Poronliha on mureaa, nopeasti kypsyvää ja se soveltuu erinomaisesti niin arkiruokien, kuin myös juhlavimpien aterioiden raaka-aineeksi. Blondikeittiössä syntyi pakastetuista porolastuista meksikolaishenkinen atria, jossa maistuvat meille tutut maut.

Pehmeät porotacot ja puolukkamajo

8 tacoa/4 annosta

Alun perin meksikolaiset tacot olivat pehmeitä. Pehmeiden tacolettujen tekeminen ei ole rakettitiedettä. Tarvitset vain kaulimen tai piirakkapulikan sekä valurautapannun. Tacot kypsyvät kuumalla pannulla parissa minuutissa.

Pehmeät tacot

2 1/2 dl vettä

1 pussi (11 g) kuivahiivaa

1 rkl öljyä

5 dl erikoisvehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

  1. Sekoita kuivahiiva ja suola vehnäjauhoihin. Lisää joukkoon reilusti kädenlämpöinen (42 astetta) vesi ja öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota 30 minuuttia.
  2. Pyörittele tacotaikina tangoksi. Kaa tanko kahdeksaan palaan ja pyöritä pulliksi. Kauli palat hyvin ohuiksi leiviksi.
  3. Kuumenna valurautapannu ja paista yksi lettu kerrallaan pannulla ruskeatäpläiseksi. Paistoaika on molemmilta puolilta ½–1 minuuttia. Pane leivät hieman kostean pyyhkeen sisälle odottamaan tarjoilua.

Pehmeät tacot paistetaan nopeasti kuivalla valurautapannulla.

Porotäyte

400 g pakastettuja porolastuja (Polarica)

2 sipulia

2-3 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

1 tl sormisuolaa

1/4 tl chilihiutaleita

ripaus mustapippuria

(tuoretta rosmariinia)

  1. Kuori ja viipaloi sipulit, hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna öljy pannulla, lisää pannulle sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit. Lisää porolastut joko jäisinä tai sulaneita. Paista kunnes liha saa väriä. Mausta seos suolalla, chilillä ja pippurilla.

Lisäksi

salaattisekoitusta

kirsikkatomaatteja

Puolukkamajo

1 dl majoneesia

1 dl turkkilaista jogurttia

1 1/2 dl puolukoita

2-3 valkosipulinkynttä

1/2 tl sormisuolaa

ripaus mustapippuria

  1. Tee puolukkakastike sekoittamalla ainekset keskenään monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa.

2. Kokoa tacot laittamalla letulle salaattisekoitusta, porolastuja , lohkottuja kirsikkatomaatteja. Nauti heti.

Pakastettu porolastu sopii monenlaiseen ruoanlaittoon. Kun kypsennät lastut jäisinä tai kohmeisina, ne pysyvät kokonaisina koko kypsennyksen ajan. Voit myös halutessasi antaa lastujen sulaa ennen kypsentämistä, näin liha murenee kypsennettäessä pienemmiksi paloiksi.

Porolastua voi käyttää vokkeihin, kasteikkeihin, salaatteihin, piirakoihin ja patoihin. Tuote on valmistettu Suomessa, mutta tuoteselosteen mukaan itse liha on kotoisin Siperiasta.

Yksi kokeilu johtaa toiseen -porotacoja pikakimchillä

Samoihin aikoihin, kun kokeilin porotacoja tein pikakimchiä, jonka ohje löytyy myös Himahellan postauksista.  Se oli mitä mainioin lisä porotacoille ja totesinkin, että lautasella oli lähes koko maailma: niin pohjoinen, läntinen kuin itäinenkin ulottuvuus.

Ohje: Blondikeittiön pikakimchi 

Juomavinkki

Porotacojen kaveriksi sopii espanjalainen, Termpranillo-rypäleestä valmistettu punaviini, esimerkiksi täyteläinen ja mausteinen Matsu El Picaro 2016,  10,90 euroa.

Porontacojen kaverisi sopii myös olut, esimerkiksi raikas ja vaalea pils tai lager. Myös niitä aromikkaampi tumma lager on toimiva vaihtoehto.