Himahella

Riika - Ruokamatkalla Baltian Pariisissa

Tunnin lentomatkan päässä sijaitseva Latvian pääkaupunki, Riika, on herkullinen kohde viikonloppumatkalle. Viihtyy siellä toki pidempäänkin. Kolme vuotta sitten Latvia oli kulinaristien erityisfokuksessa, sillä maa valittiin Euroopan Gastronomiseksi alueeksi 2017 (European Region of Gastronomy 2017). Kesällä 2020 mm. Silja Line tekee ristelilyjä Riikaan.  

Riika on Baltian helmi

Riika_panorama
© Tiina Rantanen

Skyline Barin 26. kerroksessa, Hotel Latvija, Elizabetes iela 55,  voi nauttia vaikka Riga Balsam -cocktailin huikeiden näkymien kera. 

Riika on paitsi Latvian, myös koko Baltian helmi. Riiassa asuu yli 700 000 asukasta, mikä tekee siitä Baltian suurimman kaupungin ja Itämeren toiseksi suurimman pääkaupungin Tukholman jälkeen. Riian idyllistä kaupunkisilhuettia koristavat jugendrakennukset, Vanhan kaupungin kapeat pikkukujat ja keskustaa halkova Daugava eli Väinäjoki. Vanhassa Hansa-kaupungissa sekoittuvat nykyisin mielenkiintoisella tavalla latvialaiset, saksalaiset ja venäläiset vaikutteet.

Riika_hääpari
© Tiina Rantanen

Vanha Riika (Vecrīga) ja sen historialliset, keskiaikaista tunnelmaa henkivät korttelit ovat kaupungin tärkein nähtävyys. Vanha kaupunki on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1997. Riika on mitä mainioin matkakohde, mikäli haluaa nauttia niin kulttuurin kuin ruokapöydän elämyksistä.

Kansantorilta hipsterimarkkinoille

Ruokafriikin ohittamattomat vierailukohteet ovat Keskustorin kauppahallit ja lauantainen Kalnciems Kvartal -tori. Ensimmäisessä asioi tavallinen kansa ja jälkimmäisessä hyvätuloiset hipsterit. Oppaamme kertoi, että lauantaimarkkinoilla saattaa olla 3-5 kertaiset hinnat  Zeppelin-halleihin verrattuna.

Zeppelin-hallit vetävät päivittäin puoleensa jopa 100 000 asiakasta. Vuonna 1930 avattu ostoskeskus oli avauduttuaan lajissaan maailman suurin.

Ensimmäisen maailmansodan aikaiset, saksalaisten Zeppelin-ilmalaivojen huoltohalleiksi tarkoitetut hangaarit on valjastettu nyt arkipäiväiseen käyttöön: yksi on täynnä kalaa, toinen lihaa, kolmas vihanneksia, neljäs meijerituotteita ja muita elintarvikkeita. Jos rakastat vierailla halleissa, joissa näkee mitä paikalliset syövät, tämä kohde on must!

Riika-Zeppelin
© Tiina Rantanen

Zeppelin -hallit löytyvät osoitteesta Nēģu iela 7l.

Kalnciems Kvartals – Hipsterien lauantaimarkkinat

Kalnciems Kavartals on Riian kaupunginosa, josta paikalliset ovat hyvin ylpeitä. Puistokaupunginosassa on paljon kauniita, vanhoja puurakennuksia, jotka on vähitellen restauroitu entiseen loistoonsa ja samalla asuinalueen markkina-arvo on noussut  pilviin. Lauantaisin alueella on maalaisten tori, jossa paikalliset tuottajat myyvät paitsi kasvattamiaan tuotteita, myös valmistamiaan elintarvikkeita. Tarjolla on niin hilloja kuin säilykkeitä, savustettua lihaa ja paikallisia perinneleivonnaisia. Luonnollisesti myös latvialaista katuruokaa on tarjolla. Tori löytyy osoitteesta Kalnciema iela 35.

Lauantaisin Kalnciems Kvartalissa on maalaisten markkinat.
© Tiina Rantanen

Suosittelen suomalaisille pientuottajille opintomatkaa kyseiselle torille. Siellä näkee, miten vähällä rahalla, mutta innovatiivisesti omat tuotteet voi laittaa esille. Täälläkin voi vain ihailla latvialaisten tyylitajua.

Syö hyvin Riiassa

Viimeisen viiden vuoden aikana olen vieraillut viisi kertaa  Baltian Pariisiksi kutsutussa kaupungissa. Kesällä 2014  olin siellä turistina, ja saman vuoden marraskuussa minulla oli ilo olla valitsemassa Latvian 30 parasta ravintolaa kansainvälisessä tuomaristossa. Syyskuussa 2016 20 suomalaista ruokatoimittajaa teki opintomatkan Riikaan, joten pääsin taas päivittämään ravintolatuntemustani kyseisessä kaupungissa. Ei voi kuin todeta, että paljon on tapahtunut parissa vuodessa. Samoin kuin virolaiset, latvialaiset ajavat kaasu pohjassa itämerellisen gastronomian ohituskaistaa.

Riian ravintolatarjonta on runsasta. Kaupungista löytyy kaikkea mahdollista aina kuumimmista hipsteripaikoista tunnelmallisiin pikkukahviloihin ja etnisiin erikoisuuksiin. Myös kansainvälisen tason fine dining -ravintoloita löytyy, vaikka Michelinin tähtisadetta ei Riian päälle ole satanutkaan.  Mutta eipä ole Tallinnaankaan, jonka ravintolatarjonta ja ruoan taso on suomalaisille tutumpaa.  Ravintoloitsijat eivät tähtien perässä kokkaakaan, sillä ne tuovat myös velvotteita ja vaativat investointeja.

Riika_Taste-of-Riika
© Tiina Rantanen

Ruokatoimittajien opintomatkalla eri ravintoloissa syötyjä ruoka-annoksia ja paikallisia herkkuja. 

Riian ravintoloille on tyypillistä fuusiokeittiö. Niissä on mahdollista maistaa sekä Latvialle tunnusomaisia ja perinteisillä resepteillä valmistettuja ruokia että uudenpolven kokkien innovaatioita, joissa on yllättäviä makuyhdistelmiä. Paikalliset puhuvatkin gatronomiseta vallankumouksesta. Aivan samoja mantroja Riiassa hoetaan kuin kaikkialla Pohjolassa ja muuallakin maailmassa: lähiruoka, luomu, ekologisuus ja mummon keittiö.

Miljöiltään ravintolat ovat hyvin uniikkeja. Sisustamisen latvialaiset kyllä osaavat.

”Latvialaiset ovat erityisen innostuneita valaisimista”, Suomen konsuli Asta Puolakka sanoi. Ja toden totta, lamppuihin kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota paikassa kuin paikassa.

Vanhassa kaupungissa ravintoloiden hintataso on korkeampi kuin muualla kaupungissa, mutta Suomen hintatasoon verrattuna se on kohtuullinen, mutta ei enää halpa. Tosin hyvin edullisestikin Riiassa on mahdollisuus syödä, mutta ravintolan trendikkyys ja gastronominen taso näkyy myös hinnoissa.

”Paikalliset syövät harvoin Vanhassa kaupungissa, joka on turistien valloittama kaupunginosa. Me käymme ulkona Riian keskustassa, jossa on paljon uusia ravintoloita ja hintataso huomattavasti edullisempi”, kertoi oppaamme Arnis Pooks.  Eli keskustaa voisi alueena verrata helsinkiläisten Kallioon.

Riika_RocketBean
© Tiina Rantanen

Lounaalla Rocket Bean Roasteryssa, Miera Iela 29, meille kerrottiin, että kyseinen katu on Sky Chanelin ohjelmassa äänestetty maailman hipstereimmäksi kaduksi. Tosin paikalliset naureskelivat, että he eivät ymmärrä miksi. Mutta kahvin nimeen vannovassa paahtimo-kahvila-ravintolassa nautimme yhden matkan parhaimmista aterioista. Neljän ruokalajin menu maksoi 23 euroa. Kuvakoosteen yläoikealla oleva nelikentässä on kuvia annoksista, jota lounaalla söimme.

Riika_baristat
© Tiina Rantanen

Lähes Rocket Bean Roasterya vastapäätä sijaitsee Laima -suklaamuseo, Miera iela 22, joka on ehdottomasti suklaaholistin must-käyntikohde. Laimahan on Latvian Fazer. Laima, joka suomeksi tarkoittaa onnea, on Latvian mytologiassa sekä hyvän että pahan personoituma. Hän on myös raskaana olevien naisten suojelija, joten jos vauvaa odottaessa iskee hilliton suklaanhimo, voi uskottavasti selittää olevansa mytologisessa hurmoksessa.

Museon yhteydessä on myös tehtaanmyymälä, jossa voi hankkia makeat tuliaiset kotiin jääneillekin.

Riikagmailgmaii_laima
© Tiina Rantanen

Ruokatoimittajat pääsivät Laiman suklaamuseossa work shoppiin, jossa loimme omat, uniikit konvehtimme. 

Koemaistossa 3 ravintolaa Riian  TOP 10  ravintoloista

Kansainvälisen White Guide -ravintolaoppaan mukaan Latvian pääkaupungin Riian ainoa kansainvälisen huipputason ravintola on noin 15 minuutin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista sijaitseva Vincents.L Vincents on paikallisten liikemiesten, poliitikkojen ja vierailevien kuuluisuuksien suosima paikka. Ravintolaa isännöi yksi Latvian kuuluisimmista kokeista, Martins Ritins. Ykkösravintolasta ei valitettavasti ole antaa oman suun testaamaa kommenttia.

Elämyksiä kirjastossa

Riika-bibliotekano1
© Tiina Rantanen

Bibliotēka №1Restorāns löytyy osoitteesta Tērbatas iela 2.

Historiallisessa Vērmanes Därzs -puiston laidalla sijaitseva Bibliotēka №1Restorāns muistuttaa etäisesti Helsingin Kaivohuonetta. Tämä Latvian 2. parhaaksi ravintolaksi rankattu huippuravintola tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille niin sisustuksen kuin ruoan suhteen. Kesällä terassi tarjoaa upean näkymän vehmaaseen puistoon.

Riika-Biblioteka_miljöö
© Tiina Rantanen

Chef Maris Jansons sekoittaa herkullisesti latvialaisen, klassisen ja modernin keittiön aineksia fine dining -tyylillä.

Riika_Biblioteka_maris-Jansons

Palvelu on hillyttyä ja asiantuntevaa. Kesäisellä vierailullani erityisesti sommelir vei pisteet kotiin viinisuosituksillaan. Lautaselta kerrotaan löytyvän aina yllätyksiä. Ravintolan hintataso on kyllä Riian kalleimpia, mutta suomalaisittain vielä siedettävä. Kolmen ruokalajin menu viineineen maksaa noin 80-100 euroa.

Kolmen kokin ravintola

Riika_-3-kokkia
© Tiina Rantanen

3 pavāru restorans löytyy osoitteesta Torņa iela 4.

Latvian 2015 neljänneksi  parhaaksi ravintolaksi rankattu 3 pavāru restorans on omistajiensa Martiņš SirmaisĒriks Dreibants ja Juris Dukaļskisin näköinen paikka. Heitä on nimitelty gastronomisiksi huligaaneiksi innovatiivisuutensa vuoksi.

Riika_-martins
© Tiina Rantanen

Martiņš Sirmais on Latvian tunnetuimpia kokkeja, jolla on mm. oma kokkiohjelma televisiossa.

Illallinen alkoi keittiön tervehdyksellä, syötävällä taiteella, jonka tarjoilija maalasi makulatuuripaperille meidän silmiemme alla. Siitä on tullut myös ravintolan tavaramerkki.

Ruokalista ei ole pituudella pilattu, mutta raaka-aineet pyritään pitämään sitäkin laadukkaampina. Myös tarjoilu on ystävällistä ja asiantuntevaa. Ravintola on erittäin suosittu, joten pöytä kannattaa varata etukäteen.Kolmen ruokalajin illalliselle viineineen kertyy hintaa noin 60-80 euroa.

Riika_ruokataide

Taiteelliset alkupalat on ravintolan tavaramerkki, joka yllättää asiakkaan heti kättelyssä.

Samat omistajat avasivat vuosi sitten  aivan vanhan kaupungin sydämeen  Restaurant 3 nimisen ravintolan. Sen löytää osoitteesta Kaleju Iela 3.  Keittiömestari-omistajat  Ēriks Dreibants ja  Juris Dukalskis vannovat villin ja luonnonmukaisen ruoan nimiin.  He haluavat myös pelastaa maailman. Tällä käynnillä ravintolaa ei ehditty koemaistaa, mutta onhan seuraavalla reissulla mitä odottaa.

Kuin New Yorkissa olisi

Vina studijas restorans on ajassa sykkivä, viihtymään ja herkuttelemaan kutsuva ravintola. Latvian 9. parhaaksi rankatun ravintola on sekoitus viini- ja herkkukaupaa sekä rennon viihtyisää bistroa. Ruokatyyliltään keittiö on välimerellinen.

Riika_Vinja-Studija

Vina studija löytyy osoitteesta Satbu iela 30.

Loft-henkistä, rouheaa sisustusta on pehmennetty sohvatyynyillä, pöytäliinoilla ja lattialla olevilla matoilla. Täällä saa herkullista ruokaa, hyvää viiniä sekä asiantuntevaa palvelua erinomaisella hinta-laatusuhteella.

Riika_vinja-Studija-kauppa.JPGvinjavina

Kaupassa on myynnissä yli 700 viiniä, joista voi valita viinin myös aterialleen. Kunhan pulittaa kuuden euron korkkimaksun. Tarjoilijat myös neuvovat asiantuntevasti viinivalinnoissa. Kolmen ruokalajin menu viinilasillisineen maksaa 30-35 euroa.

Matkustaminen kannattaa aina, varsinkin jos reissussa saa vielä vatsansa täyteen hyvää ruokaa!

Terveisin Blonditiina

Ps. Tässä Latvian TOP 10 ravintolaa vuonna 2015

1. Vincents, Elizabetes iela 19, www.restorans.lv

2. Bibliotēka No. 1 Tērbatas iela 2, www.restoransbiblioteka.lv

3. Muusu, Skārņu iela 6, www.muusu.lv

4.  3 pavāru restorans, Torņa iela 4,  www.3pavari.lv

5. Riviera,  Dzirnavu iela 31, rivierarestorans.lv

6.  Kaļķu vārti,  Kaļķu iela 11b,  www.kalkuvarti.lv

7. Ostas Skati, Ķīpsala, Matrožu iela 15,  www.ostasskatirestorans.lv

8. Koya, Andrejostas iela 4, www.koyarestaurant.com

9. Vīna studijas restorāns, Stabu iela 30, www.vinastudija.lv

10. Le Dome,  Miesnieku iela 4, Rīga, www.zivjurestorans.lv


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Riika - Ruokamatkalla Baltian Pariisissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *