MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Rieslingillä on synttärit  - Leivo kakku ja voita illallinen

Kaupallinen yhteistyö Saksan Viinitiedotus

Himahella onnittelee Rieslingiä merkkipäivänä! © Tiina Rantanen

Maaliskuun 13. päivä vietetään saksalaisen riesling-viinin eli risukan synttäreitä. Saksan Viinitiedotus järjestää kakkukilpailun tuon Rypäleiden kuningattaren kunniaksi. Kilpailuun voi osallistua 24.2.2019 saakka.

Klaus Kleinfisch, kreivi Johann IV von Katzenelnbogenin sijaishallitsija, osti viiniköynnöksiä istutettaviksi Rüsselsheimiin, Frankfurtin lähellä sijaitsevaan viinitarhaan. (Rüsselsheim tunnetaan nykyisin ehkä paremmin Opel-autojen kotikaupunkina.)  13.3.1435 päivätyssä myyntiasiakirjassa mainitaan sana ”Riesling” virallisesti ensimmäisen kerran.

Toki viittauksia rypäleeseen on aikaisimmiltakin ajoilta, mutta juuri edellä mainitusta asiakirjasta juontuu Rieslingin syntymäpäiväksi valittu maaliskuun 13. päivä. Alkuperäinen lainaus asiakirjasta kuuluu: ”umb seczreben rießlingen in die wingarten” eli kauppa koski kuutta Riesling-viiniköynnöstä viinitarhassa.

Reislingillä on synttärit 13.maaliskuuta. Leivo kakku ja voita illallinen. © Tiina Rantanen

Riesling on kuin nainen, jolla on kauneutta ja älyä samassa päässä

Tällä vuosituhannella renessanssin kokenut Riesling on rypäleiden kuningatar. Tuo saksalaisten ylpeydenaihe on tunnettu eleganssistaan, moniulotteisuudestaan ja hapokkuudestaan. Se on loistava ruokaviini, joka haastaa monipuolisuudessaan jopa samppanjan. Itsekin lukeudun riesling-viinien monilukuiseen fan clubiin. On väitettyy, että riesling-viini on kuin nainen, jolle on suotu kauneutta ja älyä samaan päähän. Eleganttiin yleisvaikutelmaan yhdistyy kuitenkin teräväkielistä särmikkyyttä, joka ilmenee viinissä hapokkuutena. Siksi kuningatar on saanut hieman hankalan persoonan maineen.

Reisling on saksalaisten ylpeyden aihe

Maailman riesling-viineistä  noin puolet tuotetaan yhä Saksassa. Jotta rypäle saa lajikkeelleen tyypillisen raikkauden, se vaatii varsin viileän ilmaston. Pohjoisilla alueilla pitkä kasvukausi lisää rypäleen aromikkuutta. Pohjoisilla viinialueilla viileä ilmasto, pitkä kypsymisaika ja liuskekivinen maaperä luovat rypäleelle ihanteellisimmat kasvuolosuhteet.

Saksassa Riesling poimitaan rypäleistä viimeisten joukossa. Viileämmässä kasvaneista rieslingeistä voi löytää kukkien ja sitruksen aromeja, ja niissä on korkeampi luonnollinen happopitoisuus. Puhutaan jopa teräksisistä tai metallisista piirteistä. Tuoksusta saattaa löytää myös ruohoa sekä viitteitä myskiin ja mausteisiin.

Kypsyneessä, laadukkaassa rieslingissä on paahtoleivän ja hunajan aromeja sekä usein selkeä autokorjaamontuoksu. Tuosta vivahteesta viini on saanut erittäin kuvaavan lempinimen – Diesling. Toisin kuin voisi luulla, huoltoasemalta kuulostava viinitermi lupaa asiaan vihkiytyneelle suurta nautintoa viinilasin äärellä.

Toisin kuin muut valkoviinit, rieslingit ikääntyvät hyvin ja niitä voi kypsyttää vuosikausia kellarissa. Rieslingiä ei kypsytetä tammitynnyrissä. Hento hedelmäisyys ei sovi yhteen tammen aromin kanssa.

Riesling on muuntautumiskyvyssään todellinen kameleontti. Se pystyy tuottamaan sekä pitkäikäisiä rutikuivia viinejä että täyteläisen makeita, jalohomeisia jälkiruokaviinejä. Ja kaikkea siltä väliltä. Usein viinit ovat myös miellyttävän vähän alkoholia sisältäviä nektareita.

Osallistu Riesling-kakkukilpailuun ja voita illallinen

Syntymäpäivän kunniaksi Saksan Viinitiedotus järjestää kakkukilpailun. Kilpailuun voi osallistua 24.2.2019 saakka. Leivo kakku, sytytä kynttilä ja lähetä kuva kakusta Instaan sekä Saksan viinitiedotukseen reseptin kera.  Osoite on riesling@zaraband.fi. Ohjeet ilmoittautumiseen ja  kilpailun säännöt löytyvät http://www.saksanviinitiedotus.fi/riesling-kakkukilpailu

Saapuneiden kakkukuvien ja reseptien pohjalta tuomaristo valitsee kolme finalistia, joiden joukosta valitaan voittajakakku. Voittajat julkistetaan maanantaina 11.3.2019. Syntymäpäivää juhlimme voittaneen synttärikakun kera 13.3.2019.

Lisätietoja: Saksan Viinitiedotus, Monika Halèn, p. 050-4001667,

monika.halen@zaraband.fi,  www.saksanviinitiedotus.fi   www.rieslingviikot.fi

fb/saksan viinit  fb/rieslingteemaviikot

Riesling-kakussa maistuu mansikka ja mango. © Tiina Rantanen

Blonditiinan Riesling-synttärikakku

30 hengelle

4,4 l kakkuvuoka

Pohja

6 kananmunaa

3 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 dl kaakaojauhoja

1 tl leivinjauhetta

Kostutus

3 dl makeaa tai puolimakeaa riesling-viiniä tai omenamehua

Mansikkamousse

5 dl soseutettua mansikkaa (tai paseerattua vadelmaa)

250 g mascarpone-juustoa

1 dl tomusokeria

1 dl silputtua, tuoretta minttua

3 dl kuohukermaa

8 liivatelehteä

1 rkl sitruunamehua

Mangomousse

5 dl mangososetta (Bonne/Pirkka)

1 dl tomusokeria

250 g mascarpone-juustoa

3 dl kuohukermaa

8 liivatetta

1 rkl sitruunamehua

Koristelu

2-5 dl kuohukermaa

1/2 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

500 g viinirypäleitä

10-12 pientä marenkia

mintunlehtiä tai syötäviä kukkia

  1. Tee ensin kakkupohja. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhoihin kaakao- ja leivinjauhe. Yhdistä seos munavaahtoon. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun, tasapohjaiseen irtopohjavuokaan. Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Kun taikina ei tartu tikkuun, kakku on kypsä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
  2. Tee mansikkamousse. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita keskenään mansikkasose, sokeri ja mascarpone . Vaahdota kerma. Sekoita mansikkaseos ja kermavaahto varovasti keskenään. Purista liivatteet kuivaksi ja sulata ne sitruunamehuun.Lisää nauhana, kokoajan sekoittaen kermavaahdon joukkoon.  Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa tomusokeria.
  3. Tee mangomousse samalla tavalla kuin mansikkamousse.
  4. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Pane päällimmäinen osa takaisin irtopohjavuokaan ja kostuta levy riesling-viinillä. Kaada päälle mangomousse. Pane toinen kakkupohjakerros mangomoussen päälle ja kostuta sekin viinillä. Kaada päälle mansikkamousse. Pane viimeinen kakkupohjalevy mansikkamoussen päälle ja kostuta sekin. Pane kakku jääkaappiin hyytymään yön yli kevyen painon alla.
  5. Kumoa kakku. Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla ja vaniljalla.Jos käytät 5 dl kuohukermaa, se riittää myös kakun reunoille. Lusikoi kerma kakun päälle ja levitä se kevyesti. Koristele kakku viinirypäleillä, marengeilla ja tuoreella mintulla.

Viinivinkki:

© Alko

Kakun kaveriksi sopii puolimakea, pirteä ja hedelmäinen saksalainen riesling-valkoviini, Tussock Jumper Riesling 2016, 10,98 euroa. Kokeile viiniä myös talvisen fondyyn tai racletten kaverina.

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rieslingillä on synttärit  - Leivo kakku ja voita illallinen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *