Himahella

Ravintola Periscope tähyää maailman makuja Tampereella

© Ravintola Periscope

Arto Rastas tiimeineen avasi Tampereelle ravintola Periscopen kaupungin suurimman kauppakeskuksen, Ratinan, ylimpiin kerroksiin. Ravintola näyttää ulospäin nimensä mukaisesti periskoopilta, josta voi katsella  Ratinan stadionille, kaupungin keskustaan sekä Pyhäjärvelle ja Tammerkoskelle. 

Ratinan kauppakeskuksen sykähdyttävin, huhtikuun 21. päivä 2018  avautunut ravintola sijaitsee tamperelaisten periskoopiksi ristimässä tornissa. Ravintoloitsijana toimii Tampeeella mm. ravintola Hellaa & huonetta luotsannut pariskunta Arto ja Katja Rastas.

Ravintola on iso, kokonaispinta-ala on lähes 800 neliötä. Kauppakeskuksen huipulla sijaitsevan ravintolan ensimmäisessä kerroksessa on 100-paikkainen ruokaravintola, toisessa kerroksessa puolestaan sijaitsee 130-paikkainen loungebaari sekä 200-paikkainen, osittain katettu kattoterassi. Ravintolasta avautuvat vaikuttavat näköalat kaupungin ja Pyhäjärven ylle.

© Tiina Rantanen

– Toivomme, että Periscope on kuin yhteinen olohuone, ravintola, jonka tunnelman ja tarjonnan jokainen voi kokea omakseen, Rastas kertoo.

Paikallisuutta ja makuja maailmalta

Ravintolan ruokafilosofia on sekoitus paikallisuutta ja makuja maailmalta, paljon reissanneen Rastaan ruokamatkojen parhaita paloja.  Niinpä ravintolan nimenkin voi nähdä viittaavan siihen, että periskoopilla on tutkailtu ruokamaailmaa kaikkiin ilmansuuntiin.

© Tiina Rantanen

Laatu, maku ja rentous ovat  tekijätiimin ohjenuora. Pöytäkunnittain jaettavat, 10 euron hintaiset annokset kuuluvat Periscopen sosiaalisen ruokakulttuuriin.  Listalta löytyy myös pääruokia, kuten Aasian ribsejä, 22 e, tai herkullisen näköistä vaahterasiirapilla ja maapähkinällä glaseerattua kevätkananpoikaa, 25 e.

© Tiina Rantanen

Periscopessa huomioidaan myös viimeiset ruokavillitykset ja trendit, sillä listalta löytyy myös hyönteisiä.

– Sirkat ovat olleet yllättävänkin suosittuja, Rastas kertoo.

Loungetiloissa ja kattoterassilla voi nauttia niin Periscopen virvoittavista juomista kuin pienistä pintoxista.

© Tiina Rantanen

Menu Scope eli pitkä maistelumenu

Arto Rastaan vieraana ollut toimittajaryhmämme pääsi maistelmaan ravintolan pitkän menun, joka on nimeltään Menu Scope.  Menun hinta on 69 euroa ja se tarjoillaan ainoastaan koko pöytäseurueelle. Ruoalle sovitetun viinipaketin hinta on 38 euroa. Vaihtoehtona löytyy myös hieman suppeampi menu Periscope, jonka hinta on 49  Ja heti täytyy kehua, viinien ja ruokien yhdistäminen oli tehty luovasti ja erinomaisella ammattitaidolla.  Valinnat olivat mielenkiintoisia, sanan positiivisessa merkityksessä.

© Tiina Rantanen

Kuten ravintolan tyyliin kuuluu, ruoat olivat jaettavia ja ne tuotiin pöytään kaksi annosta kerrallaan. Ensin maistelimme  paahdettua kurpitsaa, vuohenjuustomoussea, jotka oli maustettu chilillä, korianterilla ja inkiväärihunajalla sekä  punajuuricarpacciota, joka oli saanut seurakseen kotimaista vuohengruyèreä, tattaria, rakuunamajoneesia, puolukkaa ja yrttejä. Makumaailma oli lempeän mieto, ruokaa lautaselle otettaessa oli tärkeää, että jokainen komponentti oli varmasti mukana annoksessa.

© Tiina Rantanen

Seuraavaksi pöytään saapui grillattu lohitartar, joka sai seurakseen maa-artisokkavaahtoa, poltettua tilliä ja jäädytettyä piimää. Kaveriksi tuli rapukakkuja, paahdettua pimiento- paprikaa, vihreää tomaattikastiketta ja fingerlimeä. Tredikäs jäädytetty piimä oli raikas kastike lohitartarille, mutta kuvan rapukakkuista annoimme keittiölle noottia. Niiden pitää olla rapeita ja rapuja reilusti! Nyt annos muistutti lähinnä kasvispihviä, sillä bataatti dominoi esitystä.

Viides annos oli makeassa soijassa paistettuja scampinpyrstöjä, siitakesientä, kastanjaa ja korianteria.  Lempeissä tunnelmissa makumatkailtiin edelleen.

© Tiina Rantanen

Liha-annos oli  isoglaseerattua porsaanposkea, sienidashia, selleriä ja mustaa valkosipulikaramellia. Poski oli mureaa ja pöydässä ruokaan kaadettu sieniliemi teki siihen maukkaan lisän. Lautasella possun kaverina oli osterikastikkeella, inkiväärillä ja chilillä maustettuja broccoliineja.

© Tiina Rantanen

Molemmat jälkiruoat olivat parasta A-ryhmää. Bergamotilla maustettu raparperi, jogurttisorbettia pistaasipähkinät ja sitruunakreemi oli viedä kielen. Samoin aterian päättävä kuusenkerkkäsiirapin, kuningatarhillon ja vaniljajäätelön kanssa tarjottu amerikkalainen pannukakku sai suupielet kääntymään tyytyväiseen hymyyn.

Miltä Periscope maistui?

Annokset olivat kekseliäitä ja niiden mukana todellakin matkustettiin eripuolille maailmaa. Kikkailu oli pidetty minimissä ja annoksista oli helppo ymmärtää mitä lautasella on.  Annokset olivat yleisesti ottaen maultaan hienostuneen lempeitä, kitalaen poltetta tai otsalle nousevia hikipisaroita ei tällä maistelumatkalla koettu.

Erityiskiitosta ansaitsevat erinomaisesti ruokien kanssa paritetut viinit, jotka myös esiteltiin asiantuntevasti.

Lieko johtunut keittiön kiireestä, mutta se  viimeinen vääntö jäi kuitenkin ruoista puuttumaan ja se wow-efekti kokematta.

Lopputulokseksi vierailusta jäi kuitenkin se, että ehdotin ystävilleni pöytävarausta Periscopeen heinäkuiselle Tampereen visiitillemme. Pöytävaraus on välttämätön, jos paikan imu jatkuu nähdyn kaltaisena. Jokainen ruokapuolen tuoli oli varattu tavallisena keskiviikkoiltanaklo 18! Näyttää siltä, että tamperelaiset käyvät innokkasti zoomailemassa periskoopillaan ruokamaailman tuulia.

© Tiina Rantanen

Ravintola Periscope

Kauppakeskus Ratina, Vuolteenkatu 1 33100 TAMPERE


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ravintola Periscope tähyää maailman makuja Tampereella

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *