MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Raclettepizza ja juustofondue ovat talviloman herkkuja

Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP

Raclettepizzat sopivat talviseen illanviettoon. © Tiina Rantanen

Raclettepizza tai juustofondue kerää perheen  ja/tai ystävät vietämään aikaa ruokapöydän ääreen. Tällä kertaa raclettepannulla valmistetaan pieniä vegepizzoja, jotka kruunataan sveitsiläisten ylpeydellä , Le Gruyère AOP -juustolla!

Sveitsi on kuuluisa kahdesta talvisesonkiin liitetystä juustoruoasta: raclettesta ja juustofonduesta. Molemmat juustoruoat ovat mitä herkullisin tapa kerätä kaverit saman pöydän ääreen!

Raclette tarkoittaa raapimista

Kun sveitsiläiset vuoristopaimenet sulattivat juustoa nuotion loimussa ja kaapivat sitä leipiensä päälle, oli keksitty racletten valmistus. Sana raclette tulee ranskan verbistä racler, raapia. Sulanut juusto ”raapaistaan” suoraan syöjän lautaselle.  Sulaneen juuston kanssa nautitaan cocktailkurkkuja, hillosipulia ja keitettyjä tai uuniperunoita.

Kotioloissa raclette valmistuu kätevästi sähköisessä raclette-grillissä  Raclette-grillit on varustettu usein kuudella, kahdeksalla tai jopa 12 pannulla ja puisilla lastoilla, joilla voi kaapia sulaneen juuston lautaselle.

Raclette on herkkua, mutta monilla (kuten minullakin) raclette-grilli on jäänyt aika vähäiselle käytölle. Niinpä päätin tulevan hiihtoloman kunniaksi keksiä pannulle vähän perinteisestä poikkeavaa käyttöä.  Niinpä blondikeittiössä syntyi sormisyötäviksi sopivat raclettepizzat, joiden herkullisuuden salaisuus on yön yli kohonnut pizzataikina, karamellisoidut punasipulit sekä tietysti sveitsiläisten suuri ylpeys, Le Gruyère AOP -juusto!

Kaikki valmistelut pizzahetkeä varten on helppo tehdä hyvissä ajoin etukäteen ja niinpä kaikilla on aikaa nauttia herkullisesta yhdessäolosta raclettegrillin ympärillä. Ja tietysti jokainen voi täyttää pizzat mieleisellään täytteellä, kunhan muistaa käyttää pizzajuustona aitoa, sveitsiläistä Le Gruyère AOP -juustoa!

Raclettepizzassa on karamellisoitua sipulia, timjamilla maustettua ranskankermaa ja Le Gruyère AOP -juustoa. © Tiina Rantanen

 

Raclettepizzat

12 pientä pizzaa

lakto-vegetaarinen

Yön yli -pizzapohjat

2 dl vettä

10 g(2 tl) hiivaa

ripaus suolaa

4 dl erikoisvehnäjauhoja

1 rkl öljyä

Karamellisoidut punasipulit

500  g (4-5) punasipulia

3-4 valkosipulinkynttä

1/2 dl öljyä tai 2 rkl voita

2 rkl tummaa balsamicoa

2 rkl muscavado- tai fariinisokeria

1 tl sormisuolaa

Lisäksi

2 dl ranskankermaa

3 rkl silputtua, tuoretta timjamia

200 g Le Gruyère AOP  -juustoa raastettuna

1  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa noin 5 minuuttia. Lisää öljy ja jatka vaivaamista vielä pari minuuttia. Peittele ja siirrä taikina jääkaappiin yön yli.

2.Tee sipulitäyte. Kuori punasipulit ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. Hienonnna kuoritut valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy/voi paistokasarissa ja kuullota sipulirenkaita ja valkosipulia miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Älä anna ruskistua! Kun sipulit ovat pehmeitä, lisää pannulle balsamico, sokeri ja suola. Sekoita lopuksi joukkoon 1 rkl silputtua, tuoretta timjamia.

3. Sekoita keskenään ranskankerma ja silputtu timjami. Raasta juusto.

4.  Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele palat taikinapalloiksi. Kauli pallot vehnäjauhojen avulla ohuiksi pohjiksi. Painele pohjat raclettepannuihin. Pane pizzapohjat kohoamaan lämpenemään pistetyn raclettepannun päälle.

5. Pane jokaiselle pohjalle teelusikallinen ranskankermaa, reilu uokalusikallinen karamellisoitua sipulia ja ripottele päälle juustoraastetta. Kypsennä pizzoja raclettegrillissä kunnes juusto saa väriä.

6. Nauti pizzat vihersalaatin kanssa.

Raclettepizza on trendikäs valkoinen pizza. © Tiina Rantanen

Vinkki! Mikäli et omista raclettepannua, kypsennä pienet pizzat 225-asteisessa uunissa, noin 15 minuuttia.

 

© Alko

Viinivinkki

Koska kyseessä on pizza, sen kanssa maistuu italialainen chianti-punaviini, esimerkiksi Ruffino Chianti 2017,  11,49 e. 

Asterix ja alppikukka opetti syömään fondueta

Juustofondyy on vanha, ranskankielisen Sveitsin alueelta kotoisin oleva seurusteluruoka, jossa sulaan juustoon dipataan kuivahtaneita leipäpaloja. Alppikylät olivat talvella eristyksissä lumen vuoksi pitkiä aikoja. juusto ja leipä kuivuivat varastoissa, joten aineksia pehmennettiin syötäviksi liottamalla niitä viinissä.

Sveitsissä on kirjoittamaton sääntö: Jos mies hukkaa leivänpalan juustoon, täytyy hänen tarjota pullo viiniä seurueelleen. Jos nainen taas kadottaa leivänpalan, täytyy hänen antaa pusu vasemmalla puolella istuvalle miehelle. Asterix ja alppikukka -sarjakuvassa leivän pudottamisesta pataan seurasi keppiä.

Fonduen juuret ovat Neuchâtelissa, mutta jokaisella kantonilla on oma tapansa valmistaa sitä. Gruyèressä, Fribourgin kantonissa, tunnetuin on ehkä moitié-moitié eli seos, jossa on puolet gruyèrea ja puolet melko mietoa vacherinia.

Juustofondueseen varataan juustoa 200–250 grammaa henkeä kohden.

Juustofondueta varten varataan 200-250 g juustoa/hlö. © Tiina Rantanen

Juustofondue moitié-moitié

neljälle

lakto-vegetaarinen, laktoositon, gluteeniton

2 valkosipulinkynttä

400 g  Le Gruyère AOP  -juustoa raastettana

400 g  Vacherin Fribourgeois AOP – juustoa ( tai emmentalia)

noin 4 dl kuivaa valkoviiniä

2 tl sitruunamehua

1 rkl maissitärkkelysjauhoja

mustapippuria myllystä

(muskottipähkinää tai paprikajauhetta)

1–2 rkl kirschiä (tai muuta kirkasta viinaa )

  1. Halkaise toinen valkosipulin kynsi ja hiero sillä padan sisäpinta, se antaa makua ja estää juuston palamista pohjaan.
  2. Lisää viini pataan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää raastetut juustot vähitellen ja sekoita puukauhalla, kunnes juusto on sulanut.
  3. Lisää sitruunamehu ja toinen valkosipulin kynsi murskattuna.
  4. Sekoita perunajauhot kirschiin ja sekoita kuumaan juustoon. Mausta ja sekoita tasaiseksi.
  5. Nosta pöytään spriiliekin tai lämpökynttilän päälle. Tarjoa juuston dipattavaksi vaaleita leipäpaloja, keitettyjä perunoita ja erilaisia kasviksia.
  6. Kasta leipäpaloja fonduehaarukoilla padassa pohjaa myöten hämmentäen.

Viinivinkki

© Alko

Fonduen tai racletetten kaveriksi sopii puolimakea, pirteä ja hedelmäinen saksalainen riesling-valkoviini, Tussock Jumper Riesling 2016, 10,98 euroa.

 

Syödään ja nautitaan yhdessä talvilomallakin!

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raclettepizza ja juustofondue ovat talviloman herkkuja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *