Himahella

Riesling ja Spätburgunder esittäytyvät toukokuussa

Saksan Viinitiedotus järjestää toukokuussa 2016 jo kuudennen kerran perinteeksi muodostuneet Riesling-teemaviikot. Viikot tosin saivat rinnalleen jo viime sesongissa Saksan toisen herkun, punaisen Spätburgunderin. Rypäle tunnetaan yleisemmin nimellä Pinot Noir. Saksalaiset viinit juhlistavat kevättä  40 ravintolassa eri puolilla Suomea.

Saksa on lunastanut paikkansa viinimaana, kuva: Saksan viinitiedotus

Renessansin kokenut Riesling on rypäleiden kuningatar. Kun rieslingistä tuli jälleen trendikästä viininenien keskuudessa, Saksan arvostus viinimaana kiipesi takaisin sille  kuuluvalle paikalle. Onhan tuo saksalaisten jaloin rypälelajike tunnettu eleganssistaan, moniulotteisuudestaan ja hapokkuudestaan. Se on loistava ruokaviini, joka haastaa monipuolisuudessaan jopa samppanjan.

Riesling on ehdottomasti sukupuoleltaan feminiini rypäle, jossa on kiistatonta hienostuneisuutta. Se ei ole kuitenkaan sellainen lajike, johon ensilasillisella hurmaantuu. Se on kuin nainen, jolle on suotu kauneutta ja älyä samaan päähän. Eleganttiin yleisvaikutelmaan kun yhdistyy myös teräväkielistä särmikkyyttä, joka ilmenee viinissä hapokkuutena. Siksi kuningatar on saanut hieman hankalan persoonan maineen.

Riesling-rypäleitä, kuva: Saksan viinitiedotus

Riesling on muuntautumiskyvyssään todellinen kameleontti. Se pystyy tuottamaan sekä pitkäikäisiä, rutikuivia viinejä kuin täyteläisen makeita, jalohomeisia jälkiruokaviinejä. Ja kaikkea siltä väliltä.

Riesling on monipuolinen ruokaviini, vain samppanja kilpailee sen kanssa viinin ja ruoan yhteensopivuuden suvereenisuudesta. Koska rieslingin tärkein ominaisuus on hapokkuus, se on oiva kumppani kala- ja äyriäisruoille. Toisaalta sen raikkaus keskustelee kauniisti myös rasvaisten ja savustettujen ruokalajien kanssa. Myös kirpeät kastikkeet vaativat viiniltä hapokkuutta, kun taas kermaiset kastikkeet tarvitsevat seuralaisekseen täyteläisemmän, puolikuivan tai makeahkon viinin. Riesling-viineistä löytyy näitä kaikkia.

Spätburgunder eli tutummin Pinot Noir

Saksalaiset punaviinit ovat tähän mennessä olleet suomalaiselle vieraita. Nyt tulemistaan tekee spätburgunder eli tunnetummin Pinot Noir. Saksalaisilla kun on ihan oma tapansa nimetä asioita.

Spätburgunder eli Pinot Noir -rypäleitä, kuva: Saksan viinitiedotus

Spätburgunderilla on pitkät perinteet Saksan maaperällä, sillä sitä on viljelty Saksassa jo 800-luvulta lähtien kiitos Kaarle III:n eli Kaarle Paksun.

Nykyiset makutrendit ovat spätburgunderille otollisia. Enää ei välttämättä haluta vain tuhteja, tanniinisia punaviinejä, vaan modernin ja kevyemmän keittiön kumppaniksi halutaan usein myös kevyempiä viinejä.

Spätburgunderia kuvataan usein termein täyteläinen, sametinpehmeä, mausteinen, metsämarjainen, kirsikkainen ja mausteinen, ja siinä on hieman makeutta sekä hedelmäisyyttä. Se sopii esimerkiksi aasialaisten ruokien, grillatun lohen, lintu- ja riistaruokien sekä ankan seuraksi.

Riesling on tapetilla toukokuussa

Saksan Viinitiedotus järjestää yhdessä Suomen 40 johtavan ravintolan kanssa Riesling & Spätburgunder -viikot 9.-22. toukokuuta 2016. Riesling-teemaviikot on aikaisempina vuosina otettu varsin innostuneesti vastaan.

Monet kampanjaan osallistuvista ravintoloista ovat olleet mukana alusta lähtien.  Kampanja laajenee alueelliseti, ja tänä vuonna Laplandhotelsin oululainen Oula on pohjoisin mukana oleva ravintola.

Helsingistä Riesling-viikkoihin osallistuvat Carelia, Aito,  Zinnkeller, Latva, Juuri, Nokka sekä uusina ravintoloina Passio ja kolme Sushibar & Wine ravintolaa.

Turun alueelta kampanjaan osallistuvat viiniravintolat Tintå ja Viinille sekä ravintolat Smör, E.Ekblom, Pinella ja Mami sekä uusina ravintoloina Tårget ja Panimoravintola Koulu. Naantalin ravintola Le Soleil on ollut mukana alusta asti.

Tampereella viiniteemaa toteuttavat nimekkäät ravintola C, Gastropub Tuulensuu, Hella & Huone, Tiiliholvi, Henriks, Champagne bar Santé, Masuuni ja Näsinneula. 2016 mukaan tulevat muös Finlaysonin Palatsi sekä Lapland Hotelsin ravintola Dabbal.

Jyväskylässä rieslingin makuun pääsee Vesilinnassa, Harmoonissa ja Pöllöwaarissa.

Lahdesta mukana on Roux, Grill & Distellery Taivaanranta ja Casselli sekä Mäntsälän lähellä oleva Hirvihaaran kartano.

Risukalle voi poiketa Kuopiossa Mustaan Lampaaseen, Oulussa Oulaan, Kirkkonummella Bisto O Matiin, Mäntässä Viinitupa Vuorenmajaan ja Kotkassa ravintola Vaustiin.

 

Naantalin kylpylä on mukana Riesling-viikoilla, kuva: Naantalin kylpylä

Naantalin kylpylän ravintola Le Soleil on mukana Riesling- ja Spätburgunder -teemaviikoilla.

Ravintolat tarjoavat valkoisen rieslingin ja punaisen spätburgunderin ympärille rakennettuja makunautintoja kukin omalla tavallaan. Viikkojen aikana ravintoloissa on muun muassa rakennettu viineille sopivia, keväisiä erikoismenuita.

Lisätietoja Saksan viinitiedotuksen järjestämistä kampanjaviikoista paikkakuntakohtaisesti löydät täältä.

Herkullisia hetkiä saksalaisten viinien parissa toivottaa

Blonditiina

Kuvat: Saksan viinitiedotus ja Naantalin kylpylä


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Riesling ja Spätburgunder esittäytyvät toukokuussa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *