Red Velvet Cake – kakku kuin samettia

Red velvet -kakun historia vie meidät rapakon taakse jenkkilään. Leivonnaisen alkuperästä on kiistelty, mutta luultavasti se on kehitetty New Yorkin Waldorf Astoria -hotellin keittiössä 1920-luvulla. Purppuranpunainen klassikkokakku on amerikkalaisille yhtä rakas kuin tiikerikakku meille. Sitä syödäänkin usein 4th of July eli Amerikan kansallispäivänä.

Himahella red velvet cake

Red Velvet Cake ei ole mikään uusi innovaatio, mutta muutama vuosi siten tuon purppuranpunainen kakkuohje alkoi levitä ruokablogeissa ja Pinterestissä kulovalkean tavoin. Ja tietysti Red Velvet -kuppikakut ovat kuumaa kamaa niin leipomoiden ja kahviloiden vitriineissä kuin lehtien- ja blogien reseptiikassa.

Tyypillistä kakulle tai muffineille on, että siinä yhdistyy punainen väri mietoon happamuuteen ja samettiseen rakenteeseen. Kakkutaikinassa kun on niin piimää kuin etikkaakin. Punainen väri kakkuun taiotaan elintarvikevärillä. Lisäainekammoiset voivat korvata elintarvikevärin punajuurimehulla. Mutta punajuurimehun käytöstä minulla ei ole omaa näppituntumaa. Kakun punastumisen aste vaihtelee näköjään sekin kokin mukaan. Kakku voi olla tummanpunainen, kirkkaanpunainen tai sitten vain punaisenruskea. Minun kakustani tuli lähinnä viimeksi mainittu. Seuraavalla kerralla uskallan olla rohkeampi väriaineen kanssa läträtessäni. Kakku on kerrosakku ja sen väleistä löytyy usein tuorejuustoa. Tuorejuuston asemesta komeus voidaan kuorruttaa myös voikreemillä. Resepti kakkuun löytyy täältä.

Historia on urbaanilegenda

Red velvet -kakun alkuperästä ei ole varmuutta. Todennäköisesti se on peräisin Amerikan etelävaltioista, mutta kiehtovin löytämäni anekdootti liittyy New Yorkin Waldorf Astoria -hotelliin. Väitetään, että 1920-luvulla Astorian keittiömestari leipoi jälkiruoaksi samettista, tummanpunaista kakkua, josta kehkeytyi suuri hitti asiakkaiden keskuudessa. Hotellin emäntä pyysi kokilta reseptiä ja kokki antoikin armollisesti sen hänelle. Tosin hän liitti mukaan 350 taalan kokoisen laskun. Rouva veti kakkuohjeen suolaisesta hinnasta herneen nenäänsä ja kosti. Hän monisti reseptiä ja lähetti sitä ketjukirjeenä tuhansille ihmisille. Siksi kakku tunnetaan myös Waldorf-Astoria- ja $350 -kakkuna.

Himahella 4th of July

Samettisia kakkuhetkiä Amerikan kansallispäivänä toivottaa

Blonditiina

Kuvat: Sampo Korhonen/Otavamedia, Himahella

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Red Velvet Cake – kakku kuin samettia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Ei lisättävää! #toptastefinland #foodwalk
  • Sisäpiiritietona voin kertoa, että Suojas petti -biisin tarina on tosi! #gasellit #kesäkumi2019 #mamaonylpee
  • Suomen vuoden sommelier 2019 on Taneli Lehtonen ravintola Murusta! Isot onnittelut! #tropheelaroche
  • Pakollinen äiti-poika -kuva äitienpäivänä 2019. Mun 30. äitienpäivä❤️! @musajusa #mamaonylpee
  • Gasellit järjesti kunnon lastenkutsut, joihin sukukin oli kutsuttu!!#gasellit10v #mamaonylpee #kunnonhyvä #imus Lumisadekuva: Julius Konttinen
  • Gasellien terveiset Suomi-Kanada matsissa 3-1 pelin torjuneelle Kevin Lankiselle! @christamgronlund #gasellit10v #leijonat #mamaonylpee #alldayon2019
  • Me oltiin siis niin Imus! Kiitos Gasut! #gasellit10v #gasellit #mamaonylpee #alldayon2019

blonditiina

X