Himahella

3 x burgersämpylä - nosta burgeri uudelle tasolle

Cheesburgerin sämpylä koristellaan juustolla.

Monesti hampurilaisen heikoin lenkki on se sämpylä, jossa burgeri tarjotaan. Gourmet-burgerien sämpylä on usein yltiörasvainen briossi, joka vielä on paistettu voissa ennen burgerin kokoamista. Ei kiitos, rajansa kaikella. Himahellan postauksessa nyt kolme erilaista burgerisämpylää, joilla hampulainen korotetaan ihan uudelle tasolle.

Erilaisia sämpyläohjeita etsiessäni törmäsin New York Timesin sivuilla olleeseen Light Brioche Buns -ohjeeseen. Voita ohjeessa on vain 1/2 desiä sulatettuna eli 50 grammaa! Se kuulosti sopivalta määrältä rasvakammoisen mielestä.  Ohjeessa kohotusajat ovat pitkiä, joten työnsin taikinan yöksi jääkaappiin. Siellähän se kohosi rauhassa kaksinkertaiseksi ja leivoin sämpylät aamulla.

Jos haluat, voit toki kohottaa taikinaa huoneenlämmössä peitettynä sen 1-2 tuntia, kuten alkuperäinen ohje ehdottaa, mutta väittäisin, että hidas kohotus tekee asialle vain ja ainoastaan hyvää maun ja rakenteen kannalta. Käytin taikinaan puoli pakettia tuorehiivaa, vaikka alkuperäinen ohje suosittelee kuivahiivan käyttöä. Eli molemmat toimivat.

Klassikkohampurilainen tehdään yön yli kohonneeseen sämpylätaikinaan. © Tiina Rantanen

Burgerisämpylät New York Timesin tapaan

8 isoa tai 12 pientä sämpylää

2 1/2 dl vettä

1/2 dl maitoa

25 g tuore hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa

2 rkl sokeria

1 1/2 tl suolaa

1 kananmuna

1/2 dl sulatettua voita

noin 9 dl (erikois)vehnäjauhoja

Voiteluun

1 kananmuna

Koristelun

seesaminsiemeniä

  1. Murentele hiiva yleiskoneen kulhoon, lisää kädenlämpöiset nesteet ja sokeri. Jos käytät kuivahiivaa, käytä lämpimämpää (42 asteista) taikinanestettä. Anna seistä noin viisi minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia.
  2. Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää jauho-suola seos sekä kevyesti vatkattu kananmuna sekä voisula nesteen joukkoon.
  3. Vaivaa yleiskoneella pienellä nopeudella noin 10 minuutin ajan. Taikina on löysähköä. Ripottele taikinalle hieman jauhoja ja peitä kulho. Pane taikina kohoamaan jääkaappiin yön yli tai noin 8 tunniksi.
  4. Nosta noussut taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina 8-12 osaan. Pyöritä palat sämpylöiksi.
  5. Kohota vedottomassa paikassa liinan alla vielä reilun tunnin ajan.
  6. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja pistä laakea vesiastia uunin pohjalle.
  7. Voitele sämpylät munalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  8. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.
  9. Halkaise lämmin sämpylät ja täytä burgeri haluamallasi täytteillä.
Mustat burgerismpylät tulivat tendikkäiksi pari vuotta sitten. Nyt niitä saa jo marketista. © Tiina Rantanen

Pari vuotta sitten Pinterestiä selaillessani huomasin, että mustat burgerit ovat nyt kuumaa kamaa. Nyt mustia burgerisämpylöitä saa jo kaupastakin, mikäli uutta Lidlin mainosjakelua on uskominen. Mutta Blondikeittiössä kokeiltiin jo trendin alkuaikana, miltä lääkehiilellä mustaksi värjätyt briossisämpylät maistuvat. Herkkuahan siitä syntyi.

Mustat burgerisämpylät

8-12 kappaletta

2 1/2 dl vettä

1/2 dl maitoa

25 g tuore hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa

2 rkl jauhettuja hiilitabletteja

2 rkl sokeria

1 1/2 tl suolaa

1 kananmuna

50 g sulatettua voita

noin 9 dl erikoisvehnäjauhoja

Voiteluun

1 kananmuna

Koristeluun

seesaminsiemeniä

  1. Murentele hiiva yleiskoneen kulhoon, lisää kädenlämpöiset nesteet, sokeri ja jauhettu hiili. Jos käytät kuivahiivaa, käytä lämpimämpää (42 asteista) taikinanestettä. Anna seistä noin viisi minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia
  2. Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää jauho-suola seos sekä kevyesti vatkattu kananmuna sekä voisula nesteen joukkoon
  3. Vaivaa yleiskoneella pienellä nopeudella noin 10 minuutin ajan. Taikina on löysähköä. Ripottele taikinalle hieman jauhoja ja peitä kulho. Pane taikina kohoamaan jääkaappiin yön yli tai noin 8 tunniksi.
  4. Nosta noussut taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina 8-12 osaan. Pyöritä palat sämpylöiksi.
  5. Kohota vedottomassa paikassa liinan alla vielä reilun tunnin ajan.
  6. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja pistä laakea vesiastia uunin pohjalle.
  7. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Swissburgerin kruunaa luonnollisesti juustosämpylä. © Tiina Rantanen

Mikäli valmistat juustohampurilaisia, on luonnollista, että sämpyläkin on saanut pintaansa juustoa.  Voit luonnollisesti käyttää  1 dl juustoraastetta sämpylätaikinaan, mikäli haluat enemmän juustoista aromia.

Juustosämpylät

8 isoa tai 12 pientä sämpylää

2 1/2 dl vettä

1/2 dl maitoa

25 g tuore hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa

2 rkl sokeria

1 1/2 tl suolaa

1 kananmuna

1/2 dl sulatettua voita

noin 9 dl erikoisvehnäjauhoja

(1 dl juustoraastetta)

Voiteluun

1 kananmuna

Koristelun

2 dl juustoraastetta

  1. Murentele hiiva yleiskoneen kulhoon, lisää kädenlämpöiset nesteet ja sokeri. Jos käytät kuivahiivaa, käytä lämpimämpää (42 asteista) taikinanestettä. Anna seistä noin viisi minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia.
  2. Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää jauho-suola seos sekä kevyesti vatkattu kananmuna sekä voisula nesteen joukkoon. Vaivaa yleiskoneella pienellä nopeudella noin 10 minuutin ajan. Taikina on löysähköä. Ripottele taikinalle hieman jauhoja ja peitä kulho. Pane taikina kohoamaan jääkaappiin yön yli tai noin 8 tunniksi.
  3. Nosta taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina 8-12 osaan. Pyöritä palat sämpylöiksi.
  4. Kohota vedottomassa paikassa liinan alla vielä reilun tunnin ajan.
  5. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja pistä laakea vesiastia uunin pohjalle.
  6. Voitele sämpylät munalla ja ripottele päälle juustoraastetta.
  7. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.

Lue myös:

Swissburger – kesän herkullisin hampurilainen

Ramenburger – Hampurilainen New Yorkin tapaan

Hirviburgerit ovat villiä herkkua

Lähikalaburgerilla pelastetaan Itämerta

Burgeriterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: 3 x burgersämpylä - nosta burgeri uudelle tasolle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *