Himahella

Pikku-Picassojen maalauskurssilla

© Tiina Rantanen

Lauantaina 5. toukokuuta  Suomen Posliinikoristajat ry järjesti Helsingissä, Länrotinkadun  Anders Mederillä  Aikuinen & -lapsi -poliininmaalauskurssin, jonne olivat tervetulleita 6-17 -vuotiaat lapset seuranaan äiti, isä, mummi, kummi, sisko, veli, vaari tai vaikka naapuri. Aikaisempaa maalauskokemusta ei kaivattu lapsilta kuin ei heidän aikuiseltaankaan. Kuvassa Ninni maalaa rokokoo-kenkää kuin ammattilainen!

Kurssi oli tuskin ehtinyt käynnistyä, kun lapset päästivät  luovuutensa valloilleen.  Mederin koko kurssitila täyttyi Pikku-Picassoista. Kivaa oli kaikilla ja monen pensseleistä syntyi useampiakin töitä!  Maalattavaa posliinia myytiin yläkerran myymälässä ja mummi tai äiti avasi kukkaroaan sitä mukaan kun Pikku-Picassot loivat uusia, uniikkeja teoksiaan.

© Tiina Rantanen

Suomen Posliinikoristajat toivovat nuorten innostuvan maalauksesta

Suomen Posliininkoristajat ry, entiseltä nimeltään Suomen Posliininkoristajain Liitto ry, on vuonna 1959 perustettu yhdistys ja Pohjoismaiden vanhin alallaan.  Yhdistyksen tavoitteena on pyrkiä kohottamaan posliininmaalaajien ja alan opettajien ammattitaitoa sekä edistämään oppilaskasvatusta. Liitto perustettiin aikanaan posliininmaalauksen opettajien yhteisöksi, jonka toiminnassa korostui edellä mainittujen taitojen kartuttamisen lisäksi myös pyrkimys taiteellisuuteen, omien näkemysten ja luovuuden esilletuomiseen.

Wikipedian mukaan posliininmaalaus tarkoittaa posliiniesineiden koristelemista maalauskuvioin.  Koristelu voidaan tehdä joko lasitteen alle tai päälle. Teollisuudessa siirtokuvakoristelu on suureksi osaksi korvannut posliininmaalauksen.

© Tiina Rantanen

Marjut Tuominen neuvoo Rasmukselle maalaustekniikkaa

”Posliininmaalaus mielletään usein mummoikäisten ruusukuppien koristeluksi, mutta sitä se ei ole.  Näinä aikoina kun kaikki DIY ( eli Do It Yourself )-  harrasteet ovat suosittuja, posliininmaalaus on käsillä tekemisen ja luovuuden muoto, joka sopii kaikenikäisille”, sanoo Suomen Posliinikoristajien puheenjohtaja Marjut Tuominen ja kääntyy opastamaan lapsia värien sekoittamisessa.

Posliininmaalauksessa harrastuksena voidaan käyttää työvälineinä esimerkiksi siveltimiä, sabloneita tai sieniä. Väreinä käytetään useimmiten värijauheita, jotka sekoitetaan öljyyn.

© Tiina Rantanen

Posliinimaalauksessa käytettävät värit ovat vesiliukoisia ja myrkyttömiä

”Jauheväristä muodostetaan maali posliinille sekoittamalla se vesiliukoisiin nesteisiin. Ääriviivoihin ja kirjoitettaessa terällä käytetään kynäöljyä tai vastaavia tuotteita ” , Tuominen kertoo. Kursilla käytetyt värit ovat uusia ja myrkyttömiä, joten  nuorten kurssilaistenkin on turvallista niillä taiteilla.  Mummujen, kummien ja äitien väripakkien sisältö saattaa olla ikivanhoja, erittäin lyijypitoisia värejä. Niinpä jokaisen posliininmaalaajan tulisi  ymmärtää vastuunsa,  jos antaa lapsille ja nuorille omia värejään käytettäväksi.

”Posliinimaaleissa on paljon värejä, mutta vasta-alkaja voi aloittaa yhdestä”  nauroi Sinikka Pietilä kun katselimme Livian maalaamaa valkoista kissaa, joka oli saanut vain ilmeensä mustasta väristä.

Värit poltetaan kiinni esineisiin posliiniuunissa. Optimaaliset polttolämpötilat riippuvat värin ominaisuuksista.

”Posliinimaali kiinnittyy astian pintaan posliiniuunissa, jonka lämpötila on 780–820 astetta. Posliiniuunissa ”poltettujen” astioiden kuvioista tulee kestäviä”, kertoo Tuominen. jolla on polttouuni omalla työhuoneellaan.  Käypä katsomassa Marjutin kotisivut osoitteessa www.marjut-art.fi.  Ruusukuppeja ei sieltä löydy!

” Astian on siis kestettävä korkeita lämpötiloja. Kaikki valkoinen ei ole posliinia. Kirpputorilla posliinin tunnistaa pohjassa olevasta porcelain-tekstistä tai perinteisen posliinitehtaan leimasta.”

© Tiina Rantanen

Hevostyttö Anna maalasi luonnollisesti  hevosen.

Onko posliininmaalaus taidetta?

Posliininmaalaus voidaan nähdä kahtena erilaisena suuntauksena; sekä luovana kuvataiteena että käytännönläheisenä kädentaitona.  Työt voivat olla uniikkeja, ainutkertaisia yksityiskappaleita, tai käsityöläisten kädentaitoja, joita on toistettu samanlaisina useaan esineeseen, vaikkapa lautasiin tai kahvikuppeihin, ja jotka on tarkoitettu käyttöesineiksi.

© Tiina Rantanen

Livia taiteili itselleen lintumukin

Anders Meder järjestää kursseja aloittelijoille

Anders Meder  on 80-vuotias posliiniesinekauppa Helsingin Lönrotinkadulla. Nykyisin liike  toimii myös netissä, jolloin maalattavaksi sopivat esineet ovat kaikkien maalausta harrastavien saatavilla paikkakunnasta riippumatta.

© Tiina Rantanen

” Mederillä järjestetään jatkuvasti posliininmaalauskursseja niin aloittelijoille kuin edistyneimmillekin maalaajille”, kertoo Mederin omistaja Raija Nurminen kun laskeudumme portaat kurssitilaan.  ”Järjestämme tilauksesta tapahtumia ja kursseja polttariporukoille, työyhteisöille, tai vaikka synttärisankareille. Tarjolla on astiapajaa, korttikursseja, korukursseja, kankaanpainantaa, kuvansiirtoa, päällystystä ja niin edelleen. ”

Kurssien hinnat tuntuvat hyvin kohtuullisilta: kevään kurssitarjonnan  ja työpajojen hinnat ovat nettisivujen mukaan 25-45 euroa. Aloittelevien  maalareiden kurssin kertahinta on 11 euroa ja maalausrupeaman kesto on 3, 5 tuntia kerrallaan.

Kurssitilassa mahtuu työskentelemään noin 15 henkilöä ja sen verran Aikuinen & lapsi -kurssilla porukkaa onkin.

”Tämä kurssi oli mitä mukavin tapa viettää yhteistä aikaa lapsenlapsen kanssa”,   totesi yksi jos toinenkin mummo.

© Tiina Rantanen

Sinikka opastaa Liisaa ja Ninniä maalien sekoittamisessa

Kunhan syksy saapuu, luulen ainakin kokeilevani posliininmaalausta! Jospa vaikka innostuisi suunnittelemaan omannäköisensä astiaston!

Terveisin Blonditiina

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pikku-Picassojen maalauskurssilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.