduista tunnetuimpia.

Tarinassa kettu löysi pihlajapuun, ja halusi syödä marjoja, mutta marjat olivat liian korkealla. Jonkin aikaa turhaan yritettyään kettu totesi: ”Ne ovat kuitenkin happamia”, ja lähti murheissaan pois. Tarinan opetus on, että ihmiset tapaavat haukkua ja vähätellä sellaisia asioita, joita he eivät itse saavuta.

Pihlajanmarja-lähis

Pihlaja punastuu elo-syyskuussa

Jos kopsuteltaisiin näitä aasinsiltoja pitkin varsinaiseen aiheeseen, eli siihen pihlajanmarjaan. Pihlajanmarja on yksi aliarvostetuimmista luonnonmarjoista kenties juuri sen happamuuden vuoksi. Marjojen happamuus johtuu parkkiaineista ja sorbiinihaposta. Happamuus kuitenkin vaihtelee, ja jopa vierekkäisten pihlajien marjat voivat maistua erilaisilta.

Pihlajanmarjat kypsyvät elo–syyskuussa. Olen parin viikon aikana seurannut marjojen punastumista pihapihlajoissani. Marjoja kypsyy yhtä pihlajaa kohti muutamia kymmeniä kiloja. Hyvänä vuonna marjamäärä saatta nousta isommassa pihlajassa jopa pariinsataan kiloon.

Pihlajanmarja on superfood

Pihlajanmarjat ovat ravintoarvoiltaan parasta A-ryhmää. Marjat ovat runsaskuituisia ja ne sisältävät paljon C-vitamiinia. Pihlajanmarjoissa on kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa ja saman verran kuin lakoissa. Pihlajanmarjoissa on myös E-vitamiinia, beetakaroteenia, kaliumia sekä flavonoideja. Todellinen superruoka!

Pihlajanmarjojen poiminta kannattaa tehdä ensimmäisten yöpakkasten jälkeen, sillä pakkasen puraisu pehmentää marjojen kirpeyttä. Toisaalta tilhiparvi saattaa tyhjentää puun alta aikayksikön, joten jos haluaa varmistaa ehtivänsä ennen ahneita siivekkäitä, pihlajanmarjat voi kerätä heti niiden kypsyttyä ja heittää ne pakastimeen muutamaksi tunniksi. Sulatuksen jälkeen marjat kannattaa ryöpätä kiehuvassa vedessä.

Pihlajanmarja-pysty

Mitä pihlajanmarjasta voi tehdä?

  • Marjoja voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla, valmistamalla mehuksi tai keittämällä hilloksi. Pihlajanmarjoja käytetään erityisesti hilloihin, hyytelöihin ja jälkiruokiin. Kirpää maku voi pehmentää muilla marjoilla tai hedelmillä. Pihlajanmarja viihtyy mainioisti vaikkapa omenan kaverina soseessa. Tämä sose on herkkua vaikka aamupuuron päällä tai omien kokeilujeni mukaan kinuskikakun välissä. Ja pihlajanmarjoja voi kokeilla makulisänä myös syksyisessä omppupiirakassa.
  • Pihlajanmarjahyytelö on hirvipaistin tai lampaan makea lisäke.  Marjoja kannattaa kokeilla rohkeasti myös leivonnassa ja jälkiruoassa. Pihlajanmarjat sopivat esimerkiksi omenapiirakkaan. Marjoista voi valmistaa myös marjalikööriä.
  • Kuivattuja pihlajanmarjoja voi lisäillä terveyspommeiksi puuroon, smoothieen tai jogurttiin.

Ei kaupallinen hittimarja

Pihlajanmarja ei ole kaupallisesti kovinkaan merkittävä marja. Maaseutuviraston tilastojen mukaan vuonna 2015 pihlajanmarjoja kerättiin myyntiin koko Suomessa vain 762 kiloa, kun esimerkiksi puolukan kauppaantulomäärä oli samana vuonna yli 9,6 miljoonaa kiloa.

Pihlajasta on muokattu jalostuksella makeapihlaja, jonka marjat ovat makeampia, suurempia ja tummempia. Makeapihlajan viljely on kuitenkin vielä vähäistä Suomessa.

Pihlajanmarjahillo

Pihlajanmarjahillo on mainio lisäke silloin, kun juustotarjottimella on kovia suolaisia juustoja.

1 kg (n. 2 l) pihlajanmarjoja

1 dl vettä

2–3 dl tummaa siirappia

1/2 kg hillosokeria

  1. Jos poimit pihlajanmarjat ennen yöpakkasia, pistä ne pariksi tunniksi pakastimeen ennen hillonkeittoa. Ryöppää marjat kiehuvassa vedessä ennen hillon tekemistä.
  2. Laita kattilaan pestyt pihlajanmarjat ja vesi. Keitä marjoja hetki ja soseuta pihlajanmarjat sauvasekoittimella.
  3. Lisää siirappi soseen joukkoon. Kuumenna kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Keitä hilloa 10 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jäähdytä 20 minuuttia.
  4. Tölkitä puhtaisiin kuumennettuihin lasipurkkeihin.

Happamin sesonkiterveisin

Blonditiina

 

 

Kommentit (1)

Muinaisille kansoille pihlaja on ollut kuulemma tärkeä puu? Katsoivat sen terveys hyödyt niin suuriksi. On ihme ettei sitä viljellä laajemmin ja hyödynnetä enempää. Sama koskee voikukkaa ja sen puutarha versiota. Ranskassa se on ollut kauan puutarhakasvi. Onkin erikoista ettei näitä kasveja haluta hyödyntää Suomessa…ovat erittäin tuottoisia ja vahvoja lajikkeita. Eivät vaadi voimakasta lannoitusta tai torjunta-aineita jne.

Kommentoi juttua: Pihlajanmarja on superruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tänään tehdään lehtitöitä! #syystalkoot #omapiha❤ #autumnleaves #homesweethome #uusiluuri #blonditestaa
  • Home Sweet Home #mitämämalagas #sweethomealamalmi #blonditestaa #uusiluuri
  • Gasellit oli  tänään livenä  EVS-showssa! #gasellit #jänskättää #evslive #mitämämalagas
  • Pienen perheen jouluun sopivat tapakset. #hkjoulu #joulutapas
  • De.Buris debut at Valpolicella! #tasteoftime @de.buris #winetraveller #visititaly
  • Lazy sunday at Lake Garda!  #bellaitalia🇮🇹 #visitgardalake #foodtraveller #winetraveller #visititaly🇮🇹
  • One night at Verona! #visititaly🇮🇹 #foodtraveller#winetraveller #bellaitalia🇮🇹 #visitverona

blonditiina

X