Himahella

Porvoon Bistro Sinnen Chef´s table tarjoaa gastronomista ilotulitusta

© Tiina Rantanen

Porvoosta on muutaman vuoden aikana kehkeytynyt todellinen ruokamatkailun trendikohde, eikä Sinnen ystävänpäivän aattona lanseerama Chef´s table -konsepti tee Porvoon ravintolatarjonnasta ainakaan vähemmän kiinnostavaa. Päinvastoin, se on hyvä syy tehdä kulinaristinen ruokaretki itäiselle Uudellemaalle vähän kauempaakin.

Helmikuun 13. päivänä pääsin ensimmäisten joukossa maistamaan Porvoon Bistro Sinnen Chef´s tablen kuuden ruokalajin menun. Tunnustettakoon jo ihan aluksi, että olen ollut suuri Kai Kallio -fani hänen Savoyn ajoistaan asti ja minun huippumesu-rankingissani mies on numero uno. Porvoon Taidetehtaalla nähty ja maistettu menu sai minut ihan herkistymään, joten varoituksen sanana jo tässä vaiheessa, että odotettavissa saattaa hyvinkin olla hunajaa valuva postaus.

© Tiina Rantanen

Nyt kun ravintola Savoy on ollut paljon tapetilla 80-vuotisjuhliensa tiimoilta, on ehkä syytä muistuttaa, että moni juhlahumussa hehkutetuista asioista on alun alkaen Kai Kallion innovatiivisuuden tulosta. Kain aikana Savoyn keittiöön tiensä löysivät pientuottajien tuotteet ja skandinaavinen lähiruoka-ajattelu. Sittemmin Savoyn keittiö on lähinnä jatkanut Kain viitoittamalla tiellä. Kaitsu on aina ollut vähän turhankin vaatimaton tekemisistään ja osaamisestaan, vaikka mies on todellinen keittiövelho, jonka käsistä syntyy mitä herkimpiä ja maistuvimpia annoksia. Ruokia, jotka saavat kaiken syöneelle ruokatoimittajallekin tipan nousemaan linssiin pelkästä onnesta. Henkselien paukutteluun olisi siis ihan aihetta, mutta se ei kuulu miehen tyyliin. Niinpä ei liene mikään yllätys, että juhlin Sinnessä aikoinaan myös 50-vuotispäiviäni nauttimalla siellä juhlaillallisen ruokatoimittajaystävieni kanssa.

Palautettakoon tässä vielä mieliin Kaitsun CV, joka on aika huikea. Kallio on toiminut ravintola-alalla yli 20 vuotta erilaisissa tehtävissä. Hän valmistui hotelli- ja ravintolaesimieheksi vuonna 1997 ja on ollut mm. keittiömestareiden maajoukkueessa vuosina 1996–2000. Kallio toimi pitkään ravintola Savoyn keittiöpäällikkönä, sekä RR Oy:ssä A la Carte-ryhmän liiketoimintajohtajana ennen yrittäjäksi siirtymistään. Kotikaupunki veti kuitenkin porvoolaista puoleensa ja mies avasi ensimmäisen oman ravintolansa Taidetehtaalle.  Sinne oli muuten ensimmäinen ravintola, joka sai NYT-liitteen ravintola-arvioiden historiassa täydet viisi tähteä heti avaamisensa jälkeen alkukesästä 2012. Jos oikein muistan, tähdet antoi tiukoista ja ravintola-alalla pelätyistä arvioinneistaan tunnettu Anna Paljakka.

© Tiina Rantanen

Sinnen Chef´s table on mestarien taidonnäyte

”Sinnen Chef ́s table syntyi halusta tehdä pidemmälle vietyä ja kunnianhimoisempaa ruokaa muuttamatta ravintolan konseptia ” Kai Kallio sanoi tervetuliaispuheenvuorossaan toimittajista koostuville koemaistajille.

Chef ́s table -pöydät sijaitsevat omassa rajatussa tilassaan, ja niihin tarjoillaan ainoastaan koko illan kattava paketti: kuuden ruokalajin yllätysmenu ja muuta pientä kivaa keittiöstä, sekä menulle huolellisesti räätälöity viinipaketti alkusamppanjan kera. Noin neljä tuntia kestävän illallisen hinta on 149 euroa ja summa sisältää juomat. Valittavana on niin viini-, olut- kuin alkoholiton juomapaketti.

Isännöinnistä vastaa joko itse ravintoloitsija Kallio tai tai hänen oikea kätensä, keittiömestari Niko Lehto . Salissa vieraiden viihtymisestä pitää huolta ravintolapäällikkö Päivi Karjala tai hovimestari Elsi Ahola. Chef ́s table -pöydässä asiakkailla on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä seuraamaan kokkien työskentelyä lähietäisyydeltä ja nähdä, kuinka ruoat valmistuvat.

”Sinnen Chef’s table ruoan takana on ajatus mestari-kisälli -työskentelystä. Menu on yhdistelmä mestari Kallion klassista ja oppipoika Lehdon modernia lähestymistä ruokaan. Nuoret kokit puhaltavat pahasti konkarin niskaan, sillä heillä on visuaalisuus erinomaisesti hallussaan”, Kallio kertoo.

© Tiina Rantanen

Hirveä, selleriä ja katajanmarjaa

Kokonaisuus pohjautuu Sinnen ruokaideologiaan; lähiruokaa ja tuttuja tuottajia, unohtamatta itse poimittua villiruokaa, mutta sitä viritellään kohti fine diningia. Toki välillä pöytään saapuu myös kauden parhaita luksusraaka- aineita ja makuja hiukan kauempaakin.

© Tiina Rantanen

Niko Lehto, Kai Kallio ja Päivi Karjala pitävät vieraiden viihtyvyydestä huolta. 

”Chef ́s Table antaa meille mahdollisuuden käyttää raaka-aineita, joita on tarjolla vain pieniä määriä ja joiden sesongit ovat lyhyitä. Lisäksi pystymme helpommin pyytämään kokki-, sommelier- ja tuottajaystäviämme kylään, eikä meidän tarvitse rajata ravintolan tarjontaa vierailujen vuoksi. Tämä mahdollistaa myös sellaisten vierailijoiden saapumiset, jotka eivät täytä kokonaista ravintolaa, ja jotka saattavat olla vielä tuntemattomia isommalle porukalle, mutta ovat alansa ehdotonta huippua – tulevaisuuden lupauksia.”, Niko Lehto kertoo. Ensimmäisenä kaverina kylään Sinnen keittiöön lauantaina 3.3.2018. tulee Vuoden kokki 2017 Mattias Åhman.

© Tiina Rantanen

Kuhaa, peuraa, omenoita ja valkosuklaata löytyy ruokalistan raaka-aineista. 

Sinnen Chef ́s table on suunnattu ruoasta ja juomasta nauttiville ihmisille, joita kiehtovat valmistusmenetelmät ja ravintolan ideologia. Kaikille, jotka arvostavat vahvaa käsityötä ja sesonkien parhaita raaka-aineita. Ihmisille, jotka arvostavat hyvää palvelua ja kokemuksia, ja joiden mielestä illallinen ravintolassa on kulttuurinen elämys siinä missä teatteri- tai elokuvanäytös. Näin kertoo tilaisuudessa jaettu tiedote, ja vanha ruokatoimittaja nyökkäilee hyväksyvästi. Juuri näin.

”Sinne täyttää tänä vuonna kuusi vuotta. Vuosien varrella on tapahtunut paljon, mutta halu kehittyä ravintolana ei ole kadonnut. Tykkäämme ravintolamme rennosta ilmapiiristä emmekä halua muuttaa sitä. Muutaman vuoden ajan olemme kuitenkin siirtyneet yhä enemmän fine diningin tekemiseen. Nyt siihen on mahdollisuus muuttamatta koko ravintolan alkuperäistä liikeideaa, jossa sisääntulon kynnys halutaan pitää mahdollisimman matalana. Haluamme haastaa itsemme ja kehittää toimintaamme, jotta voimme tulevaisuudessakin olla edelläkävijä Porvoon ravintolakentässä.” Kai Kallio summaa.

Chef ́s Table -illalliset tulevat myyntiin 13.2.2018. Illalliset ovat varattavissa keskiviikko – lauantai-iltaisin.

© Tiina Rantanen

Bistro Sinne

Läntinen Aleksanterinkatu 1, (Taidetehdas) Porvoo

Pöytävaraukset: myynti@nordicravintolat.fi puh. 010 3228 140

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Porvoon Bistro Sinnen Chef´s table tarjoaa gastronomista ilotulitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *