Himahella

Riista maistuu isänpäivänä

Riistatacot täytetään riista-tai poronkäristyksellä © Tiina Rantanen

Syksy on monien ruokasesonkien aikaa: oktoberfest, pyhäinpäivä, halloween, isänpäivä, itsenäisyyspäivä ja pikkujoulujuhlat. Ruokavuosi huipentuu jouluun uudenvuoden herkkuja unohtamatta. HKScanin 2018 toteuttamassa Syksyn ruokajuhlat -kyselytutkimuksessa syyskauden tärkeimmäksi hyvän ruuan juhlaksi näistä kaikista nousi isänpäivä. Tutkimukseeen vastasi tuhat suomalaista. Hopeasijan otti pyhäinpäivä ja kolmannen paikan oktoberfest. Nämä päihittivät esimerkiksi halloweenin herkut selvästi.

”Hyvä ruoka näyttää olevan naisille mieluinen tapa hemmotella miehiä, sillä 72 % naisista on sitä mieltä, että isänpäivänä pitää tehdä erityisesti isän mieliruokaa. Tämä on myös miehille mieleen, sillä vain 3 % miehistä kaipaa isänpäivänä hyvän ruoan sijasta mieluummin makeita herkkuja”,  kertoo HKScanin Suomen markkinointi- ja kategoriajohtaja Anne Terimo.

Metsästys on osa suomalaista ruokaperinnettä

Riista on oleellinen osa suomalaista ruokaperinnettä ja -kulttuuria. Marja- ja sienikauden vedellessä viimeisiään nyt on meneillään riistan ja poron aika. Luonnostamme löytyy on noin 60 riistalajia. Tärkein saaliseläin on hirvi, toisena seuraa valkohäntäpeura.

Kestävästi pyydetty riista on oiva vaihtoehto, kun haluat syödä ympäristön kannalta parempaa lihaa. Hirvi, metsäkauris ja valkohäntäkauris kestävät nykyisen kokoisen metsästyksen hyvin. Riistaa ei kuitenkaan riitä kestävästi pyydettynä kattamaan koko tämänhetkinen lihankulutuksemme.

Poro ei varsinaisesti ole riistaa. Poro on luonnovaraisesta villipeurasta polveutuva puolikesy sorkkaeläin, joka elää tietyllä poronhoitoalueella Pohjois-Suomessa. Suurimman osan vuodesta ne kuitenkin elävät vapaana luonnossa.

Riistatacot

8 tacoa/4 annosta

Riistakäristys

170 g amerikanpekonia

500 g poron- tai riistakäristyslihaa

1 l metsäsieniä, esim. suppilovahveroita

suolaa maun mukaan

mustapippuria myllystä

2-3 katajanmarjaa

3 dl vettä tai olutta

Puolukkakastike

200 g smetanaa tai maustamatonta jogurttia

1 dl puolukoita

1 tl sormisuolaa

1 rkl sokeria

ripaus mustapippuria

1 tl silputtua rosmariinia

Lisäksi:

8 tacokuorta

salaattisekoitusta

puolukoita

  1. Suikaloi pekoni ja käristä sitä pannulla kunnes rasva irtoaa.
  2. Lisää jäinen riistakäristysliha ja sekoita varovasti käännellen, kunnes lihat alkavat irrota toisistaan. Kypsennä, kunnes liha muuttuu harmaaksi. Mausta suolalla, mustapippurilla ja  katajanmarjoilla.
  3. Lisää pannulle (käsitellyt) sienet ja jatka kypsentämistä muutama minuutti.
  4. Lisää vesi ja hauduta kannen alla miedolla lämmöllä noin puoli tuntia.
  5. Tee puolukkakastike sekoittamalla ainekset keskenään monitoimikoneessa.Lämmitä tacokuoret pakkauksen ohjeen mukaan.
  6. Täytä tacot salaattisekoituksella ja riistakäristyksellä. Viimeistele nautinto puolukkakastikkeella. Koristele muutamalla puolukalla.Nauti heti.

 

Hirviwallenbergit ovat metsästäjän herkkua. © Tiina Rantanen

Hirviwallenbergit ja jaloviina-kermakastike

neljä annosta

Wallenbergejä tehdessä on tärkeää, että kaikki ainekset ovat hyvin kylmiä.

500 g jauhettua hirvenlihaa (tai poroa tai peuraa)

4 kananmunan keltuaista

1 dl kuohukermaa

1 1/2 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

1/2 tl valkopippuria

¼ tl muskottipähkinää

¼ tl piparkakkumaustetta

2-3 dl korppujauhoja tai raastettua, kuivattua leipää

Paistamiseen

voita

  1. Sekoita jauhettu hirvenliha kuohkeaksi käsin tai monitoimikoneella, lisää mausteet.
  2. Sekoita kananmunan keltuaiset lihamassaan koko ajan tehokkaasti vatkaten.
  3. Lisää kerma pihvitaikinaan hyvin sekoittaen. Taikinan kuuluu olla löysää, mutta pysyy muodossaan kun ne muotoillaan hyvin kostutetuin käsin. Jaa taikina kahdeksaksi pihviksi. Pyöräytä pihvit korppujauhoissa tai leipäraasteessa.
  4. Paista pihvit pannulla voissa. Paistoaika on noin kolme minuuttia per puoli. Pidä pihvit lämpimänä kastikkeen valmistamisen ajan.
  5. Tarjoa wallenbergien ja jallukastikkeen kanssa puolukkasurvosta ja juuressosetta.

Jaloviina-kermakastike

1 dl jaloviinaa

1 1/2 rkl hunajaa

3,3 dl kuohukermaa

2 rkl riistafondia tai 1 lihaliemikuutio

1/4 tl mustapippuria

  1. Mittaa jaloviina paistinpannulle ja anna alkoholin kiehahtaa. Lisää joukkoon hunaja ja sekoita kunnes hunaja liukenee alkoholin sekaan.
  2. Kaada kerma varovasti pannulle varovasti, varo kuohumista. Lisää riistafondi tai lihaliemikuutio ja keitä kastiketta kokoon muutama minuutti. Mausta pippurilla ja tarjoa hirviwallenbergien kanssa.
Hirviburgerin pihvi saa mehevyyttä juustosta. © Tiina Rantanen

Juustoiset hirviburgerit

4 annosta

 4 hampurilaiseksi sopivaa sämpylää

4 juustoista hirviburgerpihviä

4-8 rkl puolukka-valkosipulimajoneesia

4-8 rkl karamellisoitua sipulia

4 salaatinlehteä

  1. Valmista juustoiset hirvipihvit paistovalmiiksi alla olevan ohjeen mukaan. Tee puolukka-valkosipulimajoneesi ja karamellisoidut sipulit.
  2. Grillaa tai pariloi hampurilaispihvit haluamaasi kypsyysasteeseen. Halkaise hampurilaissämpylät ja kuumenna niitä hetki grillissä tai parilalla.
  3. Kokoa hampurilainen panemalla sämpylälle ensin majoneesia, sitten salaatinlehti, kuuma pihvi ja kuumaa karamellisoitua sipulia. Nauti heti.

Juustoiset hirviburgerpihvit

neljä burgerpihviä

600 g hirven paistijauhelihaa

200 g Appenzeller®-juustoa (Mild Spicy tai Classic) hyvin hienoksi raastettuna

1/2 tl suolaa

1/4 tl rouhittua mustapippuria

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Helpoiten homma hoituu monitoimikoneella. Muotoile massasta neljä burgeripihviä.
  2. Grillaa tai pariloi pihvit haluamaasi kypsyysasteeseen.

Puolukka-valkosipulimajoneesi

1 1/2 dl majoneesia

1 dl puolukoita

3-4 valkosipulinkynttä

ripaus suolaa

  1. Pane kaikki ainekset monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja käytä konetta, kunnes majoneesi on tasaista.

 

Karamellisoidut sipulit

350 g (3-4) puna- tai pinkkisipulia

2 rkl öljyä

1 rkl muscavado- tai fariinisokeria

1/2 tl suolaa

1 dl vettä

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi.
  2. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota sipulirenkaita kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää joukkoon sokeri, suola ja vesi. Kypsennä vielä 15-20 minuuttia eli kunnes sipulit ovat kypsiä.

Vinkki! Voit tehdä karamellisoitua sipulia kerralla isommankin satsin, sillä se säilyy jääkaapissa suljetussa rasiassa pari viikkoa.

Lue myös: 3 x burgersämpylä – nosta burgeri uudelle tasolle

© Tiina Rantanen

Merimiespihvit hirvestä 

600 g hirvipaistia (voit käyttää myös naudanpaistia, jos riistaa ei ole saatavissa)

2 rkl öljyä tai voita

1 tl suolaa

1/4 tl maustepippuria

1 1/2 -2 kg  perunoita (kiinteä lajike)

3 isoa sipulia

½ tl maustepippuria

1 rkl silputtua, tuoretta rosmariinia

( kourallinen kuivattuja, liotettuja sieniä)

3–4 valkosipulin kynttä

suolaa

2 dl vettä

1/2 dl riista- tai lihafondia

1 pullo (0,33 l) tummaa olutta

Lisäksi

etikkasäilykkeitä

1.

1. Leikkaa liha viipaleiksi ja nuiji kevyesti. Ruskista viipaleet öljyssä/voissa, mausta suolalla ja maustepippurilla.

2 Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit. Kuullota sipulirenkaat öljytilkassa pannulla.

3. Lado kasvikset ja lihat kerroksittain uunivuokaan tai pataan. Ripottele väleihin hieman suolaa, jauhettua maustepippuria, rosmariinia ja hienonnettua valkosipulia. Jätä perunakerros päällimmäiseksi. Lisää lihaliemi ja olut pataan niin, että neste peittää koko komeuden.

4. Kypsennä merimiespihviä foliolla peitettynä tai kannen alla 150-asteisessa uunissa pari tuntia tai miedolla lämmöllä liedellä, säätimen asento kaksi tai kolme.

5. Tarjoa merimiespihvien kanssa etikkasäilykkeitä.

Juomavinkki

© Alko

Riistaruokien villiin makuun sopii mainiosti olut. Valitse kaveriksi joko lager tai ale. Viininystävä valitsee ruoan kaveriksi Vuoden viini-kilpailussa 2020 Vuoden punaviiniksi valitun rotevan ja voimakkaan portugalilaisen  Pinha Ribeiro Santo Reserva 2017 -punaviinin, 11,95 e.

Riistaruokaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Riista maistuu isänpäivänä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *