Himahella

Rantakala - yksinkertaisesti hyvää

Rantakala on perinteinen suomalainen klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

Rantakala on esimerkki ruoasta, jossa muutama yksinkertainen raaka-aine loihtii yhdessä taivaallisen herkun. Rantakala, jos mikä, sopii suomalaisen suveen.

Rantakala on suomalainen perinneruoka.  Yksinkertaisemmillaan se on vedessä keitettyä kalaa; perattuja kaloja vain keitetään suolavedessä ns. hiljaa hymyillen vartin ajan. Rantakala yleistyi aikoinaan sisävesikalastajien keskuudessa ns. työpaikkalounaana, sillä rantakala kypsyi nopeasti nuotiolla valurautapadassa.

Yleisimpiä rantakalaan käytettäviä kaloja ovat järvikalat kuten muikku, ahven ja made. Turun saariston Rymättylässä rantakalaa on tehty silakasta ja merivedestä, johon ei tarvitse lisätä edes suolaa. Rantakala on Pohjois- ja Ylä-Savon sekä Etelä-Karjalan maakuntaruoka sekä Joutsan, Konneveden, Riistaveden ja Uukuniemen pitäjäruoka.

Rantakalasta on monia muunnelmia eri puolilla Suomea. Alkuperäiseen rantakalaan laitetaan kalan lisäksi vain vettä, suolaa ja nokare voita. Nykyään rantakala muistuttaa enemmän kalakeittoa, sillä pataan sujautetaan sipulia, perunaa, sekä maustepippuria, tilliä ja ruohosipulia. Myös ruisleivän paloja voidaan laittaa keiton päälle maustumaan. Himahellan keittiössä rantakalan joukkoon sujahti myös pari kesäporkkanaa.

Rantakala on Pohjois- ja Ylä-Savon sekä Etelä-Karjalan maakuntaruoka sekä Joutsan, Konneveden, Riistaveden ja Uukuniemen pitäjäruoka. Näin kertoi Wikipedia.

Rantakala syntyy yksinkertaisista aineksista. © Tiina Rantanen

 Muikkuja rantakalan tapaan

4-5 annosta

600 g perattuja pieniä muikkuja

2-3 uutta sipulia varsineen tai 2 keltasipulia

2 kesäporkkanaa

100 g voita

1 1/2 tl suolaa

10 kokonaista maustepippuria

 5 dl vettä

6-8 perunaa

sipulinvarret, tilliä, persiljaa

Lisäksi

ruisleipää

1.Perkaa muikut ja huuhtele huolellisesti kylmällä vedellä. Hienonna sipulit. Sulata voi padassa tai laakeassa kattilassa. Kuullota sipulit. Levitä sipulien päälle muikut. Ripottele pinnalle suola ja pippurit. Kaada joukkoon vettä. Anna hautua miedolla lämmöllä puoli tuntia.

2. Kuori ja lohko perunat ja porkkanat. Lisää kasvikset kattilaan. Keitä edelleen miedolla lämmöllä vajaa puoli tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Tarkista perunoiden kypsyys.

3. Ripottele keittoon hienonnetut sipulinvarret sekä hienonnettua tilliä ja ruohosipulia. Tarjoa rantakala pannulla paahdettujen ruisleipäkuutioiden kanssa.

Kaloja keitetään ns. hiljaa hyvyillen eli veden vain poreillen. © Tiina Rantanen

Viinivinkki

 

© Alko © Alko

Rantakalan kaverina toimii mainiosti kesäinen roseeviini. Kokeilin rantakalan kanssa uusiseelantilaista blush-viiniä, joka minulla oli sattumalta avoimena jääkaapissa.  Kyseissä viinissä Sauvingon blanc -rypäleistä valmistetun viinin joukoon on lisätty pieni määrä punaisesta Merlot-rypäleestä puristettua rypälemehua. Nåin viini on saanut kalpean lohenvärisen sävyn. Nau Mai Sauvignon Blanc Blush 2018, 12,48 e, on maultaan kuiva, hapokas ja herukkainen kuten sauvignon blanc-valkoviini.

Rantakalaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rantakala - yksinkertaisesti hyvää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *